lauantai 19. toukokuuta 2012

Isä!

Isä! (Tommi Erosen monologi) / vierailu Tomaatteja tomaatteja-festivaaleilla Hämeenlinnassa,Verstas-näyttämöllä

Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa 18.1. ´12, kesto noin 2h väliaikoineen

Ohjaus Ilari Johansson

Näyttelijä Tommi Eronen

Taustaa : Islantilaisen Bjarni Haukur Thorssonin kirjoittama yhdenmiehen show on aiemmin nähty kahdessatoista maassa kymmenellä eri kielellä, nyt siis Suomessa Ilari Johanssonin ohjaamana ja suomentamana. Esityshän kertoo kaikesta siitä, mitä tapahtuu miehelle ja parisuhteelle siinä vaiheessa kun perheeseen suunnitellaan jälkikasvua, ja mitä kaikkea sen jälkeen tuleekaan...

Plussaa : Tätähän oli tultava katsomaan osittain senkin vuoksi, että olen nähnyt Tommi Erosen pari kertaa aiemmin livenä ja miehen "vempulamaisuus" on aiheuttanut lähes hysteerisiä naurukohtauksia. "Tukkijoella"-näytelmän tuolikohtaus Turussa naurattaa vielä vuosien jälkeenkin. Hänhän on loistava näyttelijä ja nytkin mies esitteli monipuolisuuttaan, herkkyyttään ja koomikon kykyjään. Huomaa että ohjaaja Johansson on itse suosittu stand up-koomikko/näyttelijä, sillä esityksessä oli hyödynnetty stand up-komiikankin keinoja ja tavallaan yhdistetty eri elementtejä. Yleisön reaktioista päätellen jutut todella osuivat ja upposivat, monella lienee omakohtaisia kokemuksia parisuhteen muutoksista ja siitä, miten ulkopuoliseksi mies mahtaakaan itsensä tuntea tulevan äidin viedessä kaiken huomion valtavine raskausvatsoineen. Esitys tarjosi myös monenlaisia hahmoja, joista takuulla ikimuistoisin oli spedemäinen synnytyslääkäri/urologi. Eturivin katsojilla mahtoi olla vaikeaa!:)  Pidin myös kovasti alun lentokonekohtauksesta, jossa viereisen penkkirivin isä tulee kertomaan Tommille totuuksia lapsistaan. Isän ja pojan yhteiset hetket Puppe-katselukirjojen ja muiden virikkeiden parissa olivat liikuttavia. Ihmeempiä rekvisiittojahan tässä ei tarvittu, tuoli ja lääkärintakki riittivät.

Miinusta : itselle kun lapsia ei ole siunaantunut, en pystynyt oikein kaikkiin juttuihin samaistumaan näin naisenkaan näkökulmasta, mutta sehän ei ole tietenkään esityksen miinus vaan johtui omista lähtökohdistani. Sujuvasti nauroin kuitenkin muiden mukana kaikissa kohtauksissa ja ajattelin, että noinhan se varmaan menee. Näyttelijä sai minut niin hyvin vakuutettua!!

Muuta : tällä kertaa tämä oli ainutkertainen vierailuesitys, mutta muutenhan esitys pyörii Tampereen Työväen Teatterissa

Isä! saa neljä tähteä Teatterikärpäseltä ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).