maanantai 15. lokakuuta 2012

Next to Normal / Tampereen Työväen Teatteri

Next to Normal / Tampereen Työväen Teatteri, Vanha päänäyttämö

Ensi-ilta 9.10. 2012, kesto noin 2h 35min väliaikoineen

Säveltänyt Tom Kitt

Sanoittanut Brian Yorkey

Suomennos Mikko Koivusalo

Ohjaus Tuomas Parkkinen

Rooleissa : Eriikka Väliahde, Puntti Valtonen, Jukka Nylund, Emmi Kaislakari, Juha-Matti Koskela ja Toni Harjajärvi

Taustaa : Yhdysvalloissa Next to Normal-musikaali on saanut kolme Tony-palkintoa sekä Pulitzerin draamapalkinnon. Musikaali kertoo keskiluokkaisesta Goodmanin perheestä, jonka menneisyydestä löytyy eräs traumaattinen tapahtuma ja siitä lähtien on äidin mielenterveys horjunut. Äiti sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja tämä heijastuu tietysti koko perheen arkeen. Mies yrittää auttaa vaimoaan kaikin tavoin, mutta tuntee suurta voimattomuutta. Tytär oireilee omalla tavallaan. Luvassa siis täysin erilainen Broadway-musikaali!

Eriikka Väliahde ja Jukka Nylund / kuva Petri Kovalainen

Plussaa : Syvälle tunteisiin vetoava musikaali, todellakin! Musikaalithan usein ovat vähän sellaista "hömppää", hyvää meininkiä ja vauhdikkaita tansseja ja sensellaista. Tässä panostettiin vahvaan tarinaan ja musiikin ja laulujen monipuoliseen sointiin, puhetta ei paljoa ollut eikä liioin tanssiakaan, mutta laulua senkin edestä. Ja jestas millaista! Enpä ole aikoihin kuullut laulullisesti yhtä vahvaa porukkaa, tyyli kuin tyyli onnistui tältä kuusikolta. Tarina ei ollut aiemmin lainkaan tuttu minulle ja se oli jälleen pelkästään hyvä asia, sillä syntymäpäivillä esimerkiksi tarjottiin todellinen uutispommi joka sai sydämeni pomppaamaan ylimääräisen kierroksen. Pidin musikaalin alusta hyvin paljon, perheen normaaleja aamutoimia ja sitten äiti alkaakin valmistamaan itselleen leipiä hiukan omituisella tavalla... Kaikki onnistuivat rooleissaan hienosti, ihanaa oli nähdä aina vakuuttava Puntti Valtonen vaihteeksi vakavassa roolissa, mies taitaa kyllä kaikki lajit ja siitä todella iso plussa. Ihana Puntti! Vähän nallekarhumainen ja liikuttava rakastavan ja huolehtivaisen isän rooli. Emmi Kaislakari Natalie-tyttärenä oli todella ihastuttava ja raikas roolityö, vaikeaa oli omaa paikkaansa tässä perheessä löytää, etenkään kun oma äiti ei tunnista tytärtään ja muutenkin hän on vähemmälle huomiolle jäänyt. Orastava teinirakkaus Natalien ja Henryn (Juha-Matti Koskela) välillä oli ihanan kutkuttavaa ja kihelmöivää, toivoin niin heidän onnistuvan löytämään yhteisen sävelen! Toni Harjajärvi oli mahtis ja täynnä asennetta lääkärinrooleissaan, ensiesiintyminen nahkahousuisena rock-lääkärinä oli mahtava ja yleisökin villiintyi. Lisää sellaisia lääkäreitä, olisin oitis varaamassa aikaa itsekin heh! Jukka Nylund Gabe-poikana oli uskomattoman hieno suoritus niin laulullisesti kuin muutenkin, hänen läsnäolossaan oli jotain "maagista" ja todella herkkää. Musikaalin tähti on kuitenkin Eriikka Väliahde perheen äiti Dianan roolissa. Hän oli niin mielettömän hyvä etten keksi edes sanoja kuvaamaan sitä! Ihailin koko ajan hänen olemustaan ja upeaa lauluaan, hänestä tuli kertaheitolla uusi suosikkini mitä tulee naispuolisiin musikaalitähtiin! Roolityö oli kauttaaltaan todella todella taidokasta, välillä käytiin aika pohjallakin mutta kuten musikaalin sanomakin kuuluu, niin pohjalta on suunta vain ylöspäin ja vaikeuksien kautta voittoon. Toivo paremmasta huomisesta elää, kunhan vain itse uskoo siihen! Natalie-tytärkään ei lopulta kaivannut ihan normaalia perhettä, vaan "vähän edes sinne päin", next to normal.
Livebändi oli myös erittäin hyvä ja soitti ihan mitä vain, niinkin pienellä porukalla. Lavastuksesta ja portaikon käytöstä pidin myös, tosin välillä vähän häiritsi sen yhden rakennelman jatkuva pyörittely puolin ja toisin.

Miinusta : ei moitteita!

Puntti Valtonen / kuva Petri Kovalainen

Muuta : Olin katsomassa ensimmäisen ennakon, eli tämän kaiken näin ja koin vielä ennen varsinaista h-hetkeä. Uskallan kuitenkin luvata kaikille, että se joka tämän menee katsomaan, kokee jotain valtavan hienoa ja puhdistavaa! Itse olin mielettömässä flunssassa juuri samaan aikaan, joten ajatuksissa välillä pyöri myös koti ja lämmin kupposellinen teetä...

Teatterikärpänen itse ei ollut ihan täydessä vedossa, joten tähtiä ennakosta "vain" neljä **** Uskoisin kuitenkin, että nyt jos menisin uudelleen, napsahtaisi täydet!

Next to Normal / kuva Petri Kovalainen

4 kommenttia:

 1. Hauska kuulla että viihdyit! Minulla on liput varattuna marraskuulle, ja odotan mielenkiinnolla, lunastaako Next to Normal odotukset. Musikaali esitysmuotona taipuu niin moneen, että on hyvä kun tällaiset vähän erilaiset musikaalitkin saavat näkyvyyttä ja laventavat ihmisten käsitystä lajityypistä.

  VastaaPoista
 2. Kaikki ovat kovasti ainakin kehuneet näkemäänsä tähän mennessä, en ole vielä yhtään negatiivista kommenttia kuullut tämän suhteen!

  VastaaPoista
 3. Mitään pahaa ei ole sanottavana minullakaan - valtava teatterikokemus kaikkinensa! Eriikka Väliahde oli loistava, upea tähti, jonkalaista vahvaa ja valovoimaista aikuista naista ei tässä maassa vielä olekaan. Suosittelen Next to Normalia lämpimästi kaikille.

  VastaaPoista
 4. Vahva ja valovoimainen,juurikin niin! Kiitos kommentistasi Eeva-Maria!

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).