lauantai 17. tammikuuta 2015

Fabulous Bäckström Brothers / Musiikkiteatteri Kapsäkki

Fabulous Bäckström Brothers / Kapsäkki (Spymonkey-yhteistuotanto)

Ensi-ilta 17.9. 2014, kesto noin 1h 40min (väliaikoineen)

Ohjaus Toby Park (Spymonkey)
Apulaisohjaaja Aitor Basauri (Spymonkey)

Rooleissa : Petri Bäckström, Jouni Bäckström ja Jukka Nykänen

 Uuden teatterivuoden alkuun tuli tehtyä jälleen pieni aluevaltaus, kun tuulisena tammikuun tiistaina löysin itseni Musiikkiteatteri Kapsäkistä vailla aavistustakaan siitä, mitä tuleman pitää. Luvassa kuulemma olisi Monty Pythonin ja Marxin veljesten hengessä tehty oopperan ja komedian yhteensulatus.

 Yhteentörmäys pikemminkin! Aluksi pianisti Jukka Nykänen selostikin, että tulisimme kuulemaan ja näkemään oopperan hiukkasfysiikasta, The God Particle nimeltään. Positronit ja elektronit menivät sujuvasti ohi hilseen heti kättelyssä, sen ymmärsin että toinen on toisen vastakappale kuten kaikessa kuulemma on. Jännä fiilis! Jossain taapertaa siis minunkin vastakappaleeni, hih! Lavalle saapuivat nuo mainiot Bäckströmin veljekset oopperan päärooleja esittämään, ja pientä nokittelua oli heillä heti havaittavissa. Selostuksista en paljoakaan ymmärtänyt, mutta hauskaa oli silti. Absurdia. Eturivissä eräs herra taisi tietää hiukkasfysiikasta enemmänkin ja ilmeistä päätellen nautti vieläkin enemmän.

Petri, Jouni ja kypärä jolla taisi olla joku ylevä saksankielinen nimikin ? (c) Alejandro Lorenzo 

 Noh, veljeksistä Petrillä olisi luvassa päärooli (sankaritenorin rooli) Richard Wagnerin Siegfried-oopperassa ja sitä lähdetään työstämään Jenkkilään. Velipoika Jouni haluaa matkaan mukaan, luvassa olisi road trip halki Ameriikan ja samalla voisi tutustua lähisukulaiseen paremmin. Hyvä idea. Mukaan tietysti pitää saada pianistivelho Jukka, ja pian ollaan "on the road again". Pianostahan saa kätevästi niin auton kuin baaritiskinkin.

 Älyttömäksi touhu meni vähintään siinä vaiheessa kun Jumalhiukkas-oopperassa selvisi, että on olemassa kvarkkeja ja niitä on ihan peräti kuutta eri "makua" : up, down, top, bottom, strange ja charm. Olin ihan varma, että nyt minua vedätetään ihan täysillä ja oli pakko Wikipediasta tarkistaa tämäkin fakta! Uskomatonta, näin se oikeastikin on. Muuta en Wikipedian selostuksesta sitten ymmärtänytkään. Huvitti myös se, että kvarkki tarkoittaa alkeishiukkasen lisäksi myös maitorahkaa. Sekin selitys sopisi kyllä tähän spektaakkeliin. Kvarkit painelivat synkassa pitkin ja poikin lavaa, olihan se ihan hulvatonta seurattavaa.

 Tokihan lavalle sitten saapui myös itse Richard Wagner (Jouni Bäckström) esittelemään Siegfried-oopperaa, josta nähtiinkin tiivistetty versio neljässä eri kohtauksessa. Lavalla nähtiin niin  pellavakutrinen sankari Siegfried (Petri B) miekkoineen kuin kääpiö Mime (Jouni B), lohikäärme Fafner (Jouni B, piano ja häntänä Jukka N) ja ihana neito Brünnhilde (tuntematon nainen yleisön joukosta). Hahaa, loistavaa oopperaa muuten! Tämänkaltaisia tiivistelmiä voisin sujuvasti katsella enemmänkin. Tuli sangen ylevä olo, nyt minäkin olen nähnyt ns. korkeakulttuuria... Näistä oopperapläjäyksistä ei tosin tullut Monty Python mieleen, vaan jostain syystä minä ajattelin, että vastaavaa viihdykettä voisi joku vieraileva teatteriseurue esittää esim. Musta Kyy-sarjassa. Ei huono vertaus sekään.

 Olihan tämä sangen viihdyttävä paketti! Komeaa laulantaa nähtiin ja soitantaa myös, vauhdissa lensi pianistin silmälasitkin yleisön sekaan yhden taistelukohtauksen tiimellyksessä. Monenlaista hauskaa kikkailua, etenkin muovimukien kanssa. Siitä löytyy muuten myös YouTube-video tämän linkin alta. Kevätuhri saa siinä vähän kyytiä!

 Huhtikuun puolivälissä on vielä kolme esitystä tästä, suosittelen lämpimästi! Tässä oli jokaiselle jotakin, oopperan ystävät saavat paljon irti, hiukkasfyysikot myös ja maitorahkan lusikoijat löytävät myöskin ihan uutta ajateltavaa.

Fabulous Bäckström Brothers saa vahvat neljä tähteä ****.

(näin esityksen kutsuvieraana)

2 kommenttia:

 1. Hiukkasfysiikkaa! Mahtavaa! Pitääkin tsekata nuo huhtikuun päivät josko sieltä joku sopisi, tätä yhdet toiset kaveritkin kehuivat kovasti.

  Kvarkkien nimet ovat kyllä ihan loistavat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin varma, että kvarkkien nimet on vedetty hatusta :D Harmi, että myynnissä ei ole kuudensorttisia maitorahkoja samoilla nimillä...

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).