tiistai 10. syyskuuta 2013

Syksyn teatteritärpit

Parissa muussakin blogissa on nimetty syksyn teatteritärppejä, ja niin minäkin aion nyt kantaa korteni kekoon ja nimetä muutaman sellaisen uuden esityksen, jota itse aion mennä katsomaan melko varmasti. Näytelmät eivät ole minkäänlaisessa paremmuusjärjestyksessä, joten kenenkään ei kannata hermostua siitä... Näytelmän nimen takaa aukeaa linkki teatterin sivulle, joten sieltä saa jokainen käydä lukemassa vielä halutessaan lisää.

* Nazifruar Lilla Teaternissa 29.8. ensi-iltansa saanut näytelmä kertoo tavallisista naisista. He vain sattuivat olemaan natsien puolisoita... Kiintoisa aihe ja itselleni tuo vähän lisähaastetta, sillä näytelmä on ruotsinkielinen!

* The Pianist Hämeenlinnan Teatterissa 4.9. ensi-iltansa saanut The Pianist yhdistää hillittömällä tyylillä klovneriaa, sirkusta ja sanatonta komiikkaa. Konserttipianistilla ei homma lähde käyntiin oikein häntä tyydyttävällä tavalla, ja monenlaista kommellusta on luvassa. Olin tätä ensi-illassa katsomassa ja pidin toooodella paljon. Hämeenlinnassa kaikki esitykset ovat jo loppuunmyytyjä, mutta The Pianistiin voi törmätä muillakin paikkakunnilla ja Hämeenlinnaan saatiin keväälle 2014 muutama lisänäytös. Taidan mennä uudestaan katsomaan...

* Kipupiste Helsingin Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä saa 12.9. ensi-iltansa näytelmä, joka kertoo Ruotsia kuohuttaneesta vankilateatteriprojektista, joka päättyi katastrofaalisesti. Esityksestä on tulossa varmasti hyvin intensiivinen, sillä siinä ei näköjään ole väliaikaa lainkaan. Tämä kiinnostaa myös siksi, että sen ohjaa Kari Heiskanen ja rooleissa mm. Sampo Sarkola ja Niko Saarela.

* Kohtauksia eräästä avioliitosta Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa saa ensi-iltansa 19.9. tämä Ingmar Bergmanin klassikko. "Kun uskottomuus rikkoo täydellisen avioliiton, alkaa matka, jonka tehtyään kumpikaan heistä ei ole entisensä." Miespääroolissa yksi suurista suosikeistani (ja blogini Vuoden Näyttelijä-tittelin viime vuonna voittanut...) Eero Aho. Ihan pelkästään jo siksi tämä on nähtävä!

* Hämeenlinna "Humoristinen ja kaihoisa näytelmä Helsinkiä pienemmästä kaupungista" Pitäähän sitä nyt sitten lähteä katsomaan, että millaisessa kaupungissa sitä asunkaan ja olen lähes koko ikäni asunut. Näytelmän on käsikirjoittanut hämeenlinnalaislähtöinen kirjailija Juha Itkonen ja sen ohjaa Jussi Nikkilä. Ensi-ilta torstaina 12.9.

* Pojat Hämeenlinnasta Hämeenlinnaan... Paavo Rintalan alkuperäisteos nyt ensimmäistä kertaa musiikkinäytelmänä, eikä mukana olekaan ihan mitä tahansa musiikkia. Jarkko Martikainen on säveltänyt ja sanoittanut näytelmää varten uusia kappaleita, Snoopi Siren ohjaa ja näyttämöllä Hämeenlinnan teatterin näyttelijöitä, nuoria teatterikoululaisia ja lukuisia avustajia. Nämä pojat tanssii ja laulaa! Itselläni on sellainen tuntuma ollut jo pitkään, että tässä on yksi koko syksyn kovimmista jutuista! Sanokaa minun sanoneen... Ensi-illassa Pojat 12.9.

Pojat / Hämeenlinnan Teatteri

* Tohtori Sykerö Teatteri Hevosenkenkä Espoosta tuo näyttämölle nukketeatteriversiona kulttimainetta nauttivan Tohtori Sykerön, ja vaikka esitys kestääkin vain 40 min, on sitä melkein lähdettävä katsomaan. Kerrankin näkee telkkusuosikkinsa livenä! Ensi-ilta Sykeröllä 19.9.

* Kulkuri Työviksessä 26.9. ensi-illassa Chaplinin elämästä kertova näytelmä, ja tämähän on ihan must juttu. Pääroolissa Eppu Salminen.

* Maanalainen armeija iskee jälleen Toinen must-juttu Työviksessä... Renén kahvila ja sen hulvattomat tapahtumat on katsottu tarkkaan suositusta brittiläisestä tv-sarjasta, ja itse Renénä häärää Ola Tuominen. Enskaria pukkaa 17.10.

