maanantai 25. helmikuuta 2013

Fucking Åmål / Riihimäen Teatteri

Fucking Åmål / Riihimäen Teatteri

Ensi-ilta 16.2. 2013, kesto 1h, ei väliaikaa

Dramatisointi Asta Honkamaa

Sovitus ja ohjaus Aino Kivi

Rooleissa : Juho Markkanen, Katja Peacock, Maija Siljander ja Esko Rissanen

Bändi : Mikko Hallamaa, Rami Kivi, Aleksi Lassila, Lasse Oksanen, Konsta Karppinen

Taustaa : Lukas Moodyssonin leffa Fucking Åmål on tullut nähtyä vuosia sitten, ja tykkäsin siitä kyllä silloin kovasti. Kun kuulin tämän tulevan ohjelmistoon Riihimäelle, ajattelin luonnollisesti että varmaankin Nuorisoteatterin puolelle. Kas, yllätyinkin sitten kun tämä onkin Riihimäen teatterin kevätohjelmistoa. Yhteistyötä on toki tehty Nuorisoteatterin ja Riihimäen lukion kanssa. Tarinan pääosissa ovat nuoret tytöt Elin ja Agnes, jotka asuvat Åmål-nimisessä kaupungissa. Tyhmä kaupunki, ei mitään tekemistä. Kaikki on ihan peestä, luokkakaverit ja vanhemmat ja koulu ja siskot ja koko elämä. Ahdistukseen ei auta yhtään se, että hiljainen Agnes (Katja Peacock) tykkää tytöistä ja on salaa ihastunut Eliniin (Maija Siljander), joka on luonteeltaan ja maineeltaan hitusen räväkämpi ja kaikki pojat tahtovat Elinin omakseen. Ei ole helppoa olla nuori, ei oikein tiedä onko lintu vai kala ja oma paikkansa pitäisi kuitenkin tässäkin maailmassa löytää.

Katja Peacock ja Maija Siljander / kuva Jukka Salminen,Tiikerikuva

 Plussaa : Aloitus oli ovela, kun näyttelijät Maija Siljander ja Katja Peacock tulivat näyttämön eteen jutustelemaan ja ottivat roolit haltuunsa. Videolla taisi olla niitä nuorisoteatterilaisia? Aluksi ajatus "vanhemmista" naisista esittämässä teinityttöjä tuntui vähän oudolta, mutta se ajatus rapisi yhtä nopeasti alas Esko Rissasen saapuessa näyttämölle. Pari viikkoa sitten jouduin Hämeenlinnassa kuvittelemaan reilut  nelikymppiset eläkeläisinä ja se ei oikein onnistunut, vaan kuvittelepa kuusikymppinen mies teinityttönä ja vielä onnistuvan siinä! Esko oli Elinin Jessica-siskona ihan hillitön!! Esko esitti myös Agnesin isää, mutta nimenomaan tämä siskon rooli oli herkullista seurattavaa. Lavalla nähdään myös oivallisesti soittava nuorten miesten bändi (letkeä ja liikkuvainen basisti jäi etenkin mieleeni), jonka solistina singahtelee muusikko-näyttelijä Juho Markkanen. Homma lähti käyntiin Nirvanalla ja Juho teki muutaman täsmäiskun katsomon sekaankin. Energistä menoa! Juho esitti myös pyörätuolityttöä ja Eliniin pihkassa olevaa Johan-nuorukaista, joka kärtti suukkoa aika erikoisessa tilanteessa... Elinin ja Johanin yhteinen hetki keinussa oli ihanan herkkää katsottavaa. Musiikki toimi kauttaaltaan hyvin, bileissä soi Prodigyn Firestarter ja livenä kuultiin niin Red Hot Chili Peppersiä kuin ihana Bittersweet symphonykin. Sitähän se on, katkeransuloista tämä elo. Oli sitten nuori tai vanha, tärkeää on tulla hyväksytyksi omana itsenään ja löytää oma paikkansa ja tulla rakastetuksi. Esityksessä kiroiltiin aika tavalla ( Hemmetin Åmål ei oikein olisi nimenäkään toiminut), minua se ei häirinnyt lainkaan koska pahempaa kielenkäyttöä kuulee liki päivittäin nuorison toimesta ihan livenäkin. Muutamia tuntui häiritsevän, sillä paheksuva hymähdys kuului joka kerta jostain takaani kun v-alkuinen sana mainittiin...Kesto oli tosiaankin vain tunti ja aika kului kuin siivillä, kaikki oleellinen tässä oli kuitenkin mukana ja mitään ei oikeastaan jäänyt kaipaamaan. Liftattiin, bailattiin, ryypiskeltiin, uhottiin ja tultiin kaapista/vessasta ulos. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

kuva Jukka Salminen,Tiikerikuva
Jessica ja poikaystävänsä Markus... / kuva Jukka Salminen,TiikerikuvaElin ja Johan / kuva Jukka Salminen,Tiikerikuva

Miinusta : Eipä oikeastaan moitittavaa.

Muuta : Reissun voisi kiteyttää mieheni lausuntoon heti esityksen päätyttyä "Vittu tää oli hyvä, ja Esko oli paras!" Näytöksen jälkeen tapasin Juho Markkasen ja tein hänestä pikku haastattelun tänne blogiini, luettavissa tässä kevään aikana.

Esitykset jatkuvat 6.4. asti, ja Fucking Åmål saa neljä tähteä **** .

Juho herkistelee / kuva Teatterikärpänen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).