sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Fingerpori / Espoon Kaupunginteatteri

Fingerpori / Espoon Kaupunginteatterin Revontulihalli

Ensi-ilta 12.9. 2012, kesto 2h väliaikoineen

Käsikirjoitus Pertti Jarla ja Jussi Helminen

Musiikin sävellys Reino Nordin

Ohjaus Jussi Helminen

Rooleissa : Teemu Aromaa, Ilkka Heiskanen, Mari Lehtonen, Mari Turunen, Reino Nordin ja Taisto Reimaluoto

Taustaa : Pertti Jarlan luoma Fingerpori-sarjakuva on hihityttänyt jo vuosia itseänikin sanakikkailuillaan ja hillittömällä hahmogalleriallaan, ja tietysti tässäkin nähdään väkeä Mustanaamiosta Hitleriin ja kaikkea siltä väliltä. Ja onhan tässä vähän juonentynkääkin, eli Fingerporin kaupungintalolla järjestetään avoimien ovien päivät kaikille kaupunkilaisille, ja siellä tietysti ramppaa monenmoista porukkaa näytillä. Musiikkia ja näytelmääkin on tarjolla, vähän jokaiselle jotakin...

Krapula-Päivi (Mari Turunen) / kuva Heikki Toivanen
Plussaa : Hahmogalleriahan on todella hillitön. Lavalla nähdään jo sarjakuvastakin tutut Rivo-Riitta (Mari Lehtonen), Heimo Vesa (Teemu Aromaa), kaupunginjohtaja Homelius (Ilkka Heiskanen), Päivi Kaikkonen (paremmin tunnettu Krapula-Päivinä, Mari Turunen roolissa), Sam Makkonen (Taisto Reimaluoto) ja tietenkin omat suosikkini Hitler (Teemu Aromaa), Mustanaamio (Reino Nordin) ja klassikkojen klassikko, eli Karkeat ja Puolikarkeat Vehnäjauhot (Ilkka Heiskanen ja Reino Nordin). Huippuporukkaa siis kaikki, ja kaikilla oli kyllä kanttia pistää homma ihan överiksi. Sam Makkonen hinkkasi takapuoltaan mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, Hitler lauloi Titanicia, Rivo-Riitta laukoi kaksimielisyyksiä. Nähtiinpä lavalla Sofi Oksasen Puhdistuskin, Kalervo Palsa kertomassa satua Kylli-tädin tyyliin, Fingerporin vähemmistöä edustavan Savolaisen teatterin versio George Orwellin 1984-kirjasta eli "Tuhatyheksänsattookaheksankymmentänelejä", Eugen Malmsten ja saatananpalvojien humppaorkesteri esittämässä humppapotpuria (Marketta-humppa jäi soimaan päähän koko väliajaksi ja vielä kotimatkallekin). Mustanaamio viipyi näytillä harmillisen vähän! Taisto Reimaluoto esitti välissä todella upeita imitaatioita ja pääsipä laulamaan pätkän Pohjolan pitojakin! Hahmoista eniten mieleeni olivat tietysti Rivo-Riitta (kaksimieliset letkautukset toimii livenäkin) ja Reino Nordinin esittämä nuorisopastori Heppu Jaakonmäki. Saatananpalvojien humppaorkesteri oli mainio ja se, kun toimitusjohtaja Veijo Hinkkaa soitti puhelun... Biiseissä ei ollut järjen hiventäkään ja se jos mikä oli hauskaa. "Laulu elämälle" oli vähän anssikelamainen biisi, siinä muisteltiin mitä luokkatovereista oli tullut ja olihan niistä tullut vaikka mitä. Reino Nordinille ja Pertti Jarlalle kyllä isot plussat biiseistä! Niin ja olihan siellä Transuimonenkin ja Juhannussimaa.

Eugen Malmsten (Ilkka Heiskanen) / kuva Heikki Toivanen
Miinusta : Enemmän odotin oivalluksia juuri sanakikkailuun liittyen, niitä olikin loppujen lopuksi sitten harmillisen vähän. Kaikki tyypit eivät naurattaneet, se ei vaan riitä että päässä on hoopo peruukki ja hassut vaatteet. Välillä oli jopa tylsää ja vilkuilin kelloakin. Luulen, että tästä olisi saanut pienellä viilauksella paljon paremman. Missä oli Pahani Julmu ja Asko Vilenius?

Muuta : Katsomassa oli itse Jarlakin, tai ainakin sitten hämmentävän paljon häntä muistuttava henkilö... Lisäksi vieressämme istui nainen, joka teki käsikirjoitukseen kynällä merkintöjä koko ajan pienen taskulampun valossa. Selvisi, että hän teki merkintöjä näkövammaisia varten. Heille siis tilanteita selostetaan kuulokkeisiin tämän naisen merkintöjen pohjalta. Tästä se keskustelu heräsi kotimatkalla, että mahtaa olla vinhaa tekstiä kuultavana! "Mustanaamio saapuu saliin popcorn-kulhon kanssa ja tervehtii Hitleriä"

Suosittelen Fingerpori-faneille kyllä, mutta ei huumorintajuttomille... Pisteytys vähän vaihteli, välillä käytiin viidessä tähdessä ja välillä pysyttiin tiukasti kakkosen puolella. Lopputulos kolme tähteä ***

"Minä teille tiukat kakkoset näytän!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).