maanantai 25. tammikuuta 2016

Haastattelussa Teemu Koskinen

Teemu Koskisen tapasin elokuun lopussa 2015 Ravintola Rytmissä Helsingissä. (Huom. Osa kysymyksistä on kysytty meilitse jälkeenpäin, kun haastattelijalla tuli kiire teatteriin.)

 Vuonna 1980 syntynyt Teemu on horoskoopiltaan kaksonen. ”Oon Porista kotoisin. Parikymppiseksi asuin siellä. Pääsin ylioppilaaksi vuonna 2000, kävin armeijan ja sen jälkeen muutin pois. Sitten asuin vuoden verran Inkeroisissa (Kotkan ja Kouvolan välissä), kävin kansanopistoa siellä. Sitä ennen olin pelannut vain jalkapalloa, josta piti tulla ihan ammattikin. Yo-vuonna alkoi mietityttää, että onkohan tää sittenkään mun juttuni ja sieluni alkoi vetää ihan muualle. Itse asiassa äitini heitti, että oletko koskaan miettinyt näyttelijän ammattia. En juurikaan ollut, vaikka lukiossa imitoin Michael Jacksoniakin ja olin esityksissä mukana. Mä en varmaankaan pitänyt näyttelijää ammattina, vaan että ne tyypit nyt vaan on näyttelijöitä. Omanlaisensa ihmistyyppi! No, lähdin sitten kansanopistoon katsomaan, että mistä siinä on kyse, olisko mulla kenties rahkeita alalle ja löytyykö kiinnostusta. Inkeroisten reissu kannatti, ja sille tielle jäätiin. Meillä oli hirveen hyvä opettaja, Kouvolan Teatterista Ilmo Ranne. Hänen kanssaan tuli sellainen mestari-oppipoika – suhde, ja kun en päässyt kouluun, Ilmo pyysi mua iltanäyttelijäksi Kouvolaan West Side Storyyn ja myöhemmin myös Vuoriston kaunotar- näytelmään. Ilmolta sain hyvät eväät jatkoa varten, käytiin pitkiä ja mielenkiintoisia keskusteluja teatterista ja taiteesta yöt läpeensä. Hain sitten taas kouluun enkä päässyt, ja mietin jatkanko Kouvolassa vai mitä teen. Tuli sitten irtiotto ja hain Helsingin Kellariteatteriin, pääsin, ja jätin hakematta Ylioppilasteatteriin. Sekin osoittautui hyväksi ratkaisuksi monellakin tavalla.”

 Nythän sä vastasit kohtalaisen laajasti heti ekaan kysymykseen, eli ”mistä olet kotoisin ja missä asut nyt”! ”Niin kävi, ja mä lupasin etten rönsyile jutuissani. Tässäkö tämä haastattelu nyt oli hahah! Joo siis tällä hetkellähän mä asun Kotkassa ja Helsingissä, Kotkassa kimppakämpässä vanhojen kurssikavereitteni Harjajärven Tonin ja Alatalon Tomin kanssa. Toistaiseksi on kaikki sujunut hyvin ja melkein kuukausi jo asuttu yhdessä”, myhäilee Teemu.

 Mitä harrastat? ”Jalkapalloa pelaan kyllä vieläkin, ja tämä kesä on ollut sen suhteen todella aktiivinen. Täältä Helsingistä löytyi hyvä porukka, jonka kanssa oon käynyt pelaamassa. Parin viikon päästä on tulossa ikämiesten SM-turnaus, jonne pääsen mukaan koskapa oon nyt 35-vuotias ja se on ilmeisesti se ikäraja. Sitten on luvassa Näyttelijäliittojen Suomi-Viro -jalkapallomaaottelu, jonne oon menossa myös. Jalkapallo on kyllä sellainen laji, jota pelaisin enemmänkin, mutta se nyt ei vaan näillä työajoilla onnistu. Liikuntaa mä oon harrastanut paljon aina, se on jopa eräänlainen riippuvuus mulle. Oon koittanut pitää sitä mielekkäänä, vaikka mulla on taipumusta addiktoitua tosi pahasti. Lenkin sijaan päätin tuossa yksikin päivä vaan pallotella yksistäni, ja se on kyllä mahtavaa kun huomaa, että jalat toimii niin kuin silloin kun pelasin enemmän. On mulla muitakin harrastuksia, levyjä soittelen ja teen dj-keikkaa aika paljon. Tuo on tavallaan myös tietynlaista irtiottoa, levyjä kuunnellessa aika vierähtää ihan huomaamatta.”

