tiistai 25. maaliskuuta 2014

NT Live / War Horse

Teatterikärpänen teki taas onnistuneen aluevaltauksen maanantaina 24.3. Jo useamman kerran on muutamilla paikkakunnilla Finnkinon elokuvateattereissa esitetty National Theatre Live - esityksiä, joihin minullakin on ollut "periaatteessa" kiinnostusta, mutta olen havahtunut toimimaan vasta siinä vaiheessa, kun liput on loppuunmyyty tai työvuorolistassa komeilee iltavuoro näiden kyseisten päivien kohdalla.

 Tällä kertaa olin kaukaa viisas ja esitin työvuorotoiveeni hyvissä ajoin ja varasin lipun. Kyseessä oli siis War Horse. Viime kesänä Lontoossa halusin kovasti nähdä tämän kyseisen esityksen, mutta päivät ja rahat loppuivat kesken, kas kummaa. Siksi tämä jäikin vähän kaivelemaan. Tarina oli minulle aiemmin tuttu elokuvasta, jonka vuokrasin taannoin ja muistan ainakin sen, että nukahdin jossain vaiheessa... Täytyy myös sanoa se, että suhtauduin ennakkoon aika skeptisesti näihin livetallenteisiin, koskapa ainakaan Suomen televisiossa esitetyt teatteritallenteet eivät kaikilta osin ole vakuuttaneet. Poikkeuksiakin tietysti on joukossa. Fakta on kuitenkin se, että teatteri on parhaimmillaan paikanpäällä nähtynä, ja tällä asenteella marssin maanantaina Plevnaan.

 Mahtavaa olikin sitten huomata heti alkuminuuteilla, että olinpas taas totaalisen väärässä! Reilun 2,5 tunnin kuluttua lähdin salista mykistyneenä, liikuttuneena ja vakuuttuneena siitä, että NT Live toimii! Itse tarinahan kertoo Joey-hevosen ja Albert-pojan erikoislaatuisesta ystävyydestä. Pojan isä ostaa kaupunkireissulla humalaisen uholla lainanlyhennykseen tarkoitetuilla rahoilla varsan, josta sitten pojan luottamuksen ja huolellisen hoivan saattelemana kasvaa melkoinen yksilö. Sota sitten erottaa nämä kaverukset, ensin taistelukentille joutuu Joey ja myöhemmin perässä Albert, joka ilmoittautuu vapaaehtoiseksi. Monenlaista käännettä ja estettä on matkalla, sodan keskellä onneksi löytyy inhimillisyyttäkin ja oikeita ihmisiä juuri oikeassa paikassa oikealla hetkellä.


kuvat Brinkhoff/Mögenburg

Lavasteita ei juurikaan ollut, taustalla pala piirroslehtiöstä. Tarina vei totaalisesti mennessään ja näyttämöä hallitsivat kolmen nukettajan voimin liikkuvat hevoset sekä kauttaaltaan laadukas näyttelijäntyö. En havainnut heikkoa lenkkiä missään vaiheessa, tasaisen varmaan työtä ihan kaikilta, ja se jos mikä oli nautittavaa. Muutama suoritus etenkin jäi mieleeni, ja kotona piti tutkailla herrojen edesottamuksista vähän enemmänkin.

 Tämä jos mikä oli taas teatterin taikaa parhaimmillaan, usein unohdin täysin ensinnäkin sen, että olen katsomassa esitystä elokuvateatterissa ja toisekseen sen, että lavalla olevat hevoset... no niin. Tarinankulkua siivitti vielä haikeansuloiset laulelmat, jotka nekin livenä esitettiin. Osui ja upposi kyllä.

 Tässä vielä traileri esityksestä, katsokaa ja hämmästelkää itse. Ostin sitten samantein lipun toukokuun lopulle NT Liveen, jolloin vuorossa on syksyllä Työviksessäkin nähtävä "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time" . Niin ja täytyy tietämättömille vielä mainita, että ainakin tämä esitys oli englanniksi tekstitetty, eli ihan kuulon varassa ei tarvinnut olla.

 Olihan tämä ihan mahdottoman hieno kokemus ja elämys! Ja kyllä, haluan edelleen nähdä War Horsen ihan livenäkin.

5 kommenttia:

 1. Tää ei nyt juuri tähän kirjoitukseen liity, mutta olisi haastattelutoivomus. En tiedä sinun tai hänen haluista tai suunnitelmista, mutta siitä huolimatta Petra Aholaa ehdottaa tämä kovasti kyseisestä näyttelijästä pitävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan, Petran kanssa on haastattelua suunniteltu jo pari vuotta ja aina menee aikataulut ym. ristiin. Yritys on kova, tavoitteena saada haastis aikaan tässä keväällä :)

   Poista
  2. Mahtavaa! Toivottavasti onnistuu, jään innolla odottamaan. :-)

   Poista
 2. Mahtavaa että NT Live iski! Itsekin ajattelin tuota Curious incidenttiä, pitää vielä tarkistaa että oliko sinä päivänä mitään. War Horse oli varmasti hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä mieti sitten pitkään, Curious Incidentiin oli Treelle neljä lippua jäljellä, Hesan tilanteesta en tiedä, ja ehkä tulossa lisänäytös samaan aikaan.

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).