perjantai 12. elokuuta 2016

Alkusyksyn teatteritärppejä

Tänään päättyy minun kesäteatterikauteni Eurooppa Nelosen perinteiseen yönäytökseen (tosin perinne ei ole minun kohdallani, sillä olen yönäytöksessä ensimmäistä kertaa) Vadelmavenepakolaisen merkeissä, ja ensi viikolla olen paikalla peräti kolmen eri teatterin syyskauden avajaistapahtumassa (Helsingin Kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen Teatteri). Teatterisyksystä on tulossa taas hurjan kiinnostava ja pahasti näyttää jo tässä vaiheessa siltä, että kaikkea en ehdi/pysty mitenkään näkemään vaikka kuinka haluaisin. Tärppejäkin tulisi kerralla kolmisenkymmentä, joten listaan nyt ensin alkusyksynä ensi-iltansa saavia ja syyskuun lopulla laittelen sitten lisää. Nämä seuraavat ovat aikajärjestyksessä ja osaan olen jo varmasti menossa, osaan en. Ns. "varmat tapaukset" olen tässä vaiheessa merkannut *-kuviolla ja perinteiseen tapaan linkki teatterin/tapahtuman sivulle, josta voi halutessaan lukea itse lisää. Kerron myös sen, miksi minua kiinnostaa juuri tämä kyseinen esitys erityisesti. Ainahan ei tosin tarvita mitään syytäkään, toteutustapa tai -paikkakin tekee jo esityksestä kiintoisan.

Vertigo/Lahden KT (c) Johannes Wilenius 

* Siipirikko (Valtimonteatteri, Helsinki) Ensi-ilta 10.8. George Brantin palkittu draama hävittäjälentäjästä, jonka siivet katkaistaan. Roolissa Ulla Virtanen, ohjaaja Jermo Grundström, tekstin käännös Jyri Numminen. Esityksiä on vain muutama, 20.8. asti, ja alunperin näytti siltä, etten aikataulusyistä ehdi tätä katsomaan ollenkaan, ja nyt sitten ehdinkin paikalle! Ensi-illan jälkeen esitystä on kovasti kehuttu, joten onhan se nähtävä.

* Tapaus Hamlet (Teatteri Harakka, Helsinki) Ensi-ilta 12.8. Shakespeare kohtaa South Parkin Teatteri Harakan ensimmäisessä ensi-illassa, kouluesitelmän näköinen sovitus klassikkonäytelmästä noin yhdelle näyttelijälle, nukeille ja videolle. Kuulostaa sen verran sekopäiseltä esitykseltä, että pakkohan tuonne on mennä, ja esityspaikalle Harakan saareen meno vielä yhteysveneellä joten mielenkiintoista ja erilaista on sekin. Työryhmään kuuluvat näyttelijä Mikko Virtanen, nukketeatteritaiteilija Outi Herrainsilta sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Sakari Hokkanen. Esityksiä vain muutama, 4.9. asti.

* Komisario Palmun erehdys (Helsingin Kaupunginteatteri) Ensi-ilta 24.8. Joskus mietin, että miksei tätä Mika Waltarin klassikkoa ole koskaan nähty teatteriversiona. No, eipä tarvitse miettiä enää. Elokuva on nähty niin sataan kertaa ja aina se vaan toimii. Kauhunsekaisin tuntein kyllä odotan, miten Risto Kaskilahti vetäisee "Silmät tummat niin kuin syksyinen yö" ja miten pahat traumat siitä saan, vai saanko. Palmuna heiluu Mikko Kivinen, jota en kyllä niinkään odota vaan ikisuosikkiani Iikka Forssia.

* Saturday Night Fever (Kotkan Kaupunginteatteri) Ensi-ilta 3.9. No nyt lähtee tanssijalkaa vipattamaan jo pelkkä ajatuskin tästä. Haaveksin aiemmin, että voi kun näkisin tämän spektaakkelin joskus livenä ja sittenhän se Kotkaan pamahtikin. Odotan näkeväni tiukkoja tanssimuuveja, kauheita 70-luvun vaatteita ja ainakin muutaman kunnon afron. Ohjaus Snoopi Siren, muina travoltoina lannetta ketkuttaa Juho Markkanen ja musiikkina tietty The Bee Geesin discohitit.

