tiistai 30. huhtikuuta 2013

Fiftari!-esittelyssä Sauli Sipponen


Fiftari!-musikaalin ensi-ilta lähestyy huimaa vauhtia! Seuraavana esittelyvuorossa Sauli Sipponen, joka vastaa kokonaisuudessaan laulujen sanoituspuolesta ja on myös säveltänyt osan musikaalin kappaleista.

Sauli on syntynyt 1967 ja horoskooppimerkiltään hän on härkä. Hänen sukujuurensa ovat pieneltä paikkakunnalta Pohjois-Karjalasta, jossa hän myös vietti osan lapsuuttaan. Tällä hetkellä Sauli asuu Hämeenlinnassa.

Harrastuksikseen Sauli kertoo esim. luonnossa liikkumisen, lukemisen ja elokuvat.

Mitä sanoisit erityistaidoiksesi? ”Ai mikä niistä? Heh. No jos luovaa puolta ajattelee, niin tekstin tuottajana olen varmaankin omimmillani.”

Entä minkä taidon haluaisit osata? ”Saksofonia olisi kiva osata soittaa!”

Löytyykö suvustasi ketään teatteri-tai musiikkialalla olevia? ”Suvussani on kyllä musikaalisuutta, mutta leipäänsä ei ole varsinaisesti kukaan, ainakaan lähisuvustani, musiikilla tai teatterilla tienannut.”

Osaatko soittaa jotain instrumenttia? ”Soittimien soittajana olen aika kehno ja pääasiallinen instrumenttini onkin oikeastaan suun soitto eli tässä tapauksessa laulu. Laulanut olen koko ikäni ja parikymmentä vuotta olen toiminut erilaisten bändien solistina. Sävellyksiä tehdessäni käytän kitaraa, koskettimia ja tietokonetta... niin ja tietysti myös omaa ääntäni!”

Sauli Sipponen / kuva AP Sarjanto

Millä alalla olet ”siviilissä” ja kiinnostaisiko sinua teatteripuoli noin ammattina? Entä oletko kenties suorittanut jotain teatterialan opintoja tai vastaavaa joskus? ”Leipäni olen tähän asti tienannut pääasiassa terästeollisuuden palveluksessa ja yrittäjänä. Tulevaisuuden suhteen kuljen avoimin mielin ja tartun kiinni projekteihin, jotka tuntuvat minusta mielenkiintoisilta. En vielä tiedä, mikä minusta tulee isona, mutta en panisi pahakseni, vaikka se liittyisi teatteriin tai musiikkiin jollain tavalla. Näytteleminenkin toki kiehtoo minua. Teatteritaiteesta olen suorittanut perusopintoja Vanajaveden Opistossa vuosina 2009-2011.”

Mitä teatteriin liittyvää olet aiemmin tehnyt ja millaisissa jutuissa olet ollut mukana? ”Hämeenlinnalaiselle Eräs Teatterille olen aiemmin tehnyt musiikkia ja kuluneella esityskaudella 2012-2013 näyttäydyin myös lavalla parissa roolissa Dario Fon farssissa. Opiskellessani teatteria VOP:ssa toteutimme pari näyttämölle vietyä produktiota.”

Milloin olet kiinnostunut teatterista ja olitko kouluaikoina esim. koulunäytelmissä mukana? Entä kuinka paljon sinua yleensä kiinnostaa teatteri taidemuotona, eli käytkö itse katsomassa esityksiä? ”Tokihan kouluaikoina piti päästä mukaan mahdollisimman moneen näytelmään ja pääsinkin. Ensimmäisellä luokalla ollessani kiinnostuin taikatempuista ja esiinnyin aktiivisesti ihan tuonne armeijaan lähtöön asti taikurina. Kaavailin siitä puolivakavissani jopa uraakin! Näyttämö- ja varieteetaiteet ovat kyllä aina kiinnostaneet minua. Teatterissa käyn itse säännöllisen epäsäännöllisesti eli aivan liian harvoin.”

Onko sinulla omia esikuvia? ”Esikuvista en tiedä mutta esim. hyvistä sanoittajista tulee mieleen Vexi Salmi, Reino Helismaa, Junnu Vainio, Juice...”

