maanantai 8. lokakuuta 2018

Teatterikärpäsen tärpit loppuvuodelle 2018

Tein tuossa elokuun loppupuolella pienimuotoisen tärppilistan elo-syyskuussa ensi-iltaan tulevista esityksistä, ja lupasin tehdä uuden listan loppuvuodelle, jos muistan. Näyttää vahvasti siltä, että muistin! Muutama esitys tärppilistaltani on vielä näkemättä, mutta voin jo tässä vaiheessa sanoa, että hyvin ovat suosikkini pitäneet. Listan ulkopuolelta ei juuri ole "mustia hevosia" mukaan noussut kuvioitani sotkemaan. Kolme esitystä haluan erityisesti nostaa : Riihimäen Teatterin Täti ja minä, Salon Teatterin Macbeth ja Teatteri Takomon Alien. Siinä kova kolmikko, jolla pärjää jo pitkälle.

 Seuraavaksi sitten tärppinä muutamia nostoja loppuvuoden ohjemistosta. Näistä olen ehtinyt näkemään vasta yhden, muutama on jo ensi-illassa ollut. Tuttuun tapaan listaan esitykset ensi-iltaantulojärjestyksessä, ja kylkeen muutama sana siitä, miksi juuri tämä esitys kiinnostaa.

* Hiljaista musiikkia, Lahden Kaupunginteatteri, ensi-ilta oli 3.10. Ohjaus Jarno Kuosa, rooleissa Teemu Palosaari, Saana Hyvärinen, Mikko Pörhölä ja Liisa Vuori. "Tyylikäs herkkupala hyvää draamaa arvostavalle". Sopii siis minulle oikein mainiosti.

* Puhallus, Lahden Kaupunginteatteri, ensi-ilta oli 6.10. Ohjaus Tommi Kainulainen, rooleissa mm. Tomi Enbuska, Tapani Kalliomäki, Jari-Pekka Rautiainen, Aki Raiskio ja Timo Välisaari. Pari vuotta sitten Kainulainen & kumppanit räjäytti tajuntani Vertigolla, nyt isketään kulttimaineessa olevan rikosleffan teatteriversion pariin. Olin ensi-illassa katsomassa ja kyllä nautin! Näppärä lavastus, ovela juoni, tyylikkäitä herroja ja daameja.

* 9 hyvää syytä elää, Ryhmäteatteri, ensi-ilta 10.10. Ohjaus Kaisa-Liisa Logren, rooleissa mm. Ella Mettänen, Santtu Karvonen ja Pihla Penttinen. "Pienten tilanteiden draama, jonka henkilöt ovat ulospäin vähäpätöistä väkeä, mutta sisältä suuria ihmisiä." Kuulostaa taas ihan minun jutultani tämä!

* Billy Elliot, Tampereen Työväen Teatteri, ensi-ilta 18.10. Ohjaus Samuel Harjanne, rooleissa Osku Perkiö/Jiri Rajala/Simo Riihelä Billy Elliotin roolissa ja lisäksi mm. Petra Karjalainen, Jyrki Mänttäri ja Jussi-Pekka Parviainen. Pikkukaupungin poika haluaa tanssia eikä nyrkkeillä, ja tätä tarinaa olen tätä ennen käynyt itkemässä niin Lontoossa kuin Helsingissäkin. Uskomaton kasvutarina, ja keväällä tuli esittelytilaisuudessa jo kyynelehdittyä, kun pojat vuorollaan esittäytyivät ja lauloivat.

* Anna Karenina, Tampereen Teatteri, ensi-ilta 25.10. Ohjaus Marika Vapaavuori, rooleissa mm. Pia Piltz, Marc Gassot, Pihla Pohjolainen, Turkka Mastomäki, Lari Halme ja Ville Majamaa. Ajai tässä on niiiin monta suosikkiani mukana, että! Anna Kareninasta en ole koskaan nähnyt minkäänlaista versiota, joten mielenkiinnolla odotan. Tällä näytelmällä on kyllä syksyn upeimmat julistekuvat!

