Sivut

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Riskiryhmä tulossa Hämeenlinnaan!


On monia eri keinoja kuulua riskiryhmään, ja tässä on yksi niistä... Tapasin näyttelijä Sauli Suonpään  jälleen kerran hämeenlinnalaisessa kahvilassa Café Kukossa. Tapaamisemme syy oli nimittäin se, että Saulikin kuuluu Riskiryhmään. 

 Kerro Sauli lyhyesti, mikä on Riskiryhmä! ”Riskiryhmä on neljäntoista nuoren ammattinäyttelijän improvisaatioteatteriryhmä.”

 Asia selvä. Missä ja milloin ryhmä sai alkunsa? ”Se sai alkunsa Teatterikorkeakoulussa improvisaatiokurssilla, jota veti Tiina Pirhonen. Me harjoiteltiin sen kurssin aikana tekemään pitkiä, tunnin mittaisia improvisoituja näytelmiä. Se oli itseasiassa ainoita kursseja koko Teakin aikana, jossa mentiin yli vuosikurssien, eli mukana oli myös vuotta alemmalla ja vuotta ylemmällä olevia opiskelijoita. Jotenkin se meidän ydinporukka sitten kiteytyi siinä ja syttyi siihen improvisaatioon niin paljon, että päätettiin perustaa oma ryhmä. Vuonna 2008 oli tämä, itse olin Teakin kolmosvuosikurssilla silloin”, Sauli muistelee.

 ”Ajatus syntyi siitä, kun se ydinporukka rupesi miettimään sitä, että olispa hienoa jatkaa tätä, koska kaikilla oli sama fiilis siitä, että improvisaatio kiteyttää parhaimmillaan kaikki näyttelijäntyön osa-alueet. Improvisaatio on vaikea laji, mutta siitä on apua kaikessa näyttelijäntyössä. Improvisaation harjoittaminen auttaa kaikissa töissä. Se ehkä kasvattaa uskallusta heittäytyä, luottamista intuitioon ja epävarmuuden sietämistä. Me päätettiin, että perustetaan oma ryhmä ja ruvetaan treenaamaan kerran viikossa sitä ja jotenkin syventämään niitä omia ajatuksia, ja yritetään viedä sitä hommaa vielä pidemmälle. Siitä se Riskiryhmä sitten syntyi! Ensimmäinen vuosihan meillä oli sellaista hiljaiseloa, me yritettiin joka viikko kokoontua, mutta se oli vähän vaihtelevaa. Koululla kokoonnuttiin ja kokoonnutaan muuten vieläkin.”


 Montako henkilöä Riskiryhmän ydinporukkaan kuuluu tällä hetkellä? ”No meitä on 7-10 henkee sellaista aktiivista porukkaa, jotka pystyy olemaan joka viikko mukana. Etenkin pikkujouluaikaan sitten huomattiin, että tarvittaisiin lisää väkeä kun jengiä ei riittänyt keikoille, kun oli niin paljon omia muita töitä. Se on hyvä että on vähän isompi porukka, koska kaikki ei oo kumminkaan aina saatavilla. Otettiin sitten lisää porukkaa mukaan, sellaisia jotka sen saman kurssin innoittamina halusivat lähteä myöhemmin mukaan.”

 Millaisia iltoja te järjestätte? ”Pikkujoulukeikat ja muut ns. firmakeikat on sellaisia ohjelmanumeroita tavallaan, ja se on enemmänkin sellaista sketsipainotteista, eli musiikkinumeroita ja sketsejä, lähinnä hauskuutusta ja tunnelman kohottamista. Jokainen keikka ja tilaisuus suunnitellaan tilaisuuden luonteen ja tilaajan toiveiden mukaan, joten kahta samanlaista keikkaa ei ole ollut. Se mihin meidän ryhmä kuitenkin tähtää ja mitä me treenataan joka viikko, on sitä draaman tekemistä eikä niinkään sitä sketseilyä. Tavoitteena on kahden tunnin improttu väliajallinen näytelmä.”

 Montako keikkaa teette vuosittain? ”Me tehdään kymmeniä keikkoja ja määrä on lisääntymään päin vuosittain.”

