sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Risto Räppääjä ja Hilpuri Tilli / Miniteatteri

Risto Räppääjä ja Hilpuri Tilli / Miniteatteri, Aulangon Graniittilinna

Ensi-ilta 30.6. 2013, kesto noin 1h 15min väliaikoineen

Ohjaus ja dramatisointi Marja Myllyniemi

Rooleissa mm. Otto Rantanen, Helmi Riippi, Ronja Latvaniemi, Venla Santama, Camilla Markus, Kerttu Aarnipuu, Sampo Huhtanen ja Werner Hakkarainen

Taustaa : Näytelmä perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen lastenkirjaan. Tarinassa Riston täti Rauha Räppääjä joutuu väärinkäsityksen vuoksi kouluun opettajan sijaiseksi, ja täti ottaakin hommasta kaiken irti. Toinen toistaan vauhdikkaammat tunnit seuraavat toisiaan ja Ristokin lopulta hermostuu kohkaamiseen, koskapa siinä sivussa hänet nolataan muutamaan otteeseen muiden oppilaiden edessä. Raivokasta räppäämistä on siis luvassa...

Rauha ja Risto Räppääjä / kuva Milla Rantanen

Plussaa : Esityksen alkua odotellessa tuli tutkailtua herkullista lavastusta, jossa oli paljon värejä ja yksityiskohtia. Lavasteet loivat jo heti sellaisen ennakkotunnelman, että luvassa on varmasti värikästä menoa ja vauhdikkaita käänteitä. Niitä kyllä saatiinkin taas roppakaupalla. Koko homma lähti käyntiin sillä, että Niilo Rummukainen teki Ristolle (Otto Rantanen) oudohkon kyselyn koulussa, ja lopputuloksesta suivaantunut Rauha-täti lähti siltä istumalta koululle selvittämään asiaa ja hakeakseen käsiinsä tämän Rummukaisen, joka tuntuikin olevan kaiken pahan alku ja juuri. Koulun rehtori vaikutti olevan pikkuisen "kujalla" ja olikin varsin mainio tapaus ilmeineen ja eleineen, ja sekaannuksen vuoksi reksi luulee Rauhaa uudeksi sijaiseksi, Hilpuri Tilliksi. Luvassa on monenlaisia kummallisia tunteja. Köksäntunnilla luodaan kokonaan uusi ruokalaji, kananmunilla pelaillaan ja oppilaat nauttivat uuden villin opettajan ideoista. Ristoa sen sijaan hävettää tätinsä toilailut. Meno muuttuu villimmäksi uusien tuntien myötä, ja kun maantiedontunnilla esitetään uusinta ulkomaanreissusta, jolloin Risto oli vielä vauva, se on etenkin Ristolle liikaa. Nauruhermoja kutkutti etenkin bulgarialainen jätskinmyyjä (Helmi Riippi), peruukkia ja rintakarvoja vain tarvittiin ja hahmo oli valmis. Näissä Miniteatterin hommissa melkeinpä parasta on se, että lapset ovat lapsia ja saavat esityksessäkin kirmata pitkin ja poikin nurmikoita. Kaikesta näkyy suuri tekemisen ilo ja riemu, lapset ovat hyvin luontevia ja näkee, että tekijät nauttivat joka solullaan, silmät säihkyvät viimeiseenkin penkkiriviin asti. Pääroolissa Otto Rantanen oli juurikin täydellinen Risto Räppääjä, vaikken kirjoja ole lukenutkaan niin olen varma siitä, että juuri tämmöinen veijari Riston kuuluu olla. Reipas kuin mikä! Esitys oli kaikkinensa täynnä kekseliäitä oivalluksia, oli salskeaa palomiestä pelastamassa, keijukaistanssia, muurahaispukua ja mahtava loppuräpäytys. Oikean Hilpuri Tillin "juu"-tokaisu jäi jo yleiseen käyttöön kotimatkallakin.

Rehtorilla on asiaa ... / kuva Milla Rantanen

Bulgarialainen jätskinmyyjä / kuva Milla Rantanen
Keiju ja ampiainen / kuva Milla Rantanen

Miinusta : Eihän näistä Miniteatterin jutuista moitittavaa löydy, näin se vaan on!

Muuta : Suosittelen lämpimästi jälleen kaikille ja kehoitan varaamaan liput ajoissa. Tämäkin näytös oli jälleen kerran loppuunmyyty, ja aina on ilahduttavaa huomata, että katsomossa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin ja siltä väliltä. Hihittelyt ja tirskumiset kaikuivat tämän tästä, ja itsekin ainakin kerran kesässä on mahtavaa huomata se, että lapsenmieli kun on tallella, niin maailma on hetkellisesti hiukan parempi paikka. Kiitos jälleen kerran Miniteatteri, hienoa työtä! Lisätietoja tämän linkin alta.

Risto Räppääjä ja Hilpuri Tilli, täydet viisi tähteä ja iloinen mieli *****.


Tässä tulee Räppääjä-Risto!! / kuva Milla Rantanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).