tiistai 17. joulukuuta 2013

Verkossa - Wikileaksin nousu ja uho / Helsingin Kaupunginteatteri

Verkossa - Wikileaksin nousu ja uho / Helsingin Kaupunginteatteri, Teatteristudio Pasila

Kantaesitys 12.12. 2013, kesto 2h 20min väliaikoineen

Ohjaus Milko Lehto

Rooleissa : Niko Saarela, Rosanna Kemppi, Matti Laine, Tiia Louste, Sauli Suonpää, Jari Pehkonen, Saska Pulkkinen, Leena Rapola, Elina Aalto, Sara Welling ja Timo Ruuskanen

Taustaa : Wikileaks on Julian Assangen vuonna 2006 perustama paljastussivusto, jossa on julkaistu erinäisiä arkaluonteisia asiakirjoja niin viranomaisilta kuin yrityksiltäkin. "Kaiken tiedon on saatava olla vapaata", julistaa ukkosenjohdattimeksi itseään tituleeraava Assange ja melkoisen myrskyn sivuston paljastukset maailmalla ovat aiheuttaneetkin ja tulevat aiheuttamaan. Aikamoisen myrskyn on nostattanut myös Assangen yksityiselämän kuviot, joiden johdosta häntä epäillään seksuaalirikoksista Ruotsissa ja hän majailee tälläkin hetkellä Lontoossa Ecuadorin suurlähetystössä turvapaikassa. Oma lukunsa on sitten tapaus Bradley Manning. Irakissa tietoanalyytikkona palvellut nuorukainen kopioi vuonna 2009 satojatuhansia asiakirjoja ja muuta materiaalia mm. Afganistanista ja toimitti materiaalin Wikileaksille julkaistavaksi. Manning vangittiin vuonna 2010 ja hänet on tuomittu 35 vuodeksi vankeuteen Yhdysvaltojen historian suurimmasta tietovuodosta. Tätä kaikkea on Verkossa-näytelmä. Elokuussa Kaupunginteatterilla syyskauden esittelytilaisuudessa pohdin, että kuinkahan tämä mahtaa näytelmämuotoon taipua, kun maailmalla tuntuu tapahtuvan asian tiimoilta koko ajan ja loppua ei näy...

kuva Charlotte Estman-Wennström / HKT

Plussaa : Itse en ole Wikileaksin kuvioihin juurikaan aiemmin perehtynyt muuten kuin uutisotsikoiden myötä, joten ihan ensiksi kiitoksen paikka käsiohjelmasta vastaaville. Melkoinen tietopaketti oli se ja taustoitti sopivasti henkilöitä ennen näytelmän alkua. Pelkät nimet sitten muuttuivat näyttämöllä lihaksi ja tapahtumat saivat konkreettisen muodon. Aluksi oli vain tyhjä näyttämö, jossa valoista muodostui mystinen verkko. Mieleeni tuli myös Mission Impossible-leffat, ja vaarallista peliä tämäkin oli, sillä tietovuotojen tapahduttua oli päivänselvää, että kaikki tahot eivät moisesta tule pitämään. Näytelmän informatiivisesta puolesta pidin kovasti ja heräsi mielenkiinto tutkia asiota lisää verkon kätköistä. Julian Assange (Niko Saarela) on kyllä kiehtova tapaus, toisaalta tuli mieleeni joku iso rokkistara lausumassa kommentteja mikrofoniin salamavalojen loisteessa (ja vaaleat hiukset vielä korostivat miehen olemusta jotenkin mysteerimäisenä hahmona) ja toisaalla hän toi mieleeni Jeesuksen opetuslapsineen... "Hovi" naputteli antaumuksella läppäreitään naamiot kasvoilla, ja tekstit ja numerot vilisivät taustalla. Wikileaksin työntekijöistä Daniel Domscheit-Berg (Sauli Suonpää) oli eniten äänessä ja suhtautui ainakin omalta osaltaan melkoisella energialla ja innolla kaikkeen mahdolliseen. Vaikuttavimman roolisuorituksen teki kuitenkin Saska Pulkkinen sotamies Bradley Manningina. Sankari vai maanpetturi, se jää jokaisen itsensä pääteltäväksi. Pala nousi kurkkuun, kun tapahtumien edetessä muualla valot suuntaavat jälleen etualalle ja tajuaa, että nuori mies on ollut koko sen ajan paikoillaan ilman rihmankiertämää. "Mikä on kunto?" kysellään jatkuvasti. Henkistä väkivaltaa, nöyryytystä. Antakaa nyt miesparalle edes viltti lämmikkeeksi, ajattelin mielessäni. Videolla amerikkalaissotilaat ampuvat siviilejä kuin tietokonepelissä. Kyllä vetää hiljaiseksi, ja siltä osin Verkossa saavutti kohteensa hyvin.

kuva Charlotte Estman-Wennström

Miinusta : Mitä ihmettä tapahtui sitten Ruotsissa? Miksi kaikki seksiin viittavaa oli vedetty aika lailla överiksi? Käytetyn kondomin kanssa temppuiltiin liiankin kanssa, huohotus-ja voihkimiskuoro säesti epämääräisiä sänkysessioita. Kyllähän se tiettyyn pisteeseen huvitti, mutta aika pian kääntyi ketutuksen puolelle. Ja mitä energiajuomaa kuuluisa hakkeri ja Manningin ilmiantaja Adrian Lamo (Timo Ruuskanen) mahtaa litkiä? Oli sen verran erikoista menoa hänellä... Taisi olla Domscheit-Bergillä myös vähän ylilatausta ensi-illassa. Rauhallisempi tyyli olisi sopinut ehkä paremmin.

Muuta : Jos unohdetaan tämä koominen puoli, joka mielestäni ei oikein toiminut, ja keskitytään muuhun osastoon, niin Verkossa on erittäin kiinnostava ja ajankohtainen näytelmä niin aiheeltaan kuin toteutukseltaankin. Visuaalisesta puolesta pidin kovasti, tosin muutamat projisoinnit olisi taas voinut jättää käyttämättä. Mutta suosittelen! Varmaa näyttelijäntyötä monelta osin, useimmat vielä huhkivat monessa eri roolissa.

Verkossa saa neljä tähteä ****.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).