perjantai 29. joulukuuta 2017

Teatterikärpänen lukee / Juha Muje - näyttämöllä ja kulisseissa

Teatterikärpänen löysi tänä vuonna sisältään aikamoisen lukutoukan ja ehti lukemaan peräti 163 kirjaa kuluvan vuoden aikana! Osa äänikirjoina ja e-kirjoina Bookbeatin kautta, osa omasta hyllystä ja suurin osa kirjastosta, jonne tein comebackin useamman vuoden tauon jälkeen. Luin erittäin paljon teatterireissujen aikana, kirjan parissa bussi-ja junamatkat vierähtivät hurauksessa ja usein mitä milloinkin odotellessa asemilla ja teattereiden lämpiössä luin kirjaa mieluummin kuin surffasin kännykällä netissä.


 Viimeisimpänä luettavanani ahmin muutamassa tunnissa näyttelijä Juha Mujeen elämäkerran, joka ilmestyi jo syyskuussa. Nämä elämäkerrat tuntuvat menevät lähes aina saman kaavan mukaan - ensin kerrotaan lapsuudesta ja nuoruusajoista sekä siitä, mistä teatteri-innostus lähti. Uraa ja yksityiselämää käydään suhteellisen seikkaperäisesti läpi, välissä paksu valokuvaliite. Juha Heiskasen kirjoittama "Juha Muje - näyttämöllä ja kulisseissa" olikin sitten piristävä poikkeus joukossa! Kirjassa ei paljoakaan kerrottu Juhan lapsuusvuosista tai kerrottu sukutarinaa alusta alkaen, vaan mentiin aika suoraan asian ytimeen eli teatteriin. Toki mainittiin ensimmäinen rooli, kun tyynyhaitarilla soiteltiin yllättäen... Erillistä valokuvaosiota ei ollut, vaan kuvat oli yhdistetty tekstin joukkoon.

 Juha (syntynyt 1950) pääsi Teatterikouluun samana päivänä kun täytti 18v, ja valmistuttuaan hänet kiinnitettiin samantien Turun Kaupunginteatteriin, jota luotsasivat tuolloin Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka. Alkoi kuusi vuotta kestänyt ns. "Kotkien kausi" ja Turussa nähtiin monia ikimuistoisia näytelmiä kuten Seitsemän veljestä, jossa Juha oli Eeron roolissa. Myöhemmin Juhaa on voinut nähdä myös KOM-teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa sekä Suomen Kansallisteatterissa sekä muutamissa elokuvissa ja tv-sarjoissakin.

Kirja oli varsin helppolukuinen, kappaleet eivät olleet pitkiä ja kappaleiden alussa oli aina hauskoja kuvia ilmeikkäästä päähenkilöstä (kuvat Jouni Harala). Vaikka tekstiä oli suhteellisen paljon, kirjoitustyyli vei sulavasti eteen päin ja sai janoamaan lisää. "Jos nyt luen vielä seuraavan jutun..." Mukana paljon tarinoita kulissien takaa ja esitysten sekä roolitöiden syntyhistoriasta, lopussa vielä kattava lista rooleista eri teattereissa. Itsekin olen päässyt onneksi näkemään Juha Mujeen muutaman kerran livenä. Ensimmäisen kerran taisin nähdä hänet Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 1994 Piukat paikat -musikaalin Jerryn/Daphnen roolissa, oli muuten melkoisen viehkeä ja vauhdikas Daphne! Vieläkin muistan kohtauksen, jossa Daphne kertoo päässeensä kihloihin ja liihotteli ruusu suussaan leninginhelmat korvissa onnellisena pitkin hotellihuonetta. Lisäksi olen nähnyt hänet Kansallisteatterissa näytelmässä Tuulta päin sekä musiikkispektaakkeleissa Homo! ja Slava! Kunnia. Kuluvana keväänä näin hänet Tampereen Työväen Teatterissa näytelmässä Kissa kuumalla katolla (joka ennakkosuunnitelmien vastaisesti ei jatkunutkaan syksyllä enää ohjelmistossa ja tästä Juha vähän avautuu enemmänkin).

 Pieni yllätys oli se, että tämä bloginikin tulee kirjassa ilmi ja vieläpä hauskalla tavalla, kun Juhan poika Samuli kertoo siitä, tuleeko häntä verrattua useinkin isäänsä ja Samuli kertoo, että nimien kanssa on ollut pientä sekaannusta, ja pieni ote blogistani löytyvästä Samulin haastattelusta tulee loppupuolella mainituksi. Kuka mahtaa olla mystinen Juhani Muje?

 Tämän kirjan parissa ei ollut hetkeäkään tylsää, joten suosittelen tutustumaan!

Juha Muje - näyttämöllä ja kulisseissa 
Kirjoittanut Juha Heiskanen 
207 sivua 
Kustantaja Docendo 

(Sain kirjasta arvostelukappaleen, kiitos Docendo!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).