 Osaatko itse soittaa jotain soitinta? ”En osaa. Aika hyvin soitan pianoa playbackina, kun Keisarikunta-musikaalissa tuli oltua mukana. Vuosi sitten olin virkavapaalla Kotkasta ja tehtiin Kansallisteatterin Kiertuenäyttämölle ”Aikaero”-niminen juttu, joka koostui
Keravan pitkäaikaisvankien teksteistä ja siinä mä ”soitin” huuliharppua.”

Teemu miettii vastausta.. (c) Teatterikärpänen

 Mitkä ovat sinun vahvuutesi/erityistaitosi ammatillisessa mielessä? ”Itse koen vahvuudekseni fyysisyyden, johon sisällytän myös tanssin. Mä en oo kova tekemään voltteja tai akrobaattitemppuja, nekin toki onnistuu jos saa riittävästi harjoitella. Toinen vahvuuteni on herkkyys. Sitä ei voi mitenkään opetella, herkkyys on sisäsyntyistä ja oon perinyt sen isältäni. Aiemmin olin vähän sellainen sivustatarkkailija ja sitä kautta opin näkemään asioita, nyt vanhemmiten oon oppinut myös puhumaan ja keskustelemaan ihmisten kanssa.”

 Mikä olisi sellainen taito, jonka haluaisit osata? ”Vaikka mitä! Kyllä mun on pakko vastata laulaminen, ja laulaminen nimenomaan sillä tavalla, että laulaisi ihan helvetin hyvin ja ihan mitä tahansa. Olisi niin ainutlaatuinen ääni ja ääniala, joka taipuisi moneen. Olishan se komeeta.”

 Löytyykö suvustasi muita teatterialalla tai muulla taiteellisella alalla olevia? ”Kyllä sieltä oopperalaulua löytyy ja pikkusiskoni soittaa pianoa, ja teatteri-ihmisiä löytyy mutta ammatikseen tällä alalla olevia ei ole muita. Anteeksi nyt jos unohdan jonkun!
Rakennusmiehiä löytyy, opettajia ym.”

 Milloin olet kiinnostunut teatterista? Tähän taisit kyllä jo vastata. ”Ihan virallisesti kiinnostuin siellä Inkeroisissa, vuonna 2001. Sitä ennen en kyllä missään vaiheessa ajatellut, että tää voisi olla mun juttuni. Oon koittanut asiaa miettiä, mutta en vaan löydä sellaista ajatusta itseltäni. Juhlasketsejä tuli tehtyä, mutta itse teatteri on ihan eri maailmansa. Kansanopistossa pääsin vasta kunnolla tekemään ja tuli samalla opittua, että mitä kaikkea tämä pitää sisällään”, Teemu muistelee.

 Mitä muita alan opintoja olet käynyt? ”Niin että minkäs alan miehiä tässä oikein ollaan. Nätyn kävin vuosina 2004-2009. Pääsin sisään kun aika ja Koskinen oli kypsä, näin mä sen aattelen.”

