maanantai 8. heinäkuuta 2013

Unelma onnesta / Hauhon kesäteatteri

Unelma onnesta / Hauhon kesäteatteri, Lautsia

Ensi-ilta 28.6. 2013, kesto noin 2,5h väliaikoineen

Käsikirjoitus Marianne Tikkanen

Ohjaus Anneli Heino

Rooleissa : Timi Pitkänen, Erkki Virtanen, Jarkko Salmelin, Anniina Mustalammi, Antti Lehtinen, Jirka Messman, Arto Salminen, Maija Helander, Marika Laine, Maria Mäki-Uuro, Väinö Laaksonen, Virpi Prinkkilä, Pekka Verho, Anni Verho, Aaro Salmelin, Anni Salmelin

Bändi Birdy Skirdy : Pekka Verho (basso), Arto Pietilä (rummut) ja Kalle Erkkilä (kitara)

Taustaa : "Unelma onnesta" kertoo kolmesta kaveruksesta aikuisuuden kynnyksellä, kuumalla 80-luvulla. Pena (Timi Pitkänen) on päässyt juuri armeijasta ja on täynnä nuoren miehen uhoa ja menohaluja, tyttöystäväkään ei paljoa pidättele. Jartsalle (Jarkko Salmelin) tuntuu Alkon antimet maistuvan, ei ole huolta huomisesta vaikka äiti pojastaan pappia toivoi. Make (Antti Lehtinen) haikailee reilaamaan, vaikka tarjolla olisi yllinkyllin navettahommia Elmeri-enon (Arto Salminen) tilalla. Kaikki unelmoivat jostakin - rahasta, vapaudentunteesta, rakkaudesta, perheestä. Vuodet vierivät, 80-luku muuttuu 90-luvuksi ja muutos tuo tullessaan laman lisäksi kaikenlaista. Kenen unelmat käyvät toteen, kuka jää miettimään, että olisi sittenkin pitänyt aikoinaan valita toisin?

Tsernobylistä kuuluu kummia / kuva Jussi Nahkuri

Plussaa : Itse esityspaikkahan on valtavan kaunis! Harvassa ovat paikat, jossa kaunista kappaletta kuunnellessaan voi seurata samalla joutsenpariskunnan lipuvan taustalla jälkikasvuineen. Jos ei Penan revityissä farkuissa ollut riittämiin silmänruokaa, sitä ilmaantui myös oudolta taholta, sillä taustalla nähtiin myös puolialastomia miehiä pyyhe lanteillaan tepastelemassa naapurilaiturilta uimaan ... Pieni sadekaan ei haitannut, sillä tunnelma oli katossa ja sopu sijaa antoi, esitys oli nimittäin loppuunmyyty. Esityksessä näkyi tekemisen ilo ja meininki, näyttämöllä nähtiin hytkyttelemässä musiikin tahdissa lapsosiakin, joista pienimmät meinasivat vallan varastaa koko shown Sukset-kappaleessa. Symppis meno, näin voisi sanoa! Tarinassa oli suurimmaksi osaksi tolkkuakin eikä vain pelkkiä aiheeseen liittyviä kappaleita. Hienoa oli nähdä selkeä muutos roolihahmoissa ikääntymisen myötä - reilaajalle riitti seikkailut maailmalla, viinamäen mies rauhoittui (tosin ikävän sattuman myötä) ja rokuliivi vaihtui tyylikkääseen pukuun. Kappalepuolella kuultiin useitakin harvoin näissä yhteyksissä kuultuja aikakauden helmiä. Kolmannen naisen "Valehtelisin jos väittäisin" toimi hienosti, samoin kaikki Maken kitaran kera vetäistyt biisit. Hienoa tulkintaa Antti Lehtiseltä! Penan haikea "Vihreän joen rannalla" toi itsellekin muistoja mieleen. Ja kyllä, erityisen iso plussa Ilonan Kesäpano-biisistä. Muutama pointsi irtoaa jo siitä! "Ei elämästä selviä hengissä" sisälsi myös vaikuttavaa akrobaattista tulkintaa ja melkoisia liikeratoja Jartsalta. Hauskin muisto sisältyi maatalousnäyttelyyn, sillä en muistanutkaan enää IEVA-tietokoneohjelmaa, jolla haettiin maajussille morsianta kasarityyliin aikoinaan. Huumoria irtosi myös enon laite-esittelyistä pankissa ja Valkun (Maria Mäki-Uuro) luistelutyylin harjoittelusta. Kaikenkaikkiaan esitys jätti todella positiivisen olotilan, mutta ehkäpä hitusen haikeankin, kun mielessä käväisi omat nuoruuden unelmat ja "entä jos"-ajatus.

Hiihtohommia / kuva Jussi Nahkuri

Miinusta : Jotenkin se hiihtovalmentaja-Valkun touhu kaikkineen tuntui liian irtovitsien kalastelulta ja päälleliimatulta, eikä varsinaisesti liittynyt tarinaan mitenkään. En olisi myöskään jaksanut kuulla enää Autiotaloa enkä etenkään Popedan Kuumaa kesää, niitä on kuultu jo kyllästymiseen asti teatterissakin. Kesto oli myös yllättävän pitkä kesäteatteriesitykselle, tosin paikat eivät tässä tapauksessa ehtineet vielä puutumaan.

Muuta : Näkemässäni esityksessä oli melkoista extraherkkua tarjolla, sillä esityksessä pojat lähtivät festareille katsomaan Pelle Miljoonaa ja kukas muukaan kuin Pelle itse saapui estradille bändeineen! Pari biisiä vedettiin ja Penakin sai tähtihetkensä lavalla. Varsinaisen esityksen jälkeen Pelle Miljoona United heitti sitten liki tunnin keikan, kesäteatterilipulla sai katsoa keikan ilmaiseksi. Hieno juttu tämä! Ilmassa olikin suuren juhlan tuntua jo ennen esitystä, tuntui että kyseessä oli sen päivän The Tapahtuma näillä leveysasteilla. Kaikille ei riittänyt sijaa varsinaisessa katsomossakaan.

Esityksiä vain 14.7. asti, joten pian varaamaan. Lisätietoja tästä linkistä.

Ai niin. Teatterikärpänen täräyttää tälle poppoolle neljä tähteä **** .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).