perjantai 30. elokuuta 2013

Kylmä murha / Tampereen Teatteri

Kylmä murha / Tampereen Teatteri, Frenckell-näyttämö

Ensi-ilta 29.8. 2013, kesto 2h väliaikoineen

Ohjaus ja suomennos Mikko Viherjuuri

Rooleissa : Esa Latva-Äijö, Jukka Leisti, Matti Hakulinen ja Elina Rintala

Taustaa : Brittiläinen käsikirjoittaja ja radiotuottaja Edward Taylor tunnetaan Suomessa parhaiten radiokuunnelmastaan "Knalli ja sateenvarjo". Taylor on kirjoittanut myös useita näytelmiä, ja niistä kuuluisin on vuonna 1992 kantaesitetty Kylmä murha (Murder by Misadventure). Nyt tämä hyytävä jännäri nähdään Tampereella, ja se on samalla näytelmän pohjoismainen kantaesitys. Tapahtumat sijoittuvat käsikirjoittaja Harold Kentin (Esa Latva-Äijö) ja hänen vaimonsa Emman (Elina Rintala) luksusasuntoon Englannin kanaalin rannalle. Harryn pitkä yhteistyö kollega Paul Riggsin (Jukka Leisti) kanssa alkaa takkuamaan ja sukset menevät kohtalokkaalla tavalla ristiin. Enempää en oikein juonesta pysty sitten paljastamaan, enkä edes halua kertoa! Jokaisen on itse tultava paikanpäälle katsomaan. Ei heikkohermoisille...

Jukka Leisti ja Esa Latva-Äijö / kuva Harri Hinkka, TT

Plussaa : Heti näytelmän päätyttyä mielessäni pyöri lause "mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin". Harvemmin tulee sellainen tilanne eteen, että jäisin sanattomaksi. Nyt se tapahtui ja syy on yksinkertaisesti siinä, että tästä trilleristä ei oikein pysty kertomaan mitään paljastamatta paloja juonenkäänteistä! Jännitysnäytelmä lienee tässä muodossa aika harvinaista herkkua näillä leveysasteilla ja huonosti toteutettuna siinä on lisäksi suuri vaara mennä täysin metsään. Pari vuotta sitten myös Tampereen Teatterissa nähty "Murhaloukku" vakuutti minut siitä, että tämäkin lajityyppi saadaan lentoon hyvin tehtynä. Teatteri onkin oivallinen paikka kokea kihelmöivää tunnelmaa ja painostavaa musiikkia yhdessä muun katsomon kanssa. Naureskellaan yhdessä välillä vapautuneesti, ja sitten taas mennään niin että sydän jättää pari tahtia välistä. Koko ajan on tiedossa, että kohta tapahtuu, ja silti tulee yllätetyksi ihan täysin. Ei vaan pysty ennakoimaan ja omien silmien edessä tapahtuu jotain sellaista, mikä jopa vähän kiukuttaa. Teatterin taikaa parhaimmillaan! "Miten ne sen teki? Miten minä en huomannut mitään?" Lavastus on nerokas ja moderni, musiikkipuoli täysin nappiin. Olenkin aina pitänyt Genesiksen "Maman" introa jollain tavalla pelottavana ja tässä se toimi loistavasti. Äänimaailma toimi muutenkin hienosti. Alussa Jukka Leistillä tuntui olevan vähän hapuilua replojen kanssa, mutta muuten oli mahtavaa nähdä mies vaihteeksi kaikkea muuta kuin koomisessa roolissa. Loistorooli myös Esa Latva-Äijöltä, hienovireistä tasapainoilua monenlaisilla reunamilla, menettääkö maltin vaiko järjen. Elina Rintalan muuntautuvaisuus teki myös vaikutuksen minuun. Eniten elementissään tuntui minusta kuitenkin olevan Matti Hakulinen Eganin roolissa, jäätävän hienoa työtä! Kylmä murha. Jääkylmä. Tapahtuipa sekin kummallisuus, että huudahdin pelästykseltäni spontaanisti ääneen voimasanan. Niin varmasti kävi monella muullakin, ainakin ajatuksissa.

Miinusta : ei moitteita

Muuta : Suosittelen lämpimästi jäätävästä meiningistä huolimatta. Olen varma, että nuorisoon tämä uppoaa myös. Nitrot tai vaihtokalsarit mukaan, mieluiten molemmat. Tahtoo lisää tätä! Teatterikärpäsellä meinasi siivet jäätyä, mutta vielä ollaan elävien kirjoissa.

Loppukommentiksi käyköön huudahdukseni, joten pyydän jo ennalta anteeksi kiroilua. Pakko vaan on todeta, että  J U M A L A U T A !!

Ja täydet viisi tähteä *****

4 kommenttia:

 1. Kävin itsekkin katselemassa kyseisen näytelmän ja minua jäi kaivelemaan tietämättömyys noista biiseistä, satutko tietämään kenen esittämä oli se billiejean coveri ja mikä oli se laulettu biisi ennen sitä?:)

  VastaaPoista
 2. Hei vaan! Käsiohjelmassa on listattu biisit ja esittäjät (ilmeisesti esittämisjärjestyksessä) : Nick Cave (Red Right Hand), Curtis Douglas (Hellraiser), Genesis (Mama), Chris Cornell (Billie Jean), Marilyn Manson (Theatre) ja lopuksi Claude Francois, Jaques Revaux ja Paul Anka (My Way). Ollos hyvä!:)

  VastaaPoista
 3. My way on tietenkin "the voice" eli Frank Sinatra,pieni virhe käsiohjelman tekijöiltä.
  Terveisin äänisuunnittelija.

  VastaaPoista
 4. Kiitos korjauksesta Äänisuunnittelija :)

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).