lauantai 7. heinäkuuta 2012

Villit vuodet / Valkeakosken kesäteatteri


Villit vuodet / Valkeakosken kesäteatteri

Ensi-ilta 14.6. 2012, kesto noin 2h 30min väliaikoineen

Ohjaus Heikki Paavilainen

Rooleissa Antti Mikkola, Joni Leponiemi, Jani Koskinen, Sani Aartela, Susanna Laine, Pia Vaittinen, Aleksi Seppänen, Mikko Töyssy, Sanna Hento/Milla Virtanen, Amanda Sarvi, Joonas Luomala, Leevi Leponiemi/Pietari Paavilainen, Mikko Huoviala

Taustaa : Villit vuodet-musikaali pyöri 2008 menestyksekkäästi Hämeenlinnan teatterin ohjelmistossa, ja nyt Valkeakoskella nähdään kesäteatteriin päivitetty versio. Musikaalihan kertoo sanoittaja Vexi Salmen elämästä iloineen ja suruineen, ja sisältää pelkkiä Vexin sanoittamia kappaleita. Mukana häärää tietysti myös Irwin Goodman, ja kaverusten vaiheita seurataan lapsuudesta alkaen ja Saksan kauttakin koukaten. Joni Leponiemi, Antti Mikkola, Jani Koskinen ja Aleksi Seppänen ovat tuttuja myös Hämeenlinnan versiosta, muu roolijako pistetty uusiksi.

Plussaa : Musiikillinen puoli on kyllä kunnossa, bändissä kapellimestarina itse Costello Hautamäki. Ei voi muuta sanoa, että on tämä maa siunattu komeaäänisillä laulajilla! Etenkin Jani Koskisen ääni on mahtavaa kuultavaa, ja Jani saakin onneksi laulettavakseen paljon kappaleita. Näistä parhain ehkäpä ”Kaduilla tuulee”, jossa mukana myös hienoa tanssia. Joni Leponiemi saa kunnian esittää jälleen Irwiniä (nyt jo kolmatta kertaa, Hämeenlinnan lisäksi Joni on honottanut Jämsän kesäteatterissakin) ja kyllä mies on pienintä elettä ja äänenpainoa myöten ehtaa tavaraa. Onneksi loppupuolella kuullaan Jonia laulamassa myös ihan ”omalla äänellään”. Myös Antti Mikkola tekee Vexinä vahvaa työtä ja upea on hänekin lauluäänensä. Mikko Töyssy yllätti positiivisesti, hänen olemuksessaan ja laulussaan oli paljon samaa kuin Koskisen Janissakin. Tanssijoiden määrää oli vähennetty alkuperäisestä, ja se sopi kyllä hyvin tähän kesäisempään versioon. Vieraileva artisti olisi voinut myös toimia hyvin tässä, mutta ehkä se kustannussyistä tms. oli jätetty pois. Sen tilalla kuullaan Irwinin esittämänä uusi kesäinen ralli, joka sopi kyllä tunnelmaan hyvin. Oikean auton käyttö oli mielestäni myös hyvä veto, sillä kuskattiin niin Reeperbahnin ilolintuja ja kiireistä keikkamiestäkin. Koomisista puolista vastaa etenkin ”Mahtava peräsin ja pulleat purjeet” ja ”Viuhahdus”, jossa sitten asianmukaisesti kirmaillaan edestakaisin hyvin vähissä vaatteissa. Kaunis lauluääni oli myös Susanna Laineella ja Sanilla tietysti. Lavastus ei ollut kovinkaan kummoinen, kuvat kankaissa vain ja baaritiskeinä ym. toimivat pöydät, joita pyöriteltiin välillä vähän liikaakin. Ei tähän kyllä mitään prameampia lavasteita olisi kaivannutkaan, katse kun kiinnittyi roolihahmoihin niin tiiviisti. Myös kesäteatterin sijainti järven rannalla on erittäin jees.

Irwin ja Vexi / kuva Tommi Käppi

Miinusta : Sani ja Susanna olivat toki nättejä ja lauloivat ja tanssivat hyvin, mutta heidän roolihahmoistaan en saanut oikein kunnon otetta. Vexin vaimoista ei jäänyt oikein mitään mieleen ja Anneli (Susanna Laine) pääsi irti vasta lopussa kunnolla, metsässä peloissaan haahuillessaan. Siitä roolista olisi etenkin saanut enemmän irti. Suunnitelmat siitä, että ”Mä meen juontajaksi telkkaan!” olivat ihan turhia. Mietin aiemmin, että mahtaako mukana olla kaunis joulukohtaus lauluineen ja olihan se. Aluksi ajattelin, ettei se sovi keskelle kesää mutta laulu on niin kaunis että se sopii mihin vain, soihtujen kera vielä hämärtyvässä illassa. Sen sijaan ne lumihiutaleet olisivat saaneet katolta jäädä lähettämättä, ihan turhaa sellainen ja joku hiutale taisi lentää erään laulajan kurkkuunkin...

Muuta : esityksen kappaleista on tehty Villit vuodet-cd, ja levy on myynnissä näytöksissä. Levyllä kaikki kappaleet ja siis pari uuttakin biisiä, Costellon säveltäminä. Komeita tulkintoja on levyllä, tosin Irwin vaatii visuaalisen puolenkin jotta elämys olisi täydellinen. Levyä enemmän siis suosittelen tulemaan paikan päälle katsomaan, esitykset jatkuvat 12.8. asti!!

Miinuksistakin huolimatta Kesäteatterikärpänen antaa Villit vuodet-musikaalille edelleen täydet viisi tähteä, sillä niin ovat pääroolit vieneet sydämeni jo aikaa sitten ***** !!


Pojat roolien takana, vasemmalta Joni, Jani ja Antti / kuva Teatterikärpänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).