 Mikä on ollut toistaiseksi erikoisin tilanne keikalla? ”Yhden firman pikkujouluissa oltiin kerran ja me oltiin siellä yllätysnumerona, eli kukaan ei tiennyt etukäteen. Väki oli aika hyvässä maistissa siellä ja sitten kuulutetaan, että ”Seuraavaksi Riskiryhmä!”, niin kaikki alkoivat buuaamaan. Siitäpä oli sitten oikein kiva lähteä esiintymään,” Sauli nauraa.
 ”Alkoholihan on hyvin ristiriitaista, sillä periaatteessahan pikku tuiteri on paikallaan jos vedetään sellaista sketsihommaa, mutta sitten jos väki on liian humalassa, niin kyllä siellä kuka tahansa esiintyjä on aika turhaan paikalla...paitsi joku märkä t-paita kilpailuhan sopii tilanteeseen kun tilanteeseen, ihan vinkkinä vaan. Kerran huomattiin ennen keikkaa, että meitä oli mainostettu siellä stand up- ryhmänä. Onneksi kukaan yleisöstä ei ollut nähnyt stand uppia aiemmin, joten päästiin siitä kuin koira veräjästä”, Sauli naureskelee.

 ”Improvisaatio on herkkä laji, kun se on sillai interaktiivista. Iso osa siitä mitä lavalla syntyy, tulee yhdessä katsojien kanssa, eikä pelkästään siitä että mitä aiheita ja määreitä yleisöltä saa, vaan myös siitä, että mikä meininki siellä on ja miten ne elää mukana. Et yleisö ymmärtää sen tilanteen haastavuuden, että meillä  ei ole ennalta hajuakaan siitä mitä me ollaan tekemässä. Se on paljon kollektiivisempaa kuin tavallisessa teatterissa oleminen.”

 Kerro vähän sellaisen improiluillan kulusta! ”Perusmeininki on se, että me aloitetaan sillä, että kysytään yleisöltä nimi tai otsikko ja aloituspaikka tms. ja matkalla kysytään sitten vielä jotain muuta, jotta yleisö pääsee osallistumaan vähän enemmän ja sitä kautta vaikuttamaan siihen juonen kulkuun. Me kokeillaan joka esityksessä aina jotain uutta, meitä kiinnostavaa tapaa lähteä tekemään näytelmää. Kantsii tulla kattoon kaikki vedot niin näkee kaikki jutut.”

 Kerro vähän treeneistänne! ”Kerran viikossa vähintään on treenit. Maanantai-ilta on ollut yleensä hyvä, sillä silloin on harvemmin teattereissa esityksiä kenelläkään. Me treenataan ja valmistaudutaan ihan itsemme takia ja tän tulevan Hämeenlinnan jutun takia, ja nyt meillä onkin ollut kolme viikkoa melkein joka päivä treenit. Me tehdään sellainen intensiivinen improkuukausi tästä maaliskuusta nyt. Kesällä me tietenkin pidetään enemmän taukoa ja sitten myös joulun alla. Treeneissä me päätetään aina joku vetäjä ennalta, ja se vetäjä saa päättää jonkun osa-alueen improsta ja jonkun itselleen tärkeän aiheen, ja sitä sitten treenataan erilaisin metodein ja harjoittein. Me keksitään koko ajan uusia tapoja harjoitella ja toteuttaa improvisaatiota! Harkat kestää meillä yleensä 2,5-3h.”

 Onko teillä mitään vakituista esiintymispaikkaa? ”Vakkaripaikkaa ei valitettavasti ole, yhdessä vaiheessa me etsittiin ja kierreltiin erilaisia ravintoloita ja baareja ja mietittiin, että mikä olisi hyvä klubin paikka. Ei kuitenkaan tullut vastaan mitään sellaista, joka olisi sykähdyttänyt. Se on meillä kyllä haaveissa, että saatais vakioklubi ja nimenomaan se, että päästäisi tekemään tuota pitkää näytelmää vakituisesti johonkin. Tavoitteena on, että joskus olisi oma tila. Iso valomainos jossa lukee RISKIRYHMÄ, väki tulisi sieltä sitten hakemaan sikainfluenssarokotteita”, Sauli käkättää. 

 Kuka keksi nimen Riskiryhmä? ”Nimi päätettiin yhdessä, en muista kuka sen ilmoille heitti ekana. Se nimi tuli just siitä, että me haluttiin olla mahdollisimman rohkeita ja ottaa mahdollisimman paljon riskejä. Heittäytyä! Joka keikalla on tavoitteena, että me kehitellään siellä joku uusi juttu, jota ei olla aiemmin kokeiltu ja se on se meidän ”riski”, joka otetaan jo niiden meidän hyväksihavaittujen tekniikoiden ohella.”

