lauantai 2. helmikuuta 2013

3D - dirty,difficult & dangerous / vierailu

3D - dirty, difficult & dangerous / vierailu Hämeenlinnan teatterissa

Kesto noin 55 min

Ohjaus Neville Tranter (Stuffed Puppet Theatre / Hollanti)

Rooleissa Martti Suosalo, Satu Paavola ja viisi ihmisenkokoista teatterinukkea

Taustaa : Suosittu crosskitchen-kokki Rex de Chef (Martti Suosalo) kokkaa tv-lamppujen loisteessa kaikkea thaiwokista unkarilaiseen pörköltiin, mutta studiolamppujen sammuttua alkaa tapahtua kummia. Mistä raaka-aineet ovat peräisin? Paikalle saapuu ohjaajaa ja kiinalaista maahantuojaa ja piskuinen vauvakin.

Plussaa : Martti Suosalo ja Satu Paavola olivat molemmat hyvin ilmeikkäitä ihan ilman nukkejakin, Suosalo etenkin pajatti tuttuun tyyliinsä kielten sekamelskaa. Kovin montaa suomenkielistä sanaa ei tässä kuultu, vaan homma hoidettiin italian-espanjan-englanninsekoituksella ja välillä puhuttiin kiinaakin. Kumma kyllä jutut ymmärsi siitäkin huolimatta. Nuket olivat hyvin eläviä ja taidokkaasti niitä nuketettiin, välillä ihan unohti että ihminen siinä takana häärää mukana. Suosikkinukkeni oli pikkuinen vauva, etenkin pöydällä vilistäessään. Loppuvideo valkokankaalla oli hauska.

Miinusta : Itse tarina meni minulta osittain täysin ohi, en ollut oikein perillä siitä mikä oli kaiken tämän tarkoitus. Nettisivuilla kerrotaan, että "3D on musta komedia välittömän nautinnon kulttuuristamme, jossa kysymykset ihmisten tasa-arvoisuudesta, oikeudesta omaan kehoonsa, sielun hinnasta sekä yksilön valinnasta ja vastuusta liekitetään hulvattomalla tavalla". Tätä kaikkea en allekirjoita kyllä, toisinsanoen en tainnut olla kärryillä yhtään koko juonesta...meinasin jopa nukahtaa yhdessä vaiheessa! Ihmettelen myös lavastusta aika tavalla, sillä lavalla oli kokkauspöytä rekvisiittoineen, taustalla valkokangas ja iso pino erikokoisia laatikoita lattialla. Laatikoista odotin tulevan esiin vaikka mitä, mutta yhtä nosteltiin kerran ja koko pinon takana piileskeltiin pari kertaa, mutta muuten laatikkopino jäi täysin mysteeriksi ja ihan turhaksi siis. Samoin taustan valkokangasta olisi voitu hyödyntää paljon enemmän. Isoin miinus tulee kuitenkin esityksen kestosta, lipussa kun luki että kesto on 1h 15min ilman väliaikaa. En tiedä kenen moka tämä oli, mutta kun esitys loppuukin 20min odotettua aikaisemmin ja lopetus oli muutenkin vähän outo, jäi koko hommasta vähän sellainen petetty olo. Ei saanut ihan rahoilleen vastinetta kyllä. Näytelmän nimikin on jokseenkin outo eikä kerro katsojalle ihan kaikkea, moni varmaan luulee, että kyseessä on jokin 3D-esitys?

Muuta : En ollut tiennytkään, että Martti Suosalo on taitava nukettaja kaiken muun lisäksi. Satu Paavola hoiti hommansa myös hyvin, ja hän on tätä kuulemma tehnyt paljon aiemminkin. Ohjaaja Tranter taas on hyvin arvostettu nukketeatteritaiteilija. Suosittelen Suosalo-faneille ja "aikuiseen makuun" nukketeattereiden ystäville. Ehkä esitys aukeaisi teemoiltaan paremmin toisella katselukerralla, mene ja tiedä...Toista kertaa en itse tätä kyllä aio mennä katsomaan.

Taitavasta nuketuksesta irtoaa kolme tähteä ***.

1 kommentti:

  1. 3D tarkoittaa seuraavaa http://en.wikipedia.org/wiki/Dirty,_dangerous_and_demeaning

    Sillä ei ole siis mitään tekemistä kolmiulotteisuuden kanssa ...

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).