Pia Piltz (Anna Karenina) (c) Harri Hinkka 

* Tästä asti aikaa, Seinäjoen Kaupunginteatteri, ensi-ilta 26.10. Ohjaus Christian Lindroos, rooleissa mm. Reeta Vestman, Olli Rahkonen ja Maria Pere. Kolmas nainen -bändin musiikin siivittämä rakkaustarina on jo valmiiksi lähellä sydäntäni, koskapa olen ollut nykyisen aviomieheni kanssa ensitreffeillä kyseisen bändin keikalla... Toki suurena houkuttimena myös kaksikko Olli Rahkonen ja Reeta Vestman.

* Kylä, Teatteri Siperia (Työviksen Kellariteatterissa), ensi-ilta 27.10. Näyttämöllä Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Juha Junttu. "Absurdi komedia autioituvasta maaseudusta, yhtenäiskulttuurin murenemisesta ja mahdottomista haaveista." Teatteri Siperian porukalta voi odottaa ihan mitä tahansa, joten mielenkiinnolla tätä katsomaan.

* Näytelmä joka menee pieleen, Turun Kaupunginteatteri, ensi-ilta 9.11. Ohjaus Mika Eirtovaara, rooleissa Peter Ahlqvist, Teemu Aromaa, Iikka Forss, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Ella Lahdenmäki, Severi Saarinen ja Riitta Salminen. Kävin jo nauramassa itseni tärviölle tämän näytelmän kanssa Tampereella pari vuotta sitten, ja tällä porukalla ei varmasti mene yhtään sen paremmin putkeen. Pelkäänpä, että naurusulake kärähtää heti ensimetreillä!

* Kissani Jugoslavia, Kansallisteatteri, ensi-ilta 16.11. Ohjaus Johanna Freundlich, rooleissa Toni Harjajärvi, Petri Liski, Sari Puumalainen ja Ville Tiihonen. Tätä näytelmää odotan loppusyksystä ehkäpä kaikkein eniten. Luin hiljattain Pajtim Statovcin samannimisen kirjan, johon esitys perustuu ja huh huh. Jotenkin oli sellainen kutina, että tämän lippukauppa käy kuumana ja ostin heti lipun joulukuulle ja kas, kaikki esitykset ovat jo tässä vaiheessa loppuunmyytyjä...

Toni Harjajärvi (c) Tommi Mattila 

* Rakastaja, Teatteri Jurkka, ensi-ilta 17.11. Ohjaus Essi Rossi, rooleissa Lauri Tilkanen ja Milla Kangas. Harold Pinteriä Teatteri Jurkassa. Täydellistä!

* Kolme sisarta, Kansallisteatteri, ensi-ilta 21.11. Ohjaus Paavo Westerberg, rooleissa Elena Leeve, Marja Salo, Emmi Parviainen, Eero Ritala, Anna-Maija Tuokko, Samuli Niittymäki, Terhi Panula, Esko Salminen, Tuomas Tulikorpi, Olavi Uusivirta ja JUSSI VATANEN! Jes! Näen Vatasen ensimmäistä kertaa näyttämöllä (toki olen nähnyt kerran aiemminkin, mutta siitä on toooodella kauan aikaa). Tsehovin klassikko, Paavo Westerberg, unelmaporukka ja Markus Tsokkisen lavastus. Odotan kovasti!

* Kaasua, komisario Palmu!, Helsingin Kaupunginteatteri, ensi-ilta 29.11. Ohjaus Heikki Kujanpää, rooleissa mm. Kari Väänänen, Petrus Kähkönen, Heikki Ranta, Tuukka Leppänen, Vuokko Hovatta ja Miiko Toiviainen. Ai että, tätä odotan kovasti myös. Eniten kiinnostaa Miiko Toiviainen taiteilija Kuurnan roolissa, saattapi tulla melkoista hahmoa nimittäin...

 Näistä viittä olen varmasti menossa katsomaan (ja yksi tosiaan jo nähty), kyllä harmittaa jos yksikin jäisi näkemättä! Ei muuta kuin tsekkailemaan, löytyisikö joukosta juuri Sinun suosikkisi.

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! Entäs Työviksen "Pässi"? Sirkku Peltolan uutuus timanttisella luottoporukalla Räsänen - Salenius - Vihro - Raitolehto - Selin - S. Muje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pässikin kiinnostaa. En vain tohtinut laittaa samalta teatterilta montaa, Kansallisteatteriltakin jäi Karamazovin veljekset pois...

      Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).