tiistai 2. heinäkuuta 2013

Grease / Somerniemen Musiikkiteatteri

Grease / Somerniemen Musiikkiteatteri

Ensi-ilta 28.6. 2013, kesto noin 2h väliaikoineen

Käsikirjoitus ja musiikki Jim Jacobs ja Warren Casey

Ohjaus Antti Kemppainen

Rooleissa : Nestori Kyyrä, Heta Laine, Joel Kalin, Nikolai Saikkonen, Jussi Toivonen, Joonas Salmi, Emma Heikkinen, Emilia Hatanpää, Emmi Toivonen, Silja Salminen, Eveliina Lastunen, Katariina Lastunen, Timi Tamminen, Perttu Kesäniemi, Kia Takala ja Olli Latva.

Sandy harjoittelee juomista / kuva Timo Luukkola 

Taustaa : Jim Jacobsin ja Warren Caseyn käsikirjoittama nuorisomusikaali on monelle tuttu varsinkin vuonna 1978 ilmestyneestä leffaversiostaan, jossa pääparina ketkuttelivat John Travolta ja Olivia Newton-John. Greasen tarina sijoittuu 1950-luvulle Rydellin lukioon. Danny (Nestori Kyyrä) ja Sandy (Heta Laine) ovat sattumalta tavanneet loman aikana ja viettäneet yhdessä ihanan kesän. Syksyllä koulut taas alkavat, ja Danny ja Sandy huomaavat olevansa samassa opinahjossa. Danny luotsaa Burger Palace Boys - jengiä ja Sandy pyrkii puolestaan Pink Ladies-tyttöjengiin, mutta päästäkseen porukan täysivaltaiseksi jäseneksi hänen pitäisi opetella juomaan ja polttamaan. Ajatus tuntuu Sandysta kovin vieraalta, eikä suhde Dannyn kanssa oikein tunnu toimivan. Kilpakosijoita kun riittää ja tunteet heilahtelevat. Saavatko nuoret lopulta toisensa?

Danny ja Sandy / kuva Timo Luukkola

Plussaa : Mikäli ymmärsin oikein käsiohjelmassa olleen yhdistyksen puheenjohtajan kirjoituksen, on tänä vuonna pistetty pakka uusiksi Somerniemen Musiikkiteatterissa. Viime vuonna huilittiin ja koska tulevaksi esitykseksi valikoitui nuorisomusikaali Grease, se sulki pois roolituksista lähes koko aiemmilta vuosilta tutun vakioporukan. Itselleni tämä oli ensivisiitti Somerniemelle, joten minulla ei luonnollisesti ollut minkäänlaista aavistusta siitä, millaisia esityksiä aiemmin on siellä esitetty. Menin siis paikalle ns. vailla paineita siitä, että pitäisi pistää paremmaksi kuin edellisvuonna ja myös avoimin mielin. Tämä taktiikkahan toimi jälleen kerran! Nuorisomusikaali, jonka rooleissa energiset ja innokkaat nuoret pistävät menemään, ei jätä takuulla ketään kylmäksi. Roolitus oli mielestäni onnistunut mainiosti, sillä poikien jengiporukasta löytyi asennetta ja uhoa juuri passelisti ja Pink Ladies-tytöt olivat sopivan särmikkäitä ja nättejäkin. Tarinahan ei nyt kovinkaan kummoinen ole (soudetaan ja huovataan puolelta toiselle), mutta musiikkiosuudet vauhdikkaine koreografioineen ja lauluineen sytyttivät koko homman liekkeihin. Joukkokohtauksissa koko paketti oli parhaimmillaan, kaikki pistivät menemään kunnolla ja jos jalka nousi vähän eri aikaan muiden kanssa, siitä ei välitetty pätkääkään vaan mentiin eteen päin asenteella ja hyvällä meiningillä. Oma suosikkini oli autolle omistettu biisi "Rasvattu salama", jossa pojat mainion Kenickien (Nikolai Saikkonen) johdolla näyttivät, että täältä pesee. Pojista myös Danny (Nestori Kyyrä) oli nappisuoritus, hän veti koko näytelmän läpi tosi hyvällä meiningillä ja asenteella. Tanssikilpailu varsinkin oli huh huh, silkkaa tykitystä! Kukaan ei löysäillyt toki, mutta mieleeni jäi myös repäisevä beatboxaus ja näyttävät voltit Doodyn (Jussi Toivonen) toimesta. Tytöille ei käsikirjoitus juuri revittelyn mahdollisuuksia tarjoa, mutta muutama upea tulkinta laulun muodossa sieltä löytyi. Näissä loistivat etenkin Marty (Eveliina Lastunen) ja Rizzo (Silja Salminen). Räväkkä muutos tapahtui loppupuolella Sandyn (Heta Laine) hahmossa kyllä. Lavastus oli sinällään toimiva, olisin tosin kaivannut vähän enemmän 50-luvulle viittavaa rekvisiittaa mukaan. Grease-musikaalia en ole aiemmin nähnyt enkä liioin elokuvaakaan (pätkiä vain), mutta hyvin tuttuja kappaleitahan se sisältää ja etenkin lopun "Sinut haluan vain" on taatusti kaikille tuttu useammastakin yhteydestä. Puvuista ja kampauksista vastaaville iso plussa myös! Suosittelen esitystä lämpimästi ihan kaikille, sillä sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Mieleeni jäi päälimmäisenä se valtava energia ja into, joka nuorista huokui. Se polte kun säilyisi vielä pitkään - tie on auki näille lahjakkaille persoonille, joista toivottavasti kuulee vielä myöhemminkin. Ikimuistoisen kesän viettävät kyllä!

Asennetta ! / kuva Timo Luukkola 

Miinusta : Korostan tässä vaiheessa, että olin katsomassa kenraaliharjoituksia, joten osa ongelmista on varmasti jo poistunut... Omituisia mikkiongelmia oli esitys pullollaan nimittäin. Pätkimistä ja kohinaa, osalla ääni liian kovalla ja osalla liian hiljaisella. Tanssikilpailukohtauksessa menin sekaisin siitä, että kuka milloinkin puhuu, kun ääni tuntui tulevan jostain ihan muualta. Radiojuonnot menivät tästä syystä osittain ohi ja vähän mönkäänkin, kun aluksi kuvittelin, että joku pulisee omiaan kun mikki ei ihan toiminut. Drive-in leffateatterissa tapahtunut kohtaus ei oikein auennut minulle, se olisi kaivannut jotain lisää vielä. Ihmettelin vähän myös muutamaa kohtaa käsiksestä, koska jos tapahtumat sijoittuvat 50-luvun Amerikkaan, miksi ihmeessä puheessa mainitaan sisuaskeja ja Domino-keksejä? Särähtivät korvaan ne.

Muuta : Esityspaikka oli mainio ja väliaikatarjoilut maittavat. Pidän kovasti tämmöisestä yhteisöllisyydestä, tulee sellainen tuntu, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja tekevät kaikkensa esitysten onnistumisen puolesta. Peukku ylös sille!

Esitykset jatkuvat vain 14.7. asti, joten kipinkapin lippukaupoille. Lisää tämän linkin alta.

Teatterikärpänen täräyttää Greaselle neljä tähteä ****. 

kuva Timo Luukkola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).