lauantai 2. maaliskuuta 2013

Ottaa sydämestä, Seela Sella! / vierailu

Ottaa sydämestä, Seela Sella! / vierailu Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä

Ensi-ilta Itä-Helsingin Kulttuurikeskus Stoassa 24.1. 2013, kesto noin 1h 40min väliaikoineen

Ohjaus Kari Paukkunen

Teksti Leena Tamminen

Lavalla Seela Sella ja Arttu Kapulainen

Taustaa : "Ottaa sydämestä, Seela Sella!" on sekalainen kooste monologiesityksistä, lauluista ja kahden näyttelijän kohtaamisista eri tilanteissa, yhteisenä tekijänä kaikissa suomalainen terveydenhuolto ja sen ongelmat eri muodoissaan. Monologeissa kuullaan mm. lonkkaleikkauksesta toipuvan vanhuksen mietteitä ja kertomus nuoresta miehestä, jonka vaimo pelkää synnyttämistä. Esitys päättää näyttelijä Seela Sellan, näytelmäkirjailija Leena Tammisen ja ohjaaja Kari Paukkusen trilogian, jonka aiempia osia ovat olleet "Pitkä, musta ja tyylikäs - salaperäinen Seela Sella" sekä "Seela Sella seisaallaan!". Esityksessä kuullaan siis myös lauluja, joista kuusi on tätä esitystä varten sävellettyjä Kaj Chydeniuksen toimesta.

Plussaa : Seela Sella ja Arttu Kapulainen! Molemmat olivat oikein hyviä ja muuntautumiskykyisiä. Seelalla on kyllä niin järjetön karisma, että sitä ei latista edes "tilkkutäkkiasussa" keekoilu vatsavaivaisena naishenkilönä. Hän on iätön ikoni! Näyttelijöiden yhteiset kohtaukset olivat mainioita, etenkin se jossa Seela esitti iäkästä vanhaa miestä. Arttu Kapulainen on näyttelijänä hirmu luonteva ja selkeä-ääninen! Ylipainoinen potilas Saarinen jäi mieleeni liikakiloineen. Itse tarinat olivat täyttä asiaa ja monelle varmaan omakohtaisiakin kokemuksia siitä, kun ambulanssi menee väärään kaupunkiin tai lonkkaleikkaus epäonnistuu pahemman kerran. Aloituksena nähty filminpätkä Pekka ja Pätkä-leffasta oli ihan hauska lisä, samoin apuva-miehen huudot. Lavastus oli toimiva ja muuntautuvainen, ihmetytti vaan miksi koko ajan piti jotain olla purkamassa tahi kasaamassa. Loppupuolella kuultu Irwinin kuuluisasta kappaleesta tehty virsiversio oli ovela! Sitä mietti jo urkujen soidessa, että jotain tuttua on tässä laahaavassa melodiassa...

Miinusta : Jotkut monologeista olivat aivan liian pitkiä ja saivat ainakin minut haukottelemaan. Aika sekava sillisalaatti tämä kyllä oli, jotenkin vähän liikaa kaikkea ja eri tyylilajeja. Ei aina oikein tiennyt, että olisiko soveliasta nauraa vai ei. Kappaleista ei kauheasti jäänyt mitään mieleen, samoin tanssipuolen osuus jäi aika vähäiseksi ja pohdin, että tarvittiinko näihin pyörähdyksiin ihan Reija Wäre koreografiksi. Ilmeisesti tarvittiin.

Muuta : Sali oli täynnä ja se on aina hienoa, muutkin näytökset Hämeenlinnassa taitavat olla loppuunmyytyjä. Aika iäkästä porukkaa oli kyllä, mutta rohkeasti nuoremmatkin katsomaan sillä kyllä tässä jokaiselle ikäryhmälle oli jotain annettavaa, ja näyttelijäthän jo edustavat aivan eri ikäpolvea, vaikkei sitä huomannutkaan. Erityiskiitos muuten käsiohjelman siitä osuudesta, jossa Arttu kertoo suhteestaan Seelaan. Hienosti kirjoitettu juttu etenkin vastanäyttelijän roolista!

Näyttelijöille viisi tähteä, mutta itse kokonaisuudelle annan kolme ***. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).