torstai 24. elokuuta 2017

Teatterikärpäsen syksyn tärpit 2017

"Syksy jo saa - minä en", runoili luokkatoverini muinoin ... vai liekö urbaanilegendaa? Joka tapauksessa tällä sekunnilla tätä kirjoittaessa alkaa Myrskyluodon Maijan ensi-ilta remontin jälkeen avatussa Helsingin Kaupunginteatterissa, ja minä istun tässä koneen ääressä yöpaitasillani. En ollut aikonutkaan ensi-iltaan suunnata tällä kertaa. Ihan lähiaikoina löydän itseni kyllä HKT:n Suuren Näyttämön katsomosta, joten enemmänkin kuin suunnitelmissa kyseinen Maija on. Suunnitelmissani on paljon muutakin (Tampereen Teatterin Cats, Työviksen Viulunsoittaja katolla, Lahden Elvikset ja Pohjantähdet...) Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että tasan viikon kuluttua työkuvioissani tapahtuu pienoinen muutos. Aiemmin olen päässyt vuosikaudet vähän liiankin helposti katsomaan juuri silloin kun haluan ja kalenterini on ollut menoja täynnä kuukausitolkulla. Kaikki vapaa-ja aamuvuorotoiveeni ovat menneet heittämällä läpi, ja työt on hoidettu tavallaan rientojen mukaan. Kohta mennään niin, että ensin työ, sitten huvi ... ja pahimmassa tapauksessa (tämän kulttuuriharrastukseni kannalta siis) ei löydy millään sopivaa ajankohtaa tietyn esityksen näkemiseen tai hiukan kauemmas suuntautuvan reissun toteuttamiseen. Pahoin pelkään, että moni kiintoisa esitys jää syksyltä näkemättä kokonaan mutta hei, kaikkea ei voi saada!

 Katsoin aiheelliseksi tehdä pienen tärppilistan kiintoisista jutuista (osaa niistä olen jo varmasti menossa katsomaan, osa odottaa sopivaa hetkeä) ja ihan tarkoituksella olen jättänyt listasta pois isojen kaupunkien isot musikaaliproduktiot yhtä poikkeusta lukuunottamatta). Olen vuosien saatossa huomannut sen, että olen enemmänkin pienten näyttämöiden ja pienempien teattereiden ystävä. Aika usein pieni onkin suurta ja minulla on sellainen kutina, että tästä porukasta löytyy syksyn yllättäjä/kovin juttu. Esitykset ovat ensi-iltaantulojärjestyksessä ja mukana pari huomiota siitä, miksi juuri tämä on tärpeissä mukana.

- Arvoituksellisia muunnelmia, ensi-ilta HKT:n Studio Pasilassa 30.8. Viiden teatterin yhteistuotanto, joka nähdään usealla paikkakunnalla. Lavalla kaksi näyttelijää, jotka eivät enempiä esittelyjä kaipaa, eli Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen.

- Huojuva talo, Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämö, ensi-ilta 31.8. Maria Jotunin klassikko, jossa tällä kertaa sukupuoliroolit toisinpäin - vaimo hakkaa miestään. Ohjaus ja dramatisointi Antti Mikkola, päärooleissa Anna-Maija Tuokko ja Arttu Ratinen. Ja syksyn komein julistekuva!

(c) Harri Hinkka, Tampereen Teatteri 

- Mestari ja Margarita, Kansallisteatterin Willensauna, ensi-ilta 6.9. Saatana saapuu Moskovaan ja meikäläinen katsomoon. Kiehtovaa nähdä lopputulos, kun fyysinen ja visuaalinen teatteri sekä nukketeatteri yhdistyvät. Mukana mm. Marc Gassot, yksi lemppareistani.

- Kikka Fan Club, Teatteri Jurkka, ensi-ilta 9.9. No nyt! Somessa oli joskus vitsailua siitä, että vain Kikka-musikaali puuttuu ohjelmistosta. Ei puutu kohta, tosin tämä ei ole musikaali eikä sen puoleen mikään vitsikään, vaan kunnianosoitus naisartistin uralle ja elämälle. Käsikirjoitus Laura Gustafsson, ohjaus Sini Pesonen, estradilla Pia Andersson.