* Kuningas näyttämöllä Hämeenlinnan teatterissa 17.10. saa ensi-iltansa tämä erikoisuus, jossa näyttelijät harjoittelevat Kuningas Lear-näytelmää ja fakta ja fiktio sekoittuvat. Kuninkaana itseoikeutetusti legendaarinen Harri Ekonen, joka siis esittää Kuningas Learia, narria ja itseään. Käsikirjoitus ja ohjaus Antti Mikkola. Ja tällä esityksellä on muuten yksi komeimmista näytelmäjulisteista ikinä!

* Orkesteri - The Everlast Komedia siitä, mitä tapahtuu takahuoneessa. Ohjaus Janne Reinikainen. Ensi-ilta KOM-teatterissa 16.10.

* Arabialainen yö Kuulostaa vaan äärimmäisen mielenkiintoiselta ja vähän erikoiseltakin. Ensi-illassa KoKo Teatterissa 3.10.

* TIIMI - näytelmä työhyvinvoinnista tulossa ensi-iltaan marraskuussa Teatteri Siperiassa Tampereella. Siperian jutut ovat usein hyvin puhuttelevia ja kiinnostavia, siksi tämä on nähtävä.

* Esitystalous II - tehtävä Espoossa Ensi-illassa Espoon kaupunginteatterissa 18.9. Esitystalous I tuli nähtyä ja puoliakaan en ymmärtänyt, mutta huikea se oli. Siksi tämä toinenkin on nähtävä!

* Pysy hengissä vielä tämä päivä Kantaesitys Kansallisteatterin Omapohjassa 13.9. Mitä tapahtuukaan kun mielenterveyspalvelut ajetaan alas?

Tässähän näitä...Nähtäväksi jää, ehdinkö tosissani muka kaikki katsoa! Lisäksi pitäisi mennä vielä katsomaan ainakin Lahden Kaupunginteatterin West Side Story, HKT:n Tohtori Zivago, Tampereen Teatterin Les Mis, Turun Rocky Horrorit... Onneksi Shrek tuli jo nähtyä Jyväskylässä ja TT:n Kylmä murha-trilleri. Ahaa Teatterin Viidakkokirja kiinnostaa myös kovasti! Ja näiden tärppien ulkopuolelta vielä moni moni muukin. Ja niin edelleen!

Kuningas näyttämöllä / kuva Tommi Kantanen

4 kommenttia:

 1. Hei,

  oletko kiinnostunut ulkopuolisista tärpeistä? Kävin hieman skeptisenä katsomassa Kotkan kaupunginteatterissa Niskavuoren nuoren emännän ja esitys olikin aivan loistava! Olen lukenut blogiasi pitkään ja uskon, että pitäisit siitä myös. Olisi mukavaa lukea arvostelujasi myös Kaakkois-Suomen esityksistä. Samalla voisit ehkä haastatella Ella Mustajärveä ja Reetta Kankaretta, jotka tekevät esityksessä mielestäni ilmiömäiset roolisuoritukset. Heistä olisi mukava kuulla enemmän. Tämä vain lukijan toiveena. Kiitos tästä blogista, joka on avannut minulle teatteria aivan uudella tavalla!

  T: Anne Kotkasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anne kommentista! Ulkopuoliset tärpit kiinnostaa myös ja kiertäisin koko Suomen teatterit jos se vain suinkin olisi mahdollista, mutta koskapa olen töissä ja vapaita on 1-2 viikossa, ja lisäksi en omista ajokorttia, joten minun on vähän mahdotonta lähteä täältä kauhean pitkälle. Siksipä monesti sukkuloinkin paikoissa, jonne pääsen kätevästi ja takaisin saman päivän aikana. Kotkan reissu melkeinpä vaatisi yöpymisen, ja peräkkäiset vapaat mulla on aika kortilla. Kiitos myös haastisvinkeistä, Reettaa olenkin nähnyt parissa esityksessä Tampereella, joten otankin häneen yhteyksiä ainakin.

   Poista
 2. Riihimäelle pääsee mukavasti junalla joten jos vielä ehdit, niin nuorisoteatterissa menisi samainen esitys aikuisryhmän esittämänä. Aikamoinen moderni pläjäys. En tiedä paljonko on alkuperäisen niskavuoren kanssa tekemistä, mutta ainakin varmasti yllättävä ja mielenkiintoinen toteutus. Ja biiseistä iso plussa. Huom. la ei ole viulisti paikalla joten suosittelen jotain muuta näytöstä.
  T. Kahdesti käynyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorisoteatterissa (ja Riihimäen teatterissakin) on usein tullut käytyä. Pistetään tämä vinkki muistiin!

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).