keskiviikko 10. elokuuta 2016

Hutiklubi / Tehdas tanssii, Off/Balance

Hutiklubi / Tehdas tanssii-festivaalit, Off/Balance, HML:n Teatterin Verstas-näyttämö

Ensi-ilta Jyväskylän Kesä-festivaaleilla 8.7. 2015, kesto noin 45min (ei väliaikaa)

Koreografia Jukka Tarvainen
Tanssijat Jaakko Nieminen ja Jukka Tarvainen
Muusikko Lauri Kallio
Vieraileva esiintyjä Liisa Peltonen
Tuotanto Off/Balance

 Hämeenlinnassa on nyt hyvä pöhinä päällä mitä kulttuuritapahtumiin tulee. Lasten taidefestivaali Hippalot päättyi juuri ja heti perään (ja osittain samaan aikaankin) alkoi Tehdas tanssii-festivaali, Verkatehtaan alueella sekin. Pian on luvassa Elomessuja, Taiteiden yötä, Kirjan aika-tapahtumaa, Keskiaikamarkkinoita...

 Hutiklubi ei aluksi nimenä sanonut minulle yhtikäs mitään. Onneksi sitten tutustuin tarkemmin siihen, mitä nimen takaa paljastui ja voihan jee, kyseessä olisi improvisaatioon ja yleisöltä tulleisiin ehdotuksiin perustuvaa tanssia - improtanssia siis! Meikäläinenhän on jo vanha konkari mitä improjuttuihin tulee, sillä olen nähnyt niin improttuja kokoillan näytelmiä, sketsejä kuin musikaalinkin. Tanssin puolellekin on esityksissä välillä lipsahdettu (etenkin TeaKin keväisessä improssa) ja olihan se hienoa, kun porukka keinui kuin yhteisestä sopimuksesta vesiputouksen tavoin, ja silti vailla ennakkosuunnitelmia. Kiinnostukseni tätä Off/Balance-ryhmän tuottamaa ja kehittämää esitystä kohtaan heräsi viimeistään siinä vaiheessa kun huomasin, että parin tanssin ammattilaisen ja virtuoosimaisen muusikon lisäksi vierailevana improilijana nähtäisiin Hämeenlinnan Teatterin näyttelijä Liisa Peltonen (jolla on myös tanssitaustaa), ja eikun lippuja hankkimaan.

Liisa Verstaan kulmilla 2012 (c) Teatterikärpänen 

 Ennen esitystä pääsin vihdoin ja viimein ostoksille Pyöräkiska Inkiväärillekin, se kun oli parkkeerattu Verstaan oven tuntumaan. Club Mate Cola ei kyllä oikein iskenyt makuhermooni ja tuli mieleeni muinainen sokerirasitustesti. Verstaalle loppujen lopuksi saapui tiistai-illaksi ihan kiitettävä määrä uteliaita, ja tunnelma oli odottavan kutkuttavan jännittävä. Mitähän kohta oikein nähtäisiin?

 Toistan itseäni, mutta voihan jee miten hauskaa ja taidokasta menoa saakin aikaan alle tunnissa! Katsojilta pyydettiin pieniä apuja esim. laatusanojen ja arkisten askareiden suuntaan. Olisin kyllä halunnut nähdä improtun tanssin pyllynpyyhkimisestä, mutta halonhakkaamiseksihan se sitten meni. Muusikko Lauri Kallio loihti soitinarsenaalistaan erikoisia äänimaailmoja ja rytmejä, ja oli varsin kiehtovaa seurata, miten koko tarina hiljalleen heräsi eloon tanssin liikekielen ja erinäisten liikeratojen myötä. Varsin kokonaisvaltaista meininkiä, ja lisäksi sai näyttämään kaiken niin helpolta! "Että tuosta noin itsekin kokeilen tuota liikettä kotona illalla tästä inspiroituneena"  - ja löydän itseni ensiavusta varmaan hitusen myöhemmin niskat nurin ja nivelsiteet poikki.

(c) Off/Balance 

 Ja Liisahan ei ollenkaan jäänyt ammattitanssijoiden varjoon! Ehkäpä parasta antia oli pieni tanssin keinoin toteutettu tarina, jossa yleisön toiveiden mukaan oli alkuun mysteeriä, rakkautta tietysti, yllättävä sairaus, yllätysbluesia ja lopuksi synkkyyttä. Miten samaan tanssiin saikin mahdutettua niin monenlaisia elementtejä : herkkyyttä, huumoria, räjähtävää alkuvoimaa, kaipausta... Ah!

 Tarinan lisäksi näimme ja koimme myös musiikkiteoksen Lasihelmipeli (joku ehdotti teoksen nimeksi myös Marttia!), humpan tahdissa tanssatun maksakirroosin, tanssibattlen aiheena kallis vs. kiiltävä ja vaikka minkälaista sooloilua. Loppuhuipennukseksi vielä tanssi. jonka aiheena oli päänahan leikkaus eli skalpeeraus hattulalaisen intiaaniheimon tyyliin. Voitte kuvitella...

 Verstas ei ole suurensuuri näyttämöksi, mutta juuri passelinkokoinen tämänkaltaisille vierailuille. Koko tilaa käytettiinkin sitten hienosti hyödyksi, välillä kun käytiin seinillä ja lattianpinnassakin hakemassa lisää kierroksia. Hikihän siinä tuli itsellekin menoa katsellessa. Kiinnitin myös huomiotani siihen, miten tärkeä osuus tanssissa on liikkeellä ja ei-liikkellä, vastavoimilla. Yksi liike päättyy tuohon ja aivan toinen liike alkaa. Vaikuttavaa.

 Inspiroiduimme esityksestä isännän kanssa kovasti ja suunnittelimmekin, että "otollisella hetkellä" (tai pikemminkin otollisen hetken jälkeen) minä saan kuulemma soittaa olohuoneen sohvalla kazoo-pillillä monenmoisia säveliä ja isäntä ottaa tilan haltuun nykytanssin keinoin. Tätä odotellessa, jonkinsorttista tanssimeininkiä (ja sirklausnäytös) on tässä vuosien saatossa olkkarin matto jo päässyt todistamaan. Ehkäpä itsekin innostun näyttämään parhaita muuvejani.

 Kiitos Hutiklubille piristävästä, viihdyttävästä, inspiroivasta ja erittäin taidokkaasta iltahetkestä! Tahtoo lisää!

 Nettisivuilta bongattua : Off/Balance on kahden tanssin ammattilaisen (Elina Häyrysen ja Terhi Kuokkasen) vuonna 2009 perustama jyväskyläläinen nykytanssiryhmä. Ryhmän taiteellisina johtajina Kuokkanen ja Häyrynen kutsuvat ryhmään vierailevia taiteilijoita teoskohtaisesti, ja siten ryhmä ei profiloidu yhden koreografin taiteellisen näkemyksen tai tyylin ympärille. Näin ryhmälle on rakentunut raikas ja ennakkoluuloton ohjelmisto. Lisää infoa ryhmän kotisivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).