lauantai 7. syyskuuta 2013

The Pianist / Circo Aereo ja Thomas Monckton

The Pianist / Hämeenlinnan Teatteri, Verstas-näyttämö

Ensi-ilta 4.9. 2013, kesto noin 1h (ei väliaikaa)

Suunnittelu ja ohjaus : Thomas Monckton ja Sanna Silvennoinen

Tuotanto : Circo Aereo ja Hämeenlinnan Teatteri

Esiintyjä : Thomas Monckton

Taustaa : Circo Aereo on yksi eniten esiintyvistä nykysirkusryhmistä ja yksi Suomen kulttuuriviennin lippulaivoista. Thomas Monckton taas on uusiseelantilainen sirkustaiteilija ja on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja mm. Stand Out Performer - ja Best of Theatre - palkinnot. The Pianist kertoo nimensä mukaisesti itsevarmuutta uhkuvasta konserttipianistista. Heti alussa käy kuitenkin selväksi, että ei tule olemaan miehellä helppoa tämän konsertin kanssa. Tapahtuu kommellusta toisensa perään. Päästäänköhän tässä kuulemaan varsinaista konserttia ollenkaan?

The Pianist / kuva Heli Sorjonen

Plussaa : Estradilla on vain flyygeli (peitteen alla suojassa tosin aluksi), katossa kristallikruunu ja taustalla verho. Pianistiparkamme yrittää epätoivoisesti löytää tiensä verhon takaa lavalle, ja olisi sitä totisesti helpompiakin konsteja sieltä verhon laskosten välistä näyttämölle saapua. Hihityttää jo kummasti, vaikkei miehestä ole vielä näkynyt muuta kuin kättä, jalkaa ja takamusta. Tadaa, siinä hän vihdoinkin on! Ruoto suorana, kestohymy kasvoillaan. Muistuttaa vähän hajamielisen professorin ja omaperäisen taiteilijan sekoitusta. Esitys voi alkaa. Valot check, äänet check. Ulottuvainen kampaus kuitenkin osuu jatkuvasti väärään paikkaan, ja uusiksihan se sisääntulo on otettava. Lopulta päästään soittimen ääreen, sitä ennen kuitenkin on nähty huikeaa temppuilua nuottinipun kanssa. Itselläni paperit olisivat levinneet pitkin lattiaa jo alkumetreillä. Flyygelin ääressä ongelmat vasta alkavatkin, sillä peite pitää ensin saada pois tuon jalon soittimen päältä ja yleisö nauraa lähes hysterian partaalla. Unohdan ihan täysin, että peitteen alla on mies eikä esimerkiksi kaksi mystistä hahmoa tinttaamassa toisiaan päin näköä. Huh huh! Tuoli on väärällä korkeudella, kansi ei meinaa aueta sitten millään. Konstit on monet todellakin, pianistilla riittää niksejä ja mielikuvitusta ja ensi-iltayleisö ulvoo naurusta. Tämä on ihan hillitöntä! Sanatonta komiikkaa ja näppäriä sirkustemppuja parhaimmillaan. Mieleeni tulee sekoitus Mr. Beania ja sitä Illallinen yhdelle-telkkuklassikon hovimestaria. Eteen tulee tilanteita, joista selviäisi noin vain, mutta kaikki pitää tehdä vaikeimman kaavan mukaan ja väki yleisössä pohtii, että "ei kai se nyt NOIN meinaa tehdä?" Ja tekee se, ja siitä vieläkin hullummin. Suu loksahtaa välillä hämmennyksestä auki, mykistää minutkin. Melkoinen akrobaatti on Thomas Monckton, ei voi muuta kuin ihmetellä ja ihailla. Ansiosta on mies kyllä palkintonsa saanut. Välillä jäädään tietysti jumiin kristallikruunuunkin, mutta miten ihmeessä sinne päädyttiin? Tämä pitää itse nähdä, tapahtumien selostaminen muille latistaisi meininkiä huomattavasti. Vieressäni istunut lapsi kommentoi välillä tapahtumia ääneen tavalla, joka pisti hymyilyttämään vielä lisää. Itsellekin kun päähän nousi kaikenlaisia ajatuksia ja oivalluksia. Konsertin pariinkin lopulta päästään, ja tyyneys ja rauha täyttää salin. Bravo!

Miinusta : ei moitteita

Muuta : Mahtavaa, että tämä nähtiin ensi-illassa nimenomaan Hämeenlinnassa! Esitys lähtee tämän visiitin jälkeen kiertämään ja nähdään mm. Helsingissä, Turussa ja Uudessa-Seelannissa. Oli meinaan semmoinen pläjäys tämä, että koen olevani varsin etuoikeutettu, kun sain olla ensi-illassa todistamassa tätä pientä suurta elämystä. Näitä ehdottomasti lisää! Suosittelen enemmän kuin lämpimästi.

Sympaattiselle The Pianistille täydet viisi tähteä ***** .

kuva Heli Sorjonen

Huom! Hämeenlinnaan tulossa lisäesityksiä tammikuulle 2014. Lisää tämän linkin alta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).