lauantai 12. lokakuuta 2013

Näillä mennään - Pekka Heikkisen monologi / Kansallisteatterin Lavaklubi

Näillä mennään - Pekka Heikkisen monologi / Kansallisteatterin Lavaklubi

Ensi-ilta Juhlaviikko-klubilla 27.8. 2013, kesto noin tunti (ei väliaikaa)

Ohjaus Heikki Huttu-Hiltunen

Lavalla Pekka Heikkinen

Taustaa : Näyttelijä Pekka Heikkinen loukkaantui vakavasti moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 1998 matkalla tv-sarja Hovimäen kuvauksiin, ja hän on istunut pyörätuolissa siitä lähtien. Kolmen kuukauden kuluttua onnettomuudesta hän oli jo takaisin Hovimäen kuvauksissa, ja roolihenkilölleen oli jouduttu myös käsikirjoittamaan onnettomuus. Töitä television puolella on riittänyt, mutta teatterin lavalla Heikkistä ei olla nähty viiteentoista vuoteen. Koko tämän ajan hän on kuitenkin näytellyt; näytellyt ennen kaikkea muille ja itselleen, että kaikki on hyvin ja hän pärjää ja selviää kyllä. Polte lavalle oli kuitenkin suuri ja koska näytelmistä ei rooleja ollut luvassa, sellainen päätettiin kirjoittaa itse. Näillä mennään- monologi on syntynyt juuri tästä tarpeesta.

Pekka Heikkinen / kuva Tommi Pätilä

Plussaa : Kansallisteatterin Lavaklubilla on tiivis tunnelma, tuntuu ettei kaikki halukkaat löydä edes istumapaikkaa. Ahdasta on. Kaiken tämän keskeltä Heikkinen rullaa rauhallisesti näyttämölle ja aloittaa heti. Puhutaan talosta, jossa kaikki on vähän vinksallaan ja remontin tarpeessa. Mietin, puhuuko hän nyt itsestään vai ihan oikeasta talosta. Kuljetaan metsän halki kohti peilityyntä lampea, käydään keskustelua Jumalan kanssa. Aihepiirit tuntuvat kliseiden ympärillä pyörimiseltä, mutta silti rehellisiltä ja omakohtaisilta. Otetaan yökerhon hämyssä kontaktia vastakkaiseen sukupuoleen, humalaisten örveltäessä vieressä. Mieleeni jäi etenkin kiukkuinen julistus Jumalalle : "Sinä loit minut omaksi kuvaksesi. Katso nyt, ei ole häävi! Mutta kuvana kokonainen. Kokonainen sitä on särkynytkin ihminen." Sääliä ei kaivata, sillä sääli on sairautta, mutta hiukkasen empatiakykyä kylläkin kanssaihmisiltä. Yleisö on hiirenhiljaa, kaikki hengitämme samaa ilmaa. Tie ei ole ollut helppo, se on meinannut nousta pystyyn useampaankin otteeseen, mutta tässä nyt ollaan, ihmisten edessä paljaampana kuin koskaan aiemmin. Ja me kuuntelemme. "Tiedän miltä sinusta tuntuu". En todellakaan tiedä, Pekka, en osaa edes kuvitella tilannettasi. Ihailen kuitenkin rohkeuttasi tulla omana itsenäsi lavalle. Olet paljon rohkeampi kuin minä. Uskallat tunnustaa heikkoutesi, ja se jos mikä tekee sinusta vahvan. Toivottavasti mahdollisimman moni näkee tämän ja löytää ehkä sen kadonneen hippusen.

Miinusta : ei moitteita

Muuta : Invalidiliiton asumisyksiköissä toteutetaan syksyllä 2013 Näillä mennään-esityskiertue, joka toteutetaan yhdessä Invalidiliiton kanssa. Marraskuussa esitys nähdään mm. Seinäjoella ja Kuopiossa. Esitys kiertää myös muilla paikkakunnilla, kannattaa seurata ilmoittelua!

Näillä mennään- monologille neljä tähteä ****. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).