Teemu saa ahaa-idean (c) Teatterikärpänen 

 Mikä oli kirjallisen lopputyösi aiheena? ”Mä nimesin sen muistaakseni ”Metodinversoja metodittomalle”. Mä kävin mun kouluaikojeni muistiinpanot läpi ja mietin niiden kautta, että miten olin oppinut treenaamaan. Koitin löytää sen pointin, että mikä on mun tapani harjoitella rooli. Et löytyykö sieltä tiettyjä asioita, jotka mulla pitää olla aina päässä ennen kuin rooli lähtee lentoon tai elämään ja on esitysvalmis. Kyllä sieltä ne tietyt jutut löytyi. Tapani tehdä on varmasti sen jälkeen muuttunut paljonkin, toisaalta taas tietyt asiat on myös tarttuneet. Totta kai työkalupakki kasvaa jatkuvasti ja pitääkseen itsensä koko ajan virkeänä mä etsin myös uutta tavaraa ja kun sitä löytyy, siitä saa ihan uudenlaista potkua ja nautintoa työhön. Jos juttuun sopii, mä välillä päätän tehdä täysin eri tavalla kuin aiemmin.”

 Mikä ala sinua mahdollisesti kiinnostaisi, jos et olisi näyttelijä? Eli oliko sinulla suunnitelmaa B? ”Ei mulla oikein ole muuta. Se jalkapalloammattilaisuuskin tuntuu nyt ihan mahdottomalta… Kun noita MM-kisoja katselee, niin siellähän kaikki kolmevitoset alkaa olla jo ihan ikäloppuja. Teatterin sisällä on tietysti myös vaihtoehtoja, eli ohjaaminenkin kiinnostaisi hiukan.”

 Miksi sitten olet näyttelijä? Onko syy olennaisesti muuttunut tässä vuosien saatossa? ”Pitkään mä oon sitä hakenut, että mikä mua oikein ajaa näyttämölle. Jotenkin sen varmaan liittyy siihen ihmisten tarkkailuun ja omaan herkkyyteeni. Oon vasta nyt tajunnut sen, että näyttämöhän on hirveen turvallinen paikka, ja se on mut alunperin näyttämölle saanut. Olla näyttämöllä sellainen ihminen, mikä välillä haluaisi itsekin olla. Rooli on harjoiteltu ja sulla on lupa olla tietynlainen ihminen siellä. Samalla voi purkaa omia patoutumiaan ja fantasioitaan. Mulle se on itseilmaisua – saan luvan kanssa tehdä asioita, joita mulla ei tulisi mieleenikään tehdä muuten. Saa haistattaa pitkät jollekin tietylle ihmisjoukolle ja paasata pitkän monologin omista mielipiteistään, mihin en omana itsenäni mitenkään pystyisi. Ja sitten se on vähän sama kuin hyvän kirjan lukeminen, hyvän elokuvan katsominen, hyvän biisin kuuleminen – unohtaa hetkeksi arjen ja jotain liikahtaa minussa. Tunnelma voi vaikuttaa vielä monta viikkoa kokemisen jälkeen, ja kun kaikkea tuota pääsee itse tekemään, omalla työllään saa ihmiset vaikuttumaan. Siinä on se juttu.”

 Mikä on ollut tärkein oppi, jonka olet urasi varrella saanut? ”En tiedä mistä tämä on tullut, mutta että olisi rehellinen itselleen siitä mitä tekee.”

 Onko sinulla omia esikuvia, joita erityisesti ihailet tai arvostat? ”Niitä on todella paljon, mutta ketään yksittäistä ei ole. Hyviä tyyppejä ja tyylejä näkee harva se viikko, ainakin tuntuu siltä! Esikuva on vähän huono sana, mutta monikin roolityö on kolahtanut muhun. Jim Carrey ja Sean Penn mainittava etenkin, mutta kyllä Suomenkin teatterilavat on täynnä älyttömän lahjakkaita näyttelijöitä. Nyt oon pikkuhiljaa päässyt eroon ”opiskelijakuplasta” ja osaan katsoa näyttelijöitä eri tavalla eikä siten, että vain tietynlainen tapa näytellä on hyvää ja oikein.”

 Kuka olisi unelmiesi vastanäyttelijä, jos saisit maailmasta valita kenet tahansa? ”Jos vastanäyttelijänäni olisi Heath Ledger Jokerin roolissa, olisi kyllä varmasti todella mielenkiintoista olla lavalla. Itse voisin olla Batman.”

