maanantai 4. joulukuuta 2017

Messias / The Fabulous Bäckström Brothers

Messias / The Fabulous Bäckström Brothers, Teatteri Avoimet Ovet

Ensi-ilta 29.10. 2016, kesto noin 1h 45min (väliaikoineen)

Teksti Patrick Barlow
Suomennos Aino Piirola
Ohjaus Marc Gassot
Valosuunnittelu Ville Virtanen
Äidin vaatteiden suunnittelija Marja Uusitalo

Rooleissa : Jouni Bäckström, Petri Bäckström ja Reetta Ristimäki

 Olipas erikoinen perjantai minulla. Kauhea räntäsade ja minä hölmö lähdin kesätennareissa liikenteeseen, tarkoituksenani viettää lähes koko päivä Helsingissä. Olin ehtinyt talsimaan vartin pitkin katuja, kun oikean jalan sukkani oli jo litimärkä - eikä se siitä sitten ehtinyt kuivua missään vaiheessa. Päivällä kävin TeaKissa katsomassa näytelmää "Maanalainen päiväkirja", etukäteen en yhtään tiennyt mitä olin menossa katsomaan ja lähes samaa mieltä olin esityksen nähtyänikin. Mielenkiintoista katsottavaa toki, mutta en siitä sen paremmin osaa kirjoittaa. Illalla kohteenani oli Teatteri Avoimet Ovet ja oopperakomedia Messias - ja tismalleen sama fiilis siitä, että yhtään en tiedä mitä olen mennyt katsomaan. Oli ihanaa olla ajoissa paikalla ja upottautua yleisölämpiön supermukavaan nojatuoliin - mikäs siinä oli istuksiessa sukka märkänä. Mieleni ei tehnyt lähteä ulos enää ollenkaan!

Vasemmalta Jouni, Reetta ja Petri 

 Tulipahan nähtyä vähän erilainen versio jouluevankeliumista, voi jehna! En ole todellakaan mikään oopperaspesialisti, joten en osannut yhdistää kuultuja aarioita yhtään mihinkään. Händelin Messias-oratoriosta oli pätkiä (käsiohjelmasta lunttasin) ja tuttuja joululaulujakin, sekä kahden miehen duetto Oopperan kummituksesta tutusta All I Ask of You´sta...

 Mutta se kaikki muu! Eturivissä oli parikin sydämensä kyllyydestä hekottelevaa katsojaa ja se pisti väkisinkin hihityttämään itse kutakin säätyä. Petri Bäckström kurkisti esiripun takaa ja jo nauru raikasi. Veljeksillä oli pientä nokittelua koko ajan. Enimmäkseen oli äänessä Jouni Bäckström selostajankin roolissa, mutta velipoika meinasi koko ajan varastaa shown. Olihan se pehmoinen sädekehä niskassaan (ei meinannut pysyä paikoillaan) viilettävä ja liihotteleva arkkienkeli aikamoinen näky. Tietysti tarvitaan Maria ja Joosef, Maria rusetteineen (Petri Bäckström) oli varsin viehkeä ilmestys ja hänellä olikin kodissaan paljon kaikenlaista kirrrrveelläveistettyä. Joosef (Jouni Bäckström) kolkutteli ovella erään katsojan koputusten avittamana (pääsipä tämä koputtelija muutaman muunkin kerran avustamaan, mutta taisi kuitenkin olla liian innokas?) ja ykskaks yllättäen Maria oli raskaana. Saimme nähdä lammaspaimenia sekä tietysti kolme itämaan viisasta miestä, joilla kaikilla oli upeat viikset. Kuten kunnon jouluevankeliumissa kuuluu olla, lisätään mukaan soppaan vielä teatraalinen Herodes miekkoineen, roomalainen sadanpäämies, yleisöjoukkoa jutuillaan kiihottava puhuja (ja yleisö eli me totisesti pääsi huutelemaan kaikenlaista) sekä melkoisia miimikonlahjoja omaavia majatalonpitäjiä. Vähän jo lipsahti Dark Side of The Mimen puolelle ja minä se menin taas ajatuksissani liian pitkälle, kun kuvittelin, että mitä tuo mies oikein kehotti aasin kanssa tekemään!

 Eikä tässä vielä kaikki! Kohtausten keskelle purjehti takaoikealta tämän tästä rollaattorin kera poikien ikääntynyt äiti (Reetta Ristimäki), oopperadiiva itsekin ja rouva puhkesi aariaan silloin kun siltä tuntui. Hahmo oli aika groteski näky leningissään ja toppauksissaan, ja yllättävän kätevästi rollaattorilla liu´uttiin pitkin lavaa. Veljekset olivat näreissään, kun äitee meinasi varastaa koko shown.

 Olihan tämä nyt aika hulvaton paketti, josta löytyi jokaiselle jotakin. Oopperafanit takuulla tykkäävät komeasta laulusta (ja lopun Oi jouluyö kajahti kyllä harvinaisen upeasti) ja komedian ystävät hykertelevät tyytyväisenä. Alkupuolella oli pieniä katvealueita, joissa otteeni vähän herpaantui, mutta kun vauhtiin päästiin ja tarinan ytimeen kera kirrrrvelläveistettyjen kamelien ja tyynyjen, niin kyllä lähtee. Kestokin oli passeli, ja siten sopii mainiosti pikkujouluporukoillekin tunnelmannostattajaksi. Tästä on hyvä jatkaa sitten Helsingin yöhön. Muutama näytös vielä jäljellä, tsekkaa päivät tästä!

 Itselleni heräsi vielä suunnaton hinku esittää jouluevankeliumi mimiikan keinoin...

(Näin esityksen vapaalipulla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).