 Ryhmässänne on mukana myös muusikoita, eikö totta? ”Kyllä, kolme muusikkoa on mukana : Vuokko Leislahti, Tuomas Hautala ja Niko Tiainen. Näytelmät sisältävät lähes aina kohtauksia, jossa tekee mieli laulaa ja sittenhän sitä lauletaan! Joka jutussa tulee melkein aina yksi laulettu kokonainen improttu biisi. Muusikoiden tehtävänä on luoda taustoja ja tunnelmaa siellä, ja myös tehdä tehosteita niillä soittimillaan. Piano on se pääsoitin, mutta kaikki pystyvät kyllä soittamaan muutakin. Ovat kuules oikein ammattitaitoisia, ja se on selkeesti yksi myös meidän koko ryhmän vahvuuksista se musiikki ja musikaalisuus!” Sauli hehkuttaa.

 Millaista yleisöä teillä on ollut? ”Todella vaihtelevaa, kaikki ikäpolvet kyllä. Pelkkiä lapsia ei ole ollut, mutta mua kyllä henkilökohtaisesti kiinnostaisi kovasti sellainen tarinateatteri lasten kanssa, sellainen interaktiivinen leikki-satu – juttu. Mua kiinnostaa myös näyttelijäntyön ja improvisaation opettaminen, se on todella antoisaa ja haastavaa ja mukavaa!”

 Oletteko aiemmin olleet Hämeenlinnassa keikalla ja miksi tulette juuri nyt kahtena viikonloppuna tänne? ”Joo me ollaan oltu Suisto-klubilla aiemmin useampaankin kertaan, tekemässä sellasta klubimaista hommaa, eli sketsejä ja biisejä yms. Ryhmämme jäsenet Ushma Karnani ja Arttu Kapulainen ovat nyt teatterissa esiintymässä Hämeenlinnassa, ja he saivat johtaja-Heikin sitten innostumaan asiasta. Verstas-tila oli tyhjänä sopivasti ja sehän on aivan huikea tila juuri tämänkaltaiselle toiminnalle!”

 Minkälaisin odotuksin tulette Hämeenlinnaan? ”Toivottavasti saadaan paljon yleisöä ja puskaradio lähtisi kiertämään. Itse impron suhteen odotetaan vaan, että päästäisi vetämään. Kädet jo syyhyää kovasti, ollaan otettu tää sillai haasteena ja vielä kun on noin monta kertaa, niin keskitytään siihen nyt suurella intensiteetillä ja täydestä sydämestä!”

 Miten teidät saa tilattua keikalle? ”Meillä on omat nettisivut, joista löytyy ohjeet tilaamiseen ja sitten tietysti jos tuntee jonkun joka kuuluu ryhmään, niin voi ottaa yhteyttä vaikka suoraankin.”

 ”Improvisaatio on äärettömän hauskaa ja tarvittaessa myös surullista. Se on niiiin huikeeta, koskaan ei voi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Tervetuloa katsomaan!”

 Riskiryhmän nettisivut löytyvät täältä, ja Facebookista löytyvät myös omat sivut. Käykäähän tykkäämässä!

 Riskiryhmä keikalla Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä 15.3., 16.3., 22.3. ja 23.3. Improvisoidut näytelmät alkavat klo 19.30 ja lippujen hinnat 20 €. Lippuja voi varata numerosta 0600-102030 tai Lippupisteen kautta.

 Riskin ottavat :

pe 15.3. Kasimir Baltzar, Sauli Suonpää, Elina Aalto, Ushma Karnani ja Annika Poijärvi / pianossa Vuokko Leislahti

la 16.3. Kasimir Baltzar, Sauli Suonpää, Elina Aalto, Ushma Karnani ja Arttu Kapulainen / pianossa Vuokko Leislahti

pe 22.3. Kasimir Baltzar, Sauli Suonpää, Elina Aalto, Niina Koponen ja Heidi Kirves / pianossa Tuomas Hautala

la 23.3. Sauli Suonpää, Elina Aalto, Heidi Kirves, Niina Koponen ja Arttu Kapulainen / pianossa Tuomas Hautala

 Teatterikärpänen paikalla ainakin perjantaina 15.3. !!





2 kommenttia:

  1. Löysin Lauri Tähkä paperinuken muistojen laatikosta, muistatko?

    VastaaPoista
  2. Hehhee, muistanpa hyvinkin. Antti Tuisku-paperinukke on myös Tallella :)

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).