sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kauppa-Lopo / Jyväskylän Kaupunginteatteri

Kauppa-Lopo / Jyväskylän Kaupunginteatterin Suuri näyttämö

Ensi-ilta 18.1. 2014, kesto noin 2 h (väliaikoineen)

Ohjaus Tuija Töyräs

Rooleissa : Taina Reponen, Tytti Vänskä, Jouni Salo, Salli Suvalo, Raisa Vattulainen, Hannu Lintukoski, Maritta Viitamäki, Joni Leponiemi, Miikka Tuominen, Piia Mannisenmäki, Jorma Böök, Henri Halkola, Hannu Hiltunen, Jukka-Pekka Mikkonen, Jouni Innilä ja Andrey Katanadov/Jani Lak/Juho Toijanniemi ja viulistina Ville Ojanen

 Minna Canthin kirjoittama Kauppa-Lopo on tarina huonoksi irtolaisnaiseksi leimatusta Kauppa-Loposta (Taina Reponen), joka matkaa kotikaupungistaan Kuopiosta Jyväskylään kaupustelemaan. Sattumalta hän kuulee, että Jyväskylässä asuu kuopiolaissyntyinen Augusta Kortman (Salli Suvalo), jonka hän on Kuopiossa asuessan tuntenut tämän ollessa nuori tyttö. Augusta on joutunut leskeksi ja on hankalahkossa elämäntilanteessa, ja tämä herättää Lopon myötätunnon. Säätyläisyhteiskunnan pohjasakkaan kuuluva Lopo pistää kaikki taitonsa peliin auttaakseen nuoren lesken ahdinkoa ja onnistuukin aikeissaan. Tätä kautta Lopo kuvittelee saavansa edes jonkinlaista hyväksyntää ns. paremmalta säädyltä, mutta joutuu jälleen pettymään. Vanha leima on ja pysyy, vaikka mitä tekisit. Yhteiskuntaluokkien rajoja ei niin vain rikotakaan.

Ville Ojanen ja Taina Reponen / (c) Jiri Halttunen

 Näytelmä sisältää paljon kansanmusiikkia ja laulujen teksteinä kuullaan kansanrunoja. Tapahtumien keskellä meininkiä elävöittää pelimannihengessä viulisti Ville Ojanen yhdessä näyttelijöiden kanssa.

 Saliin mennessämme koin ns. Mr Bean-hetkiä aidoimmillaan, suurin osa yleisöstä kun oli vähän huonojalkaisempaa porukkaa ja kolmekin mummelia painoi portaita alas rinta rinnan. Meillä oli kakkosrivin paikat, ja sattuneesta syystä totesimme heti alkuun, että väliajalla on turha yrittää yhtään mihinkään, sillä väliaika ehtii varmaan jo loppumaan ennen kuin ehtisimme edes salista yleisölämpiön puolelle... No, tämä ei varsinaista ärsytystä tällä kertaa aiheuttanut eikä liioin sekään, että melkoinen pulina kuului yleisöstä esityksen aikanakin. Ehkäpä juureva meininki ja tutut rallatukset herättivät ihmisissä muistoja menneiltä ajoilta, ja se jos mikä on aina kunnioitettavaa.

 Esityksen alkua odotellessamme näyttelijät olivatkin lavalla jo valmiina ja menossa oli jyväskyläläistä markkinatunnelmaa. Mukavan tunnelman saivatkin aikaiseksi, musiikki soi ja jalalla pistettiin koreasti. Oli vähän sellainen hilipatipippaa-meininki, rinkeliä tarjottiin eturiviläisillekin. Siitä sitten varsinainen esitys lähti käyntiin kuin varkain, ja heti tuli selväksi, että Kauppa-Lopo on melkoinen likka! Varsin sanavalmis, rempseä nainen ja Taina Reponen oli pääroolissa kyllä oikein mainio. Laulut lähtivät tuosta noin ja sympatiat olivat kyllä hänen puolellaan oitis.

 Muista roolitöistä kovasti mieleeni olivat Maritta Viitamäki Sauna-Ullana sekä Hannu Lintukosken esittämä melkoinen venkula Kennun Ville. Suomalaista kansannäytelmää ei kyllä pysty sivuuttamaan ilman kunnon ryyppäjäisiä, ja varsin mukavaa seurattavaa oli myös vauhdikas kohtaus, jossa Kauppa-Lopo näytti taitonsa kunnon myyntimeiningistä.

Kennun Ville, Sauna-Ulla ja Kauppa-Lopo / (c) Jiri Halttunen

 Lavastuksesta tykkäsin kovasti myös, etenkin Augustan keittiö oli varsin hieno ja täynnä yksityiskohtia. Niitä muukin yleisö varmaan ääneen hämmästeli esityksen aikana. Kaksituntinen meni kuin siivillä ja mielelläni olisin kuunnellut pelimannimeininkiä ja lauleloita enemmänkin.

 Kauppa-Lopolle neljä tähteä ****.

(näin esityksen pressilipulla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).