torstai 22. toukokuuta 2014

The Outsider / Kansallisteatteri

The Outsider / Kansallisteatterin suuri näyttämö

Ensi-ilta vuonna 2011, vierailu Kansallisteatterissa 20.-21.5. 2014, kesto noin 1h 10min (ei väliaikaa)

Ohjaus Sami Rannila

Äänisuunnittelu Hannu Hauta-aho

Valosuunnittelu Jarkko Lievonen ja Antti Helminen

Pukusuunnittelu Kaisa Kemikoski

Maskeeraus Tiina Winter

Videoiden toteutus Jarno Rinnekangas

Lentotekniikka Pasi Kärppä, The Flying Circus

Konsepti, käsikirjoitus, taikuudet ja roolit (rooleja kuulemma 40... )  Janne Raudaskoski

 Oli muuten pakko sitten luetella ihan kaikki työryhmän jäsenet tästä produktiosta! Janne Raudaskoski itse on palkittu ja kiitetty ammattitaikuri, joka on erityisesti pyrkinyt rikkomaan rajoja taikuuden, klovnerian ja nykyteknologian parissa. Olin kuullut valtavasti kehuja tästä esityksestä, mutta harmillisesti viimesyksyinen Svenskanin vierailu meni minulta aikataulullisista syistä totaalisen ohi. Ilo olikin suuri huomattuani, että The Outsider nähtäisiin Kansallisteatterin lavalla toukokuussa pariinkin kertaan. Sinne!

 Ovella minulle annetaan pikkuriikkistä maitotonkkaa muistuttava purnukka saippuakuplia varten, ja sen tarkoitus selviää kohtalaisen nopeasti. Esityksessä puhutaan ainoastaan videoiden kautta ja tekstiä heijastetaan taustalle. "Se joka puhaltaa saippuakuplia ei ole paha". Ensimmäiset pikkuiset kuplat nousevat ilmaan katsomon etupuolella, minä puristan omaa purkkiani käsissäni vielä jännittyneenä. "Vuorenpeikkojen tanssi" soi ja saa lattiankin tärisemään, joku lähestyy huimaa vauhtia jostain kauempaa. Ykskaks lavalla on vihreähousuinen pöllämystyneen näköinen muukalainen. Kaikki tietävät, että hän ei ole tästä maailmasta. Avoimin mielin hän alkaa tutustumaan meidän tapoihimme ja maailmaamme, niin hyvässä kuin pahassa. Kaiken hän kokee lapsen lailla uteliaana ensimmäistä kertaa. Tutkailun alle joutuu niin työelämä, raha, kulutus, rakkaus kuin väkivaltakin, ja paljon muuta.

(c) The Outsiderin nettisivut, Jari Kippola

 Lavalla nähdään lavastuksena vain kaksi videotaulua ja ovi. Itse muukalainen muuntuu ja monistuu moninkertaiseksi niin taidokkaasti, että katsojalla menee jo pasmat sekaisin siitä, että miten tuo kaikki on edes mahdollista tässä omien silmien alla. Tarina vie mukanaan ja antaa näpäytyksen ja opetuksen siitä, miten hullua tämä meidän touhumme oikeastaan onkaan. Taikuutta on rutkasti ilmassa, ja ilma täyttyy myös saippuakuplista ja monenlaisesta kimalteesta, jota löytyy paitani alta vielä seuraavanakin päivänä. Nähdäänpä lavalla itse Michael Jacksonkin, ja yleisön edustajakin kokee tähtihetkensä.

 Titanic-leffan tunnari kokee uuden tulemisensa ja millä tavalla. Se pitää ihan itse todeta paikanpäällä, on meinaan sen verran huikeaa katsottavaa. Minä liikutuin kyyneliin asti, ja myöhemmin iloisena puhaltelin saippuakuplia muiden joukossa ja maailma pelastui.

 Oli tämä huikea! Jos kiinnostuit lisää, käy lukemassa The Outsiderista lisää omilta nettisivuiltaan. Seuraavan kerran tämä on mahdollista nähdä Suomessa Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanaja-salissa 25.-26.9. Kyllä vaan, Hämeenlinnassa. Lippu on jo ostettuna, sillä tämähän on nähtävä uudelleen, koska on vaan niin upeaa ja taidokasta meininkiä.

The Outsiderille täydet viisi tähteä *****.

(näin esityksen pressilipulla)

1 kommentti:

  1. Olen hyvin paljon samaa mieltä kanssasi, loistava esitys. Kyynelsilmin istuin myös, ja puhalsin niitä kuplia niin kovasti. Janne Raudaskoski on kyllä selvästi huippuammattilainen alallaan ja vielä kaiken lisäksi älyttömän sympaattisen oloinen. Nautithan myös Verkatehtaalla, show on varmasti edelleen upea!

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).