perjantai 19. maaliskuuta 2010

Sotahevonen

Sotahevonen / Tampereen Teatterin päänäyttämö

Ensi-ilta 22.1. 2010

Ohjaus Tommi Auvinen

Romaanin pohjalta dramatisoineet Janne Auvinen ja Tommi Auvinen

Rooleissa mm. Mikko Rantaniva,Tatu Siivonen,Tom Lindholm,Ville Majamaa,Mari Turunen ja Heikki Hela

Heikki-hevosen nukettajat Hannu Räisä/Henrika Nieminen,Markku Tuulenkari ja Aleksi Isomäki

Taustaa : Arto Paasilinnan 1979 ilmestynyt romaani Sotahevonen on "omistettu kaikille sodissamme kaatuneitten ja kadonneitten hevosten muistolle".Tapahtumat sijoittuvat kevättalveen 1942.Tarinassa neuvostoarmeijan korpraali Vasili Kunitsin (Tatu Siivonen) ja neuvostoarmeijan lentäjäluutnantti Gennadi Savolenko (Mikko Rantaniva) jämähtävät keskelle kainuulaista korpimaisemaa polttoaineen loputtua.Alkaa seikkailu polttoaineen hankkimiseksi,samalla mm. jekutellaan paikallista nimismiestä (Tom Lindholm),tavataan muita hulvattomia hahmoja kylissä ja hankitaan Heikki-hevonenkin markkinoilta.

Plussaa : Rantaniva ja Siivonen tekevät varmaa työtä,kuten aina.Pidin paljon heidän keskinäisistä kohtaamisistaan,kaikissa ei edes sanoja tarvittu kun ilmeet ja eleet kertoivat paljon.Tom Lindholm nimismiehenä oli hulvatonta katsottavaa,jatkuva karttojen kanssa touhuaminen etenkin ja mieletön "kahvittelukohtaus",ihme että pokka pysyy kaikilla...Sivurooleissa nähtiin myös monenkirjavaa sakkia.Lavastus oli toimiva ja pidin todella paljon esim. taakse heijastetuista kuvista ja filminpätkistä.Lentokoneen nousu ja lasku oli hienosti toteutettu!Tulipahan nähtyä myös erikoisin kiuas mitä kuunaan on nähty (Pete Koskinen nimittäin).Heikki-hevonen oli niin aito että ihan kyyneleet nousi silmiin,jokainen hännänheilautus ja paikallaan astelu oli aivan täydellistä!!Villinä laukkaava Heikki-heppa Kunitsin selässään oli upeaa katsottavaa.Musiikkikin osui ja upposi.

Miinusta : ihan muutamassa kohtaa oli liikaa puhetta ja vähän toimintaa,halusin jo juonta eteen päin.Ei muuta moitittavaa!

Muuta : mietin miksi hevosen kyljessä on numero R 245.Käsiohjelmastahan se selvisi sitten : nukentekijä Hannu Räisän Eelis-isä oli haavoittunut  Karjalan Kannaksella 24.5. 1942.Liikutuin tästäkin tiedosta.Ihana,lämminhenkinen koko tarina!

Teatterikärpänen antaa Sotahevoselle neljä tähteä **** ja Heikki-hepalle viisi ***** :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).