Nyt lähtee muuvit! (c) Sofia Virtanen 

- Vertigo (Lahden Kaupunginteatteri) Ensi-ilta 3.9. Alfred Hitchcockin ohjaamana elokuvana tunnettu Vertigo on piinaava jännitysnäytelmä. Sovitus ja ohjaus Tommi Kainulainen, rooleissa Teemu Palosaari, Hiski Grönstrand, Tapani Kalliomäki, Kai Kokko, Jari-Pekka Rautiainen, Maiju Saarinen ja Lumikki Väinämö.

- Outoa paloa eräässä kaupungissa (Teatteri Vanha Juko) Ensi-ilta 9.9. Episodimaisista tarinalinjoista koostuva hilpeä, haikea ja henkilökohtainen näytelmä (tulee mieleeni vähän Q-Teatterin produktiot). Ohjaus Linda Wallgren, rooleissa Markus Karekallas, Minja Koski, Ilona Pukkila, Maria Nissi ja Jussi-Pekka Parviainen.

- Bonnie ja Clyde (Teatteri Jurkka) Ensi-ilta 10.9. Tässä versiossa Bonnien ja Clyden tarina on sijoitettu nykyaikaan, ja Teatteri Jurkan pieni tila tuo jo valmiiksi mielenkiintoisen näkökulman tarinaan. Ohjaus Essi Räisänen, rooleissa Essi Hellén ja Markus Järvenpää.

Bonnie ja Clyde (c) Essi Hellén 

* Kevyttä mielihyvää (Q-Teatteri) Ensi-ilta 15.9. Q-teatterin näytelmät ovat aina tapauksia, oli näköjään aiheena mikä tahansa. Tätä en jättäisi mistään hinnasta näkemättä, sillä näyttelijäporukka on melkoinen. Ohjaus ja teksti Antti Hietala, rooleissa Tommi Korpela, Minna Haapkylä, Jani Volanen, Jussi Nikkilä ja Pia Andersson. Hei, JANI VOLANEN! Wohoooo!

- Hamlet - koko totuus (Grus Grus Teatteri) Ensi-ilta 29.9. Ja lisää Hamletia ja sellaisessa muodossa, että nähtävä olisi. Esitys nimittäin toteutetaan Turun linnassa siten, että katsojia kuljetetaan tapahtumien edetessä pitkin linnaa eikä vain istuta paikoillaan. Mukana näyttelijöitä, sirkustaiteilijaa, stunteja, nukketeatteria...

- Varjot syvenevät (KokoTeatteri) Ensi-ilta 30.9. Komedia Mannerheimista ja hevosesta. Esitys on kokonaistaideteos, jossa näyttelijäntyön lisäksi on tärkeä rooli 3D-videosuunnittelulla, animaatioilla ja äänisuunnittelulla. Kiintoisaa nähdä, mitä kaikkea nykytekniikalla saa aikaan, näyttelijäntyötä unohtamatta. Ohjaus Miko Jaakkola, rooleissa Sesa Lehto ja Jarkko Pajunen.

Puolet on siis varmasti kalenterissa, puolet vielä odottaa sopivaa ajankohtaa. Lisää tärppejä myöhemmin. Onko teillä jo millaisia teatterisuunnitelmia syksyksi luvassa?

2 kommenttia:

 1. Syksyn ulkomaanharjoittelu sotkee teatterikuvioita. Mutta Jyväskylän tarjonnasta yritän päästä katsomaan parhaat palat (esim. The Rocky horror show). Mainitsemistasi esityksistä kiinnostaa erityisesti Komisaario Palmun erehdys, Bonnie ja Clyde ja Vertigo. Kotkan esitykset ovat sellaisen matkan päässä että tuskin tulee lähdettyä, vaikka Saturday night fever olisikin vaivan arvoinen.

  Vilma
  www.eisenenem.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rocky Horror Show olisi minuakin kiinnostanut, mutta ei oikein aikataulut osuneet kohdilleen eikä muutenkaan ole mahdollisuutta ihan hirmuisen usein Jyväskylässä visiteerata. Kaupunginteatterin jutuista pitäisi nähdä ainakin Ansa jossain vaiheessa.

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).