Miten päädyit tähän Fiftari!-projektiin mukaan? ”Tuottaja/ohjaaja otti minuun yhteyttä tämän tiimoilta.”

Milloin aloitit suunnittelutyön ja missä vaiheessa työsi Fiftarin parissa on tällä hetkellä?
”Suunnittelu alkoi todenteolla siinä vaiheessa, kun käsikirjoitus oli oleellisilta kohdiltaan valmis. Tällä hetkellä tekstien ja musiikin osalta minun osuuteni on käytännössä valmis.”

Millaista taustatyötä olet musikaalia varten tehnyt? ”Olen aina ollut kiinnostunut menneestä ajasta. Vanhoista elokuvista, kirjoista ja musiikista on siivilöitynyt muistini sokkeloihin paljon ”taustatietoa”, jota olen varmasti alitajuisesti käyttänyt hyväkseni.”

Mitä odotat tältä Fiftari!-projektilta kokonaisuutena ja kenties omaa tulevaisuuttasi ajatellen? ”Toivon, että esitys vetää salin täyteen jokaisella esityskerralla ja saa mairittelevat arvostelut. Tämä on ollut todella mielenkiintoinen projekti muiden joukossa ja kenties se poikii minulle lisää esim. tekstitys- ja sävellystöitä ;)”

Mikä on ollut parasta tässä projektissa? ”Yleensä tekstiä aloittaessa edessä on tyhjä paperi tai näyttöruutu. On vain aavistus siitä, että millainen on lopputulos. Valmis teksti yllättää usein tekijänsäkin olemalla tyystin toisenlainen, mitä alkuun on ajatellut!”

”Musikaalia tehdessä taas täytyy pitää ajatukset koossa, pysyä ajallisesti ja tapahtumien suhteen käsikirjoituksen mukana. Tämä tarkoittaa sitä, että lauluteksti ei esim. saa paljastaa tulevia tapahtumia. On myös asioita, joita kaikki roolihenkilöt eivät laulaessaan vielä voi kokonaisuudesta tietää, joten heidän lauluihinsa ei niitä voi myöskään kirjoittaa. Laulutekstien tehtävä on osaltaan tukea käsikirjoitusta ja täydentää sitä. On siis eri juttu kirjoittaa laululyriikkaa levyllinen, jossa jokainen biisi kertoo vain oman tarinansa, kuin musikaali, jossa kaikki laulutekstit nivoutuvat yhteen tarinaan. Kaikki tämä on luonut oman haasteensa, jonka olen ottanut mielihyvin vastaan.”

”Lisäksi parasta tässä Fiftari!-porukassa on se nuorten tekijöiden valtava innokkuus ja heittäytyminen!”

Mahdollisia tulevia projektejasi teatterin tai vastaavan parissa? ”Eräs Teatterissa toteutimme pienenä välipalana Eräiden miesten bluesin. Työn alla on kaikenlaista muutakin jännää...”

Jos ihminen vetäytyisi talviunille, mitä tärkeää ottaisit omaan talvipesääsi mukaan? ”Makuupussin ja villasukat! Jos sattuisi uni loppumaan kesken, niin ehkä kahvia termariin ja hyviä kirjoja vielä mukaan.”

Bernard Pivot´n kymmenen kysymystä :

Mistä sanasta pidät eniten? - Kiitos
Mistä sanasta pidät vähiten? - V***u
Mikä sytyttää sinut? - Uudet haasteet
Mikä sammuttaa intohimosi? - Mauton huumori
Mikä on suosikkikirosanasi? - Perkele
Mitä ääntä rakastat? - Veden solinaa ja luonnon ääniä yleensäkin
Mitä ääntä inhoat? - Kovaa meteliä noin yleisesti
Mitä muuta kuin omaa ammattiasi haluaisit kokeilla? - Hävittäjälentäjä
Missä ammatissa et haluaisi olla? – En haluaisi olla eläinlääkärinä tuudittamassa lemmikkiä viimeiseen uneen.
Jos Taivas on olemassa, mitä toivot Jumalan sanovan sinulle kun saavut Taivaan porteille? - ”Tässä on tapahtunut joku virhe. Sinun aikasi on vasta 60 vuoden päästä, niin että mene takaisin kotiisi siitä!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).