perjantai 7. maaliskuuta 2014

39 askelta / Helsingin Kaupunginteatteri

39 askelta / Helsingin Kaupunginteatteri, Studio Pasila

Ensi-ilta 19.2. 2014, kesto noin 2h (väliaikoineen)

Ohjaus Mikko Kivinen

Rooleissa Iikka Forss, Risto Kaskilahti, Pertti Koivula ja Jane Kääriäinen

 Mikä on 39 askelta? Ensinnäkin se on mm. Hitchcockin tunnetuksi tekemä elokuva, jossa lontoolainen poikamies Richard Hannay törmää teatterissa salaperäiseen naiseen. Kaunotar pyytää päästä miehen luokse yöksi, koska pelkää turvallisuutensa puolesta. On olemassa salaperäinen 39 askelta ja Skotlannissa mieshenkilö, jota pitäisi päästä varoittamaan, ennen kuin jotain peruuttamatonta tapahtuu. Aamulla tämä mystinen lady löytyy puukotettuna Mr Hannayn asunnosta, ja siitä alkaakin seikkailu kohti pohjoista. Richard lähtee viemään viestiä paikkaan, josta hän tietää vain nimen ja samalla pakenee poliiseja, koskapa häntä syytetään myös murhasta. Matkanvarrella Hannay törmää jos jonkinlaiseen porukkaan, niin miehiin kuin naisiinkin ja muutamaan eläimeenkin. Teatteriversiosta mielenkiintoisen tekee se, että Richard Hannay on ainut, joka pysyy samassa roolissa koko ajan. Muut urakoivat sitten kaikki muut roolit aina suonsilmäkkeistä lähtien...

(c) Tapio Vanhatalo, HKT

39 askelta tuntuu olevan nyt varsin "in", sillä sitä esitetään useammassakin teatterissa tänä keväänä. Mikäpä siinä, kyseessä kun on varsin hupaisa ja vauhdikkaita käänteitä tarjoava teatteriesitys, jossa näyttelijät pääsevät myös esittelemään muuntautumiskykyään. Itse olen nähnyt tämän aiemmin jo pariinkin otteeseen, ensin muutamia vuosia sitten suomenkielisenä kantaesityksenä Tampereen Komediateatterissa sekä viime kesänä Lontoossa. Versiot olivat yllättävänkin lähellä toisiaan ja mielestäni Tampereen veto oli jopa parempi kuin alkuperäinen. Miksi sitten halusin nähdä taas "39 askelta" tietäen, että se ei varmaankaan tulisi tarjoamaan oikeastaan mitään uutta aiempaan? Siksi, koska Iikka Forss. Tunnustan olevani vannoutunut IF-fani, sillä miehellä on niin omintakeinen, jäljittelemätön tyyli, joka ei pettänyt tälläkään kertaa. Iikka siis tyylittelee Richard Hannayna ja on niin brittiläistä, niin brittiläistä. Nappisuoritus kyllä!

Richard Hannay vauhdissa / (c) Tapio Vanhatalo

 Toinen tunnustus tähän väliin vielä : en ole mikään Risto Kaskilahti - fani ja heti alussa sain päähäni taas sen mielikuvan, että mies muistuttaa ulkonäöltään keltaista Angry Birds - lintua. Hänellä oli kyllä hetkensä myös, ja tuntui että porukalla on suurena hupina yrittää keinolla millä hyvänsä saada kanssanäyttelijät putoamaan. Kaskilahti kunnostautui etenkin tässä ja pokka petti moneen otteeseen. Jotenkin tuntui tosin välillä, että näyttelijöillä oli hauskempaa lavalla kuin meillä katsomossa sitä touhua seuratessa. Kaikki ei jaksanut naurattaa ja montypythonmainen jätskin (-ja pelikaanin) myyjä oli varsinainen pohjanoteeraus. Pertti Koivula sen sijaan tarjosi herkullisimmat hahmot, joista muutama olisi pärjännyt Putous-kisassakin. Minuun upposi eniten viehko ruutuhameinen majatalonpitäjä sekä käsittämätön kengännarisuttajatyyppi. Jane Kääriäinen pärjäsi suhteellisen kivasti näiden herrojen joukossa kolmen roolihenkilönsä kera, suosikkini näistä oli torpparin ujo vaimo.

 Lavastuksellisia kikkoja ja ylläreitä on tämä näytelmä tulvillaan. Ikkunasta mennään kyllä, mutta erikoisella tyylillä ja varjokuvissa saattaa tulla vastaan mitä tahansa. Koskapa tiesin jo odottaa muutamia juttuja vähän ennalta, latisti se vähän fiilistä. Jotenkin välillä tuntui, että näytelmä joko junnasi liikaa paikallaan tai sitten mentiin liiankin kovaa kohtauksesta toiseen. Siirtymissä tuntui olevan jonkinasteisia ajoitusongelmia vielä? Ensikertalaisella on varmasti erittäin hauskaakin, minä tyydyin vain hymähtelemään monessakin paikassa. Mies naisen vaatteissa - osasto alkaa olla loppuunkulutettu juttu etenkin vitsitarkoituksessa.

39 askelta saa kolme tähteä ***.

(esitys nähty pressilipulla)

Se kengännarisuttajatyyppi... / (c) Tapio Vanhatalo

2 kommenttia:

  1. Kiitos Talle! Mietin, että pitäisikö tämä mennä katsomaan, mutta nyt uskallan ehkä jättää väliin tekstisi perusteella. Kuulostaa hauskalta, mutta ei must-see-osastolta ja jostakin pitää tänä keväänä karsia. Sen Hitchcockin elokuvan voisin kyllä katsoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en olisi tätä muuten mennyt katsomaan ollenkaa, mutta Iikka Forss...

      Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).