tiistai 6. marraskuuta 2018

Teatterikärpänen lukee : Tandem-kentauri / Markus Kajo

 Täällä on kerrottu lähinnä teatteriin liittyvistä kirjoista mutta hei, minun blogini ja minun sääntöni, joten aina voidaan vähän lipsua mainion kirjan sattuessa kohdalle!

Ilahduin suunnattomasti huomattuani, että Markus Kajolta eli tuttavallisemmin Kettuselta on ilmestynyt uusi jo ties kuinka mones kirja! Teos on tietysti nimeltään "Tandem-kentauri eli Kettusen jo mones kirja", mikäs muukaan. Olen ollut Kettusen vinksahtaneen huumorin ystävä jo pitkään, ihan niistä alkuaikojen tv-ohjelmista lähtien. Lyhyissä pätkissä hän ihmetteli maailman menoa ja lausahteli lakoniseen tyyliinsä kaikenlaisia huomioita ympäröivästä maailmasta - asioita, joita ei itse tullut koskaan miettineeksi ja tuntuivat kyllä sitten ihan järkeviltä, kun Kettunen niin sanoo.


 Kaikki aiemmat kirjat olen lukenut ahmimalla ja useampaan otteeseen, muistan jopa ulkoa pätkiä sieltä sun täältä. Troglodyyttien kosto. Kiihkoa etelän yössä paljon (jossa kaunis nainen huusi kuin hiomalaikka ja kojootit ulvoivat yössä kuin kojootit yössä, tahi hyytävästi kuin liivate). Oravien uintiretki. Vet inte pystytti på svenska.

 "Vaikka uusi, jo monten lukema!" mainostetaan uusimman teoksen kannessa. Kansilehdessä onkin sitten vakavaa ja tärkeää asiaa : tunnista aivoinfarktin ja aivoverenvuodon oireet. Kirjan yhdessä jutussa käy ilmi, että kirjailija koki henkilökohtaisen aivoinfarktin ja pääsi hoitoon erittäin nopeasti, koska osasi ajoissa reagoida oireisiin itse. Hyvä muistutus meille kaikille; itselle tai läheiselle voi vastaavanlaista sattua milloin tahansa ja silloin nopea reagointi ja hoitoonpääsy on kultaakin kalliimpaa. (Laitan loppuun nämä oireet muidenkin luettavaksi)

 Tässä kirjassa on mukana myös Kettusen piirroksia, jotka nekin aika outoja kuten jututkin. Olin havaitsevinani aavistuksen surumielisemmän pohjavireen osassa tarinoita, ja jotkut ajatelmat olivat niiiiiin omituisia, etten saanut niistä oikein otetta. Harvinaista kyllä. Mukana on todella lyhyitä, muutaman lauseen mittaisia ihmettelyitä, pitempiä listauksia (mm. lista valtion autopuutteista, puuttuvista laitteista, miesten ja naisten eroista sekä kärsivällisyyshaasteita) ja useamman sivun mittaisia kolumnityylisiä juttuja, joista ainakin "Me hiljaisuuden, numeroiden, hämärän, valon ja appelsiininmakuisten ja muiden yksinäisten ajatusten lapset" oli minulle ennestään tuttu ja hyväksi havaittu.

 Kovasti mieleeni oli esimerkiksi tarina "Nuorisovaroittava esimerkki liiallisesta kotiseuturakkaudesta", jossa bussilastillinen nauvolaisia lähtee tutustumaan Ruokolahden Kummakiveen. Aluksi hyvin järkevänoloinen tarina saa Kettusen tyyliin varsin omituisen käänteen ja loppupuoli on silkkaa absurdismin riemuvoittoa ja on pakko nauraa ääneen. Toinen esimerkki riemastuttavuudesta on ajatus siitä, että jospa hevonen osaisi kääntää päätään samalla tavoin kuin pöllö ja minkälaisia tilanteita siitä syntyisikään... Ei voi muuta sanoa kuin että ei ole Kettusella helppoa! Miettiä kaikenlaisia outouksia yöt läpeensä ja mikä parasta/pahinta, julkaista ne kirjassa ja saada muutkin ajattelemaan absurdeja juttuja. Tässä muuten syyllinen siihen, miksi minäkin mietin välillä tai itse asiassa aika usein toooodella outoja juttuja kuten sitä, että miksi kotona ei ole samanlaista painiketta kuin hotelliaamiaisella, ja josta painamalla saisi hanasta lasillisen ihan mitä tahansa juotavaa. Välillä kun tekee mieli jääkylmää piimää ihan vain lasillisen, ja tuntuu hassulta ostaa koko purkkia koska mieliteko on vain sitä lasillista kohtaan.

 Tietysti saamme tutustua myös Tandem-kentauriin useammankin tarinan verran, ja piirrettynä myös. Taattua Kettustahan tämäkin kirja on, eli täynnä outoja sanamuotoja, kirjainhässäköitä ja todella ennalta-arvaamatonta kerrontaa. Pientä toistoa myös havaittavissa, mutta kun oma tyyli on aikoinaan löytynyt, siitä pidetään kiinni.

Aivoinfarktin ja aivoverenvuodon oireet : Puhe puuroutuu tai sanat eivät löydy, toinen suupieli roikkuu, toisen raajan tai raajaparin voimat katoavat tai raajat puutuvat, näköhäiriöt, äkillinen kova päänsärky. Jos sinulla tai läheiselläsi ilmenee YKSI TAI USEAMPI oireista, soita heti 112.

Markus Kajo : Tandem-kentauri eli Kettusen jo mones kirja 

224 s

Kustantaja Docendo

(Sain kirjasta arvostelukappaleen, kiitos Docendo!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).