- Pesärikko, ensi-ilta Berliinissä 14.9. Kahdeksan teatterin yhteistuotantona syntynyt teos, Orvokki Aution klassikosta dramatisoinut ja ohjannut Mikko Roiha. Mukana näyttelijöitä viidestä eri teatterista (Kotka, Jyväskylä, Turku, Riihimäki/Minimi, Kouvola) ja esitys nähdään usealla paikkakunnalla. Itse suuntaan Riihimäelle.

- Naisia hermoromahduksen partaalla, Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämö, ensi-ilta 14.9. Suomen kantaesitys musikaalista, joka perustuu Pedro Almodovarin samannimiseen kulttimainetta nauttivaan elokuvaan. Ohjaus Maiju Sallas, rooleissa Hämeenlinnan Teatterin laadukas porukka ja vierailijoina mm. Petja Lähde.

- Pojat, Savonlinnan Teatteri, ensi-ilta 15.9. Paavo Rintalan romaanista dramatisoinut Snoopi Siren, ohjaus Taava Hakala, musiikki Jarkko Martikainen. Tämä musiikkipitoinen näytelmä pyöri muutama vuosi sitten Hämeenlinnan Teatterissa (Snoopi Sirenin ohjaus) ja suorastaan rakastin sitä, kävin useammankin kerran katsomassa. Kappaleet soivat välillä vieläkin päässäni!

- Viimeinen laiva, Turun Kaupunginteatterin päänäyttämö, ensi-ilta 15.9. Ah, näin tämän musikaalin konserttiversion telkasta muutama vuosi sitten ja ihastuin ikihyviksi. Sävel ja sanat Sting, tarvitseeko muuta sanoa? No, rooleissa mm. Olli Rahkonen, Mikael Saari, Anna Victoria Eriksson, Jonas Saari... (Turussa kiinnostaa kovasti myös myöhemmin ensi-illassa oleva Lauri Maijalan ohjaama Seitsemän veljestä, kyllä yhdet veljekset vielä pystyy katsomaan tänä vuonna...)

- Keisarin uudet vaatteet, Aleksanterin teatteri, ensi-ilta 17.9. Red Nose Companyn iki-ihanat punanenäklovnit Mike ja Zin pistävät takuulla uuteen kuosiin klassikkosadun. Pakko nähdä! Toistaiseksi vain kolme esitystä!

- Jekyll & Hyde, Salon Teatteri, ensi-ilta 6.10. Tämä se saa sukat pyörimään jaloissa jo valmiiksi. Vähän kauhunsekaisin tuntein tässä odottelen, millainen hämäräveikko Peter Nybergistä nimiroolissa kuoriutuukaan. Juliste vaikuttaa ainakin lupaavalta...


- Nummisuutarit, Hämeenlinnan Teatterin Verstas-näyttämö, esitykset 10.10. Oletko nähnyt Nummisuutarit? Jaa olet. No, oletko nähnyt Nummisuutarit vain kahden näyttelijän voimin esitettynä? Jaa et. Nyt sitten kannattaa suunnata Verstaalle! Aikamoista herkkua luvassa. Näin tämän Jokioisilla muutama kesä sitten, ja onpahan muuten menoa ja meininkiä! Lavalla Mika Juusela ja Antti Kemppainen.

- Eva W, Musiikkiteatteri Kapsäkki, ensi-ilta 12.10. Musiikkinäytelmä perustuu nyrkkeilijä Eva Wahlströmin elämään. Nimiroolissa upea Eriikka Väliahde.

 Varsinaisena jokerina mainittakoon vielä Kajaanin Harrastajateatterissa 27.10. ensi-iltansa saava musikaali Beowulf & Grendel, "musikaali Simasalin verisistä tapahtumista". Käsikirjoitus ja ohjaus Elias Keränen, sävellys Samuli Kivelä, sanoitus Heikki Mäkäräinen. Jos hyvin käy, saatan löytää itseni ensimmäistä kertaa Kajaanista...

 Voi voi. Ihan liikaa on kaikenlaista kiinnostavaa taas tänäkin syksynä! Loppuvuodesta vielä ensi-illassa ainakin HKT:n Suomen hauskin mies ja Aikuisten joulukalenteri sekä Ryhmäteatterin Muodonmuutos. Ja kokonaan jäi mainitsematta parisenkymmentä kiintoisaa juttua niin Espoossa, Kotkassa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Helsingissä kuin Tampereellakin. Aika näyttää mitä kaikkea ehtii (ja jaksaa) nähdä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).