tiistai 13. elokuuta 2013

Helsingin Kaupunginteatterin syyskauden avauksessa

Olin eilen maanantaina 12.8. elämäni ensimmäistä kertaa Helsingin Kaupunginteatterin syysohjelmiston esittelytilaisuudessa. Varsinainen ohjelmistoesittely pidettiin Suurella näyttämöllä, ja aluksi teatterinjohtaja Asko Sarkola toivotti kaikki tervetulleiksi. Juontajana toimi näyttelijä Antti Timonen.

 Seuraavan reilun tunnin aikana näimme ja kuulimme otteita tulevasta ohjelmistosta. Ensi-iltoja on luvassa kaikenkaikkiaan 14, joista seitsemän on kantaesityksiä ja kymmenen Suomen kantaesityksiä. Näytäntökauden avaa 22. elokuuta avioliittofarssi "Hotelli Paradiso", josta näimme aluksi pari kohtausta. Ohjaaja Neil Hardwick kertoili hiukan tarkemmin kuvioista ja luvassa on sangen vauhdikasta menoa ja kohkaamista, ainakin mitä ennakkomaistiaisista saattoi päätellä.

 Lokakuussa suurella näyttämöllä nähdään Euroopan kantaesityksenä Lucy Simonin säveltämä suurmusikaali "Tohtori Zivago". Kyseessä ei ole mikään perinteinen Broadway-tyylinen musikaali, ja mukana on paljon musiikkia, runoutta, kauneutta, rakkautta ja paljon kipua. Nenäliinavaroitus! Saimme myös musiikillisia maistiaisia, kun Tuukka Leppänen esitti pianon säestyksellä kappaleen "Kunnian mies". Kuulimme myös Tuukan ja Anna-Maija Tuokon yhdessä duetoiman "Aikain rantaan", ja ohjelmistoesittelyn lopuksi viisihenkisesti vielä esitettiin kappale "Rakkauden virta". Komealta kuulosti ja näytti, tulossa on taatusti varsin näyttävä ja tunteisiin vetoava musikaali!

 Pienellä näyttämöllä syyskausi aloitetaan 12.9. , jolloin ensi-iltansa saa tositapahtumiin perustuva näytelmä "Kipupiste". Näytelmä kuvaa Ruotsia kuohuttanutta Riksteaternin vankilateatteriprojektia, joka ns. lähti käsistä. Näytelmän ohjaa Kari Heiskanen.

 Erityisen mieleenpainuva oli koreografi Jyrki Karttusen esittämä pätkä tanssiteoksesta "Jeminan monta elämää", joka palkittiin viime vuonna Vuoden teatteritekona. Tanssia nähdään syksyllä monessa muodossa, kun Helsinki Dance Company juhlii nelikymppisiään suuren gaalan merkeissä, ja lisäksi nähdään "Tunteet,tunteet"-esitys. Koko perhekin pääsee nauttimaan tanssiteatterista, kun Studio Elsassa saa ensi-iltansa "Sukka, Nukka ja Tuulispää". Esitys on Helsingin Juhlaviikkojen, Helsingin Kaupunginteatterin ja Tanssiteatteri Tsuumin yhteistuotantoa, ja siitäkin nähtiin pieni pätkä.

 Ensi-iltoja tosiaan on runsaasti ja tarjonta on monipuolista. Koko tuleva ohjelmisto ja myös jatkavat näytelmät löytyvät kaikki tämän linkin alta. Minua kiinnostaa hyvinkin moni esitys, aika näyttää mitä kaikkia niistä ehdin katsomaan. Erityisesti minua kiinnostaa Lilla Teaternin "Nazifruar", jossa natsien puolisot, tavalliset naiset saavat puheenvuoron. Haastettahan se tuo meikäläiselle, sillä esitys on ruotsinkielinen. Lisäksi must see-listalla ovat Studio Pasilan "Kohtauksia eräästä avioliitosta", pääosissa Eero Aho ja Merja Larivaara ja Wikileaksista kertova "Verkossa - Wikileaksin nousu ja uho". Nykytanssia haluaisin myös nähdä ja varsin kiinnostavalta tuntui myös Taskuteatteri MIMIC:in "Ai-jai-jai", jossa yhdistetään mimiikkaa, klovneriaa ja sanatonta komiikkaa. Aiemmin mainitsemani Kipupiste on nähtävä, samoin Tohtori Zivago. Hotelli Paradiso napataan farssipuolelta kyytiin mukaan, ja lisäksi Carnage kiinnostaisi, vaikka sen Tampereella olen muutama vuosi sitten nähnytkin. Siinä tarjoutuisi nimittäin tilaisuus nähdä Minna Haapkylä livenä...

 Ohjelmistoesittelyn jälkeen oli yleisölämpiössä tarjolla kahvia ja kaakkua, ja oli siinä Teatterikärpäsellä ihmettelemistä kun huomasi millaisessa seurassa tuli kahviteltua. Muutama valokuvakin tuli napsittua ja pari uutta haastateltavaakin löytyi (en vielä paljasta ketä he ovat, aika sitten näyttää...). Eero Aho pääsi valitettavasti karkaamaan paikalta ennen kuin ehdin häntä kuvaamaan, mutta tässä näitä muita ...

Asko Sarkola

Neil Hardwick

Pertti Koivula 

Iikka Forss ja pieleenmennyt valo...

Riitta Havukainen ja Ulla Tapaninen

Merja Larivaara

Sampo Sarkolan katseessa on sitä jotain...

Niko Saarela (ja taustalla Risto Kaskilahti)

Ihanat Tuukka Leppänen ja Anna-Maija Tuokko

Esittäydyin myös yhdelle herraseurueelle, joista yksi tokaisi juhlallisesti kuvanottoa ennen "No nythän me ollaan asian ytimessä!", kun kuuli että edustan Teatterikärpäsen puraisuja.

Mikko Kivinen, Jari Pehkonen, Pertti Sveholm ja Kari Heiskanen. Sanoin "Tiivistäkää!" niin Mikko totesi, jotta tällä porukalla on vähän vaikea tiivistää ;)

Tulin siihen tulokseen, että kyllä mulla on huono kamera ja kyllä olen huono kuvaajakin. Mutta eiköhän näistäkin otoksista ole iloa ainakin jollekin! Mukava oli päivä Helsingissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).