torstai 12. huhtikuuta 2012

Kuninkaan puhe

Kuninkaan puhe / Helsingin Kaupunginteatterin suuri näyttämö

Ensi-ilta 15.3. 2012 , kesto 2h 10min

Ohjaus Kari Heiskanen

Rooleissa Carl-Kristian Rundman, Pertti Sveholm, Vuokko Hovatta, Eija Vilpas, Rauno Ahonen, Jari Pehkonen, Iikka Forss, Tom Wentzel, Matti Olavi Ranin, Kirsi Karlenius, Fred Negendack, Pia Runnakko, Antti Laukkarinen, Lauri Ranin, Laura Tulimaa, Kari Mattila

Taustaa : elokuvaversiona Oscareita kahminut Kuninkaan puhe kertoo tositarinan Englannin kuningas Yrjö VI:sta (Carl-Kristian Rundman), joka päätyy kuninkaaksi veljensä (Iikka Forss) joutuessa luopumaan kruunusta skandaalinkäryisen suhteensa (kahdesti eronnut Wallis Simpson) vuoksi. Yrjö VI (tai tuttavallisemmin Bertie) on lapsena pakotettu vasenkätisestä oikeakätiseksi ja änkyttänyt viisivuotiaasta lähtien. Hän karttaa julkista puhumista, mutta kuninkaalla on velvollisuutensa joista ei voi laistaa. Vaimonsa kuningatar Elisabeth (Vuokko Hovatta) ottaa yhteyttä hieman omaperäisiä metodeja käyttävään puheopettajaan, Lionel Logueen (Pertti Sveholm) ja loppu onkin historiaa.

Plussaa : lavastus oli hyvin minimalistinen, pöytää ja tuolia ja mikrofonia. Eipä sitä kyllä muuta tarvittukaan, sillä näyttelijät täyttivät karismallaan tyhjän tilan ja ihmisen pienuus ongelmineen suuressa avarassa maailmassa vain korostui. Pieni on kuningaskin ongelmiensa edessä. Carl-Kristian Rundman lienee elämänsä roolissa, hän on todella paneutunut puheilmaisuunsa ja onhan hänen olemuksessaan muutenkin kuninkaallista ylväyttä ja komea kuin mikä. Hänen ja Lionelin (Pertti Sveholm) yhteiset kohtaukset puheopetuksen parissa ovat näytelmän parasta antia. Mitä nerokkaita oivalluksia, kun huomataan että laulaessa, tanssiessa ja kiroillessa änkytys poistuu täysin :) Tämä tarjosi huumoripuolta, muuten olinkin sitten suuren liikutuksen vallassa koko ajan kuninkaan painiessa puheensa parissa. Vaikka tiesikin hänen lopulta onnistuvan, oli viimeisen puheen kuuleminen suurta draamaa ja jännitystä. Miten taitavasti Rundis toi ilmeillään sen pikaisen epäonnistumisen pelon esiin, kun kesken puheen takelteli jälleen ja olin pakahtua siihen paikkaan. Upeasti oli toteutettu myös kruunajaiskohtaus Westminster Abbeyssä. Pertti Sveholmin roolityöstä pidin myös todella paljon, oli todella luonteva ja rooli sopi hänelle mainiosti. Samoin Iikka Forss ilkeili veljelleen oivallisesti ja Jari Pehkonen alati sikareita tupruttelevana Winston Churchillinä oli mainio. Kestoltaan näytelmä oli myös erittäin hyvä!

Miinusta : jostain syystä en pidä Vuokko Hovatasta sitten yhtään, jotenkin teennäinen se puhetyyli vaikka miten hyvä olisi muuten.

Muuta : nousin aplodeeraamaan seisaaltani ja ihan Rundis sai tämän kunnian (Pertti myös)

Täydet viisi tähteä Kuninkaan puheelle *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).