perjantai 9. huhtikuuta 2010

Viimeinen valssi

Viimeinen valssi / Helsingin Kaupunginteatterin Suuri näyttämö

Ensi-ilta 21.1. 2010 / kesto 2h 35 min

Ohjaus Raila Leppäkoski

Rooleissa Ulla Tapaninen,Sara Paavolainen,Riitta Havukainen,Leena Uotila,Antti Litja,Tom Wentzel,Seppo Maijala,Jonna Järnefeldt,Merja Larivaara,Sami Hokkanen,Petri Johansson,Anitta Niemi ja pianistina Pirjo Bergström

Taustaa : näytelmä kertoo vanhainkodista,sen asukeista ja hoitajista.Tunteet vaihtuvat naurusta itkuun,elämä ei pääty siihen että vanhenee - se vain muuttaa muotoaan.

Plussaa : pidin näytelmän alusta paljon,Inkeri (Leena Uotila) lähtee vesisateessa harhailemaan kotoaan ja jänis kököttää pihalla.Tunnelma oli hieno.Kaikki "vanhukset" tekevät roolinsa hienosti,jokaisella oma tyylinsä kävellä ja puhella.Ihailla täytyy etenkin Sara Paavolaisen (Harriet) fysiikkaa - kulkea nyt lähes koko näytelmä selkä köyryssä ja polvet koukussa.Merja Larivaara Elsa-hoitajana tekee hienoa työtä myös,hyvin ihmisläheinen rooli ja murre maukasta.Pidin varsinkin Seppo Maijalan Hanneksesta,hän toi oman pappani mieleen monella tavoin ja oli siksi ihanan liikuttava höpsö muistelemassa niittykasvien nimiä.Ulla Tapanisen kaltainen pullaa hamstraava mummeli taidan itsekin olla vanhempana ..(ainakin toivon niin).Riitta Havukaista ei tainnut moni edes tunnistaa Professorin roolissa !Eniten sydäntä sykähdytti kuitenkin dementoituva Inkeri (upea Leena Uotila) harhailemassa ympäri taloa,ja kohtaamiset tyttären (Jonna Järnefeldt) kanssa olivat koskettavia ja todentuntuisia.Kaikkihan me tässä ikäännymme,ja kukaan ei tiedä millaisia vanhuksia meistä tulee? Laulunumerot veivät tunnelmasta toiseen,pidin etenkin lopun "Kielon jäähyväisistä" jonka Merja Larivaara hienosti tulkitsi.Lavastus oli pelkistetty ehkä hiukan liian vankilamaisiksi olosuhteiksi,pidin kuitenkin pyörivän lavan tuomasta mahdollisuudesta "häivyttää" väkeä taustalle.

Miinusta : loppu tuli jotenkin yllättäen,"Kielon jäähyväisistä" olisi saanut hienomman lopetuksen.Nyt jäi kysymyksiä vielä ilmaan.

Muuta : olin katsomassa päivänäytöksessä ja suurin osa yleisöstä oli eläkeläisiä ja isoja vanhusryhmiä rollaattoreineen.Olin hieman yllättynyt,sillä poistuessa monikin mutisi ettei pitänyt esityksestä??Mielestäni esityksessä ei mitenkään ainakaan pilkattu ikääntymistä ja sen tuomia muutoksia,vaan lämmin ote säilyi alusta loppuun.

Teatterikärpänen antaa Viimeiselle valssille neljä tähteä ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).