 Entä kenen kanssa haluaisit laulaa dueton ja mikä olisi kappale? ”Haluaisin laulaa Robbie Williamsin ja Rufus Wainwrightin kanssa ´Swing Both Ways´in.”

 Missä eri teattereissa olet näytellyt? ”Tampereen Työväen Teatterissa, Kouvolan Teatterissa, Kansallisteatterissa Kiertuenäyttämöllä, Kuusankosken Teatterissa ja Kotkan Kaupunginteatterissa.”

 Mainitse muutama itsellesi tärkeä roolityö/produktio. ”Nätyn kakkoskurssilla Kannisen Mikko ohjasi meille ”Ivona, Burgundin prinsessa”-nimisen näytelmän, jossa meillä oli tuplamiehitys. Se oli kyllä todella ainutlaatuinen juttu ja koin onnistuneeni siinä itsekin. Mussa aukesi jotain uutta sitä tehdessä. Muuten mä oon niitä näyttelijöitä, joille tärkeimmäksi muodostuu just se juttu, jota on parhaillaan työstämässä. En haikaile vanhojen roolieni perään.”

 Miten sinä määrittelisit sanonnan ”teatterin taika”, vai pystyykö sitä edes määrittelemään? ”Kun esityksessä huomaa, että on oikeasti uppoutunut johonkin kohtaukseen todella. Ollaan vaikka kohtauksessa, jossa ollaan kellarissa keskellä vaikkapa saatananpalvonnallisia menoja ja sitten valot syttyy ja kaveri vierellä sanoo ”Seuraavana päivänä olimme metsässä” ja kuuluu linnunlaulua, ja oikeasti uskon olleeni jossain ihan muualla. Se on mun mielestä hienoa ja siinä on sitä taikaa.”

 Mitkä asiat inspiroivat sinua? ”Kaikki taide, ihmiset, elämä, toiset esitykset.”

Podetko ramppikuumetta tai esiintymisjännitystä? ”En nykyään enää jännitä omaa roolityötäni, mutta kyllä mua laulaminen vähän jännittää ja siviilinä laulaminen etenkin.”

 Kerro joku legendaarinen kommellus. ”Oltiin Ahtiaisen Mikon kanssa Ylioppilasteatterifestivaaleilla ja näyttelimme Hlestakovia ja Osipia Reviisori- näytelmästä, kohtauksessa kirjoitettiin kiveen kirjeitä. Mun piti tulla lavalle vasaran ja niiden kivien kanssa, ja Hlestakov-Mikko kääntyy mua kohti ja mulla ei olekaan käsissäni mitään. Mä käännyin takaisin ja koska kyseessä oli festarikeikka, lavan takana paikat ei ollu mulle tuttuja enkä meinannut löytää mitään mistään. Mä etsin niitä ja jätin Mikon yksistään lavalle huutelemaan Osipia. Pian se tajusi, etten oo ihan hetkeen tulossa ja se lähti myös pois lavalta. Siellä seikkailtiin lavan takana molemmat. No, mä löysin kivet ja vasaran, ja menin takaisin lavalle, jossa Mikko ei tietenkään ollut. Venailin sitten vuorostani häntä. Mikko saapui ja kysyi, mihin ihmeeseen olin kadonnut. Näytin kiviä ja vasaraa ja kerroin etsineeni niitä, ja sitten vaan jatkettiin niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.”

 Kerro joku hyvä muisto. ”Kyllä se teatterikouluun pääsy tulee aina ekana mieleen kun miettii muistoja. Se oli juuri ennen vappua ja meni aika katharsiksessa se vappu.”

 Osaatko imitoida ketään/harrastatko imitaatioita? ”Kyllä mä aina välillä imitoin itsekseni joitain tyyppejä, mutta se on lähinnä sellasta puolihuolimatonta sohellusta. Joskus niistä saa idean roolihahmoihin.”

