torstai 28. maaliskuuta 2013

Fiftari-esittelyssä Emmi Pietikäinen

Ensimmäisenä Fiftari-työryhmästä esittelyyn pääsee käsikirjoittaja Emmi Pietikäinen!

Emmi on kotoisin Tampereelta ja hän on syntynyt 1993. Horoskooppimerkiltään hän on rapu. Syksyllä 2012 hän on muuttanut Jyväskylään opiskelemaan. Harrastuksikseen hän mainitsee kirjoittamisen, lukemisen, salilla käynnin ja kävelylenkit iltaisin.

Löytyykö suvustasi ketään teatteri-tai musiikkialalla olevia? "Isäni äiti lauloi nuorempana kuorossa ja esiintyi kerran samassa näytelmässä Risto Mäkelän kanssa."

Minkä erityistaidon haluaisit osata ja osaatko soittaa jotain instrumenttia? "Haluaisin osata lentää! Soittimista en osaa muuta soittaa kuin vähän nokkahuilua, koska ala-asteella se oli pakollista..."

Oletko suorittanut jotain teatterialan opintoja kenties ja millä alalla olet "siviilissä"? "Olen käynyt Tampereen yhteiskoulun lukion, joka on ilmaisutaidon erikoislukio ja siellä otin kirjoituskursseja, joista yksi oli käsikirjoituskurssi. Kävin myös luovanilmaisun tunneilla ja tanssitunneilla. "Ammatiltani" olen opiskelija ja käyn koulun ohella töissä Jyväskylän kaupunginteatterissa väliaikatarjoilijana. En osaa vielä sanoa, että haluaisinko ammatin teatterialalta. Kyllähän olisi tietysti hienoa, jos pystyisi elättämään itsensä käsikirjoittajana tai teatterimaailman parissa työskentelemällä."

Emmi / kuva Teatterikärpänen 

Mitä teatteriin liittyvää olet aiemmin tehnyt ja millaisissa jutuissa olet ollut kenties mukana? "Olen ollut mukana lähinnä vain koulun näytelmissä ala-asteella. Vitosluokalla sain stipendin joulupukin esittämisestä...Lukiossa olin muutamilla kursseilla ja nyt sitten Fiftarissa. Ai niin! Taisin olla kymmenen tai yhdentoista, kun päätimme yhtenä kesänä tehdä taloyhtiön lasten kanssa näytelmän, joka sitten uutteran harjoittelun jälkeen esitettiin koko pihapiirille. Tehtiin oikein lavastukset ja hienot mainokset, jotka laitettiin jokaiseen postilaatikkoon. Muistaakseni käsikirjoitus oli silloinkin pääasiassa minun käsialaani. Ostimme koko lipputuloilla karkkia ja suklaata ja pidimme pyjamabileet."

Kiinnostaako sinua teatteri taidemuotona ja käytkö itse katsomassa esityksiä? "Kyllä kiinnostaa, olen aina pitänyt teatterista. Siinä vain on jonkinlainen viehätyksensä. Ehkäpä juuri ala-asteen näytelmät saivat minut innostumaan teatterista oikein todella. Nykyisin menen mielelläni katsomaan teatteria aina kun se vain on mahdollista, tosin opiskelijabudjetin kanssa se ei ihan tuosta noin vain onnistu."

Omat esikuvasi, eli kenen uraa ihailet tai arvostat muuten? "Ihailen mummujani ja heidän elämäänsä, ja kaikkea sitä mitä he ovat tehneet ja kokeneet."

Mitkä asiat inspiroivat sinua? "Minua inspiroivat elämän tapahtumat ja pienet yksityiskohdat, ja se kun ne voidaan siirtää paperille."

Miten päädyit tähän Fiftari-projektiin mukaan ja missä vaiheessa oma työsi on tällä hetkellä? "Minna Helkiö, joka on näyttelijänä Fiftarissa, on hyvä ystäväni ja hän kävi samaan aikaan lukion kanssani. Hän tuli kerran koulussa kysymään, että haluaisinko käsikirjoittaa musikaalin, ja vastasin miksipäs ei. Varmasti vähän yli kaksi vuotta sitten oli ensimmäiset suunnittelukokoukset ja tapaamiset. Käsikirjoitus on valmis muutamaa pientä korjausta lukuunottamatta, niitä tehdään sitten harjoitusten edetessä. Harjoituksia meillä on tiiviisti pitkin kevättä, itse en pääse niitä niin usein katsomaan kuin haluaisin."

Millaista taustatyötä olet tehnyt tätä varten? "Olen katsonut paljon musikaaleja, en vain 50-luvusta kertovia vaan kaikenlaisia ja tutkinut slangisanastoa siltä aikakaudelta. Olen myös kysellyt mummuiltani, että mitä he muistavat 50-luvusta."

Mitä odotat Fiftari-projektilta kokonaisuutena ja omaa uraasi ajatellen? "Odotan Fiftarilta sitä, että se on kaikkea sitä mitä se vain voi olla. Iloinen yllätys, hauska valopilkku, surullinen tarina tai jopa pettymys. Koskaan ei voi miellyttää kaikkia. Itseäni ajatellen toivon saavani mahdollisuuden vielä joskus astua uudestaan teatterimaailmaan näyttämön toiselle puolelle."

Mitä terveisiä haluaisit lähettää Fiftarista kiinnostuneille ja tuleville katsojille? "Antakaa sen olla kaikkea sitä mitä se on ja rentoutukaa!"

Kerro joku erityisen hyvä muisto! "Olin kesällä 2011 interreilaamassa kolmen viikon ajan kahden ystäväni kanssa. Olimme Pariisissa ja istuimme iltapäiväauringossa hotellin parvekkeella. Katselimme ihmisiä ja heidän jokapäiväistä elämäänsä. Ei ollut kiire minnekään!"

Jos ihminen vetäytyisi talviunille, mitä tärkeää ottaisit omaan talvipesääsi mukaan? "Lämpimän viltin, kasan hyviä kirjoja (ainakin Humisevan harjun), Disneyn leffoja ja kaksossiskoni Johannan."

Jos saisit viettää päivän miehenä, mitä tekisit? "Menisin näihin paljon puhuttuihin saunailtoihin ja ottaisin selvää siitä, että mistä siellä todella puhutaan."

Bernard Pivot´n kymmenen kysymystä :

Mistä sanasta pidät eniten? - Kuikka
Mistä sanasta pidät vähiten? -Styroksi
Mikä sytyttää sinut? - Se kun osaa olla kohtelias ilman taka-ajatuksia
Mikä sammuttaa intohimosi? - ?
Suosikkikirosanasi? - Perkele
Mitä ääntä rakastat? - Lehtien havinaa puissa
Mitä ääntä inhoat? - Liidun vinkumista liitutaulua vasten
Mitä muuta kuin omaa ammattiasi haluaisit kokeilla? - Shown juontaja
Missä ammatissa et haluaisi olla? - Lentokonemekaanikko
Jos Taivas on olemassa, mitä toivot Jumalan sanovan sinulle kun saavut Taivaan porteille? - Tervetuloa

2 kommenttia:

 1. Hei,

  onko sinulla sähköpostiosoitetta, johon voisi lähettää tiedotteita/kutsuja?

  Yst. terv.
  Maiju / KokoTeatteri

  VastaaPoista
 2. Hei Maiju! Kiitos viestistä :) Minulle voi lähettää meiliä osoitteeseen tallella (at) hotmail.com

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).