Tulevia roolejasi tai muita töitäsi? ”Kotkan Kaupunginteatterissa olen Neiti Keväässä mukana ja Sugarissa Jerryn/Daphnen roolissa, nämä siis tulossa syksyllä 2015.” (huom. lisäys tammikuussa 2016 : keväällä 2016 Teemu on mukana Kotkassa näytelmissä 'Neljäntienristeys' sekä 'Ylpeys ja ennakkoluulo' , ja syksyllä 2016 Rauman Kaupunginteatterin musikaalikomediassa 'Herrasmieshuijarit'.)

Onko sinulla jotain mottoa? ”Kokeillaan ja yritetään.”

 Mikä sarjakuvahahmo haluaisit olla ja miksi? ”Hannu Hanhi olisi kiva olla, kävis hirvee tsägä koko ajan ja elämä olis helppoa.”

 Jos olisit supersankarihahmo, mikä olisi sinun supervoimasi ja mikä olisi hahmosi nimi? ”Mä näin just videopätkän missä sarvikuonolta oli leikattu sarvet irti ja raukka jätetty puskaan kitumaan. Ja vastaavaa tapahtuu koko ajan niin muille eläimille kuin ihmisillekin. Mun supersankari olis Sarvikuonomies ja se osais sormia napauttamalla poistaa kaiken tollasen kuonan maan päältä. Sitten se vaan lopun aikaa viettelis eläkepäiviä.”

 Jos saisit viettää päivän naisena, mitä tekisit? ”Mä menisin juttelemaan tyttöjen ja naisten kanssa, ja kyselisin mitä mieltä ne on Koskisen Teemusta. Menisin kuvan kanssa kiertelemään ja kyselemään, että mitäs mieltä ootte tästä ja värähtääkö mihinkään suuntaan. Vois olla kyllä kova paikka ja voisi olla suuri virhe!”

 
Tämän kuvan kanssakohan aikoo kiertää... 

 Jos ihminen menisi syksyisin talviunille ja heräisi keväällä, mitä ottaisit omaan talvipesääsi mukaan siltä varalta, että heräätkin kesken kaiken? ”Ottaisin Spotifyn mukaani, paljon musiikkia. Hyvää ruokaa ottaisin ja karkkia, juotavaksi maitoa, vettä ja cokista.”

 Jos rakentaisit puuhun majan, millainen maja se olisi ja mitä ottaisit sinne mukaan? ”Mulla on kevyt korkeanpaikankammo, joten jätän puumajailut muille.”

 Jos voisit aikakoneella palata menneisyyteen johonkin tiettyyn hetkeen tai ajanjaksoon, muttet saisi muuttaa historian kulkua, minne menisit? ”Aina välillä sitä kelailee kuinka nastaa ja vastuutonta oli olla kakskymppinen nulikka. Varmaan lähtisin sinne. Viidentoista vuoden päähän.”

 Mitä muuta haluaisit kertoa itsestäsi, jotain mitä en älynnyt kysyä ja kaikkien pitäisi saada tietää? ”Eiköhän tää ollu tässä:)”

Bernard Pivot´n kymmenen kysymystä :

 Mistä sanasta pidät eniten? - Anteeksi 
 Mistä sanasta pidät vähiten? - Ei 
 Mikä sytyttää sinut? - Tulitikku
 Mikä sammuttaa intohimosi? - Viha
 Mikä on suosikkikirosanasi? - Voivitunsaatananperse…(loppuun improvisoidaan mieleisiä kirosanoja tarpeen mukaan)
 Mitä ääntä rakastat? - Balalaikan ääntä 
 Mitä ääntä inhoat? - Piikkauskoneen ääntä 
 Mitä muuta kuin omaa ammattiasi haluaisit kokeilla? - Astronautin ammattia 
 Missä ammatissa et haluaisi olla? - Kirurgina
 Jos Taivas on olemassa, mitä toivot Jumalan sanovan sinulle kun saavut Taivaan porteille? - Älä huoli. Hyvin se meni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).