maanantai 20. helmikuuta 2017

Kulkurit / Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri

Kulkurit / Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri, Arx-talo

Ensi-ilta 18.2. 2017, kesto noin 30min (ei väliaikaa)

Käsikirjoitus Hannu Räisä
Ohjaus Antti Kemppainen
Nuket Hannu Räisä
Verstastyöryhmä Teija Haatainen, Hannu Lipponen ja Harri Neuvonen
Musiikki Jarmo Julkunen

Lavalla : Hannu Räisä ja Jarmo Julkunen

 Hämeenlinnan Arx-talossa vietettiin lauantaina taas kokoperheen Arxantaita ja perinteiseen tapaan mukana oli myös nukketeatteriesitys, joka tällä kertaa sattui olemaan myös ensi-ilta. Pitihän sitä päästä katsomaan, ja katsomo täyttyikin mukavasti heti aamupäivällä. Samana päivänä oli vielä toinenkin esitys Kulkureista.

 Esittelylehtisessä lukee, että "Kulkurit on aikamatka kera kitaroiden ja marionettien" ja jossa  tutustutaan eurooppalaiseen nukketeatterihistoriaan ja erilaisiin kielisoittimiin. Jarmo Julkunen ja Hannu Räisä saapuivat estradille kera kärryjen, joiden päällä oli vino pino puisia laatikoita. Aika nopeasti minä unohdin istuvani Arx-talossa. Kuvittelin olevani jossain kaukana torilla ihmisvilinän ja hälinän keskellä, ja sitten paikalle saapuu pari kiintoisaa herraa. Ilmeisesti jokin esitys olisi alkamassa. Pitääkin pysähtyä tähän ja jäädä oikein seuraamaan!

Hannu Räisä, Oskari ja Jarmo Julkunen

 Herrat esittelivät itsensä Herra Makkaraksi (Hannu Räisä) ja Herra Potaatiksi (Jarmo Julkunen), ja mukana oli vielä ottopoika Oskari, jonka kanssa lähdettiin sitten etsiskelemään sukulaisia aina keskiajalta asti. Herra Potaatti tarttui tämän tästä erilaisiin kielisoittimiin (mm. ukulele ja mandoliini), kertoi niiden historiasta lyhyesti ja soitteli taustalle erityylisiä sävelmiä.

 Tulipa opittua paljon uutta! En ollut aiemmin tiennytkään, mistä sana "marionetti" on peräisin ja voi miten mainiosti oli toteutettu Kasper-tiedoitus koko Euroopan alueelle. Samantyylinen nukke kun on seikkaillut pitkin ja poikin eri maissa eri nimillä. Englannissa on Mr Punch, Saksassa Hans Wurst ja niin edelleen. Meillä täällä Suomessa hahmo kulkee Kasperin nimellä, ja se onkin monelle etenkin vanhemmalle ikäpolvelle varsin tuttu. Kasper-teatteri esitti aika hillittömän pätkän, jossa nukke paini krokotiilin kanssa. Tämä kun napsi Kasperin potut ja makkarat tuosta noin. Lapsilla oli hauskaa ja meillä lapsenmielisillä myös. Oli varsin hupaisaa nähdä Kasper ja krokotiili teutaroimassa, ja makkaratkin lensivät kaaressa lavasteisiin roikkumaan.

Kasper-kartta Euroopan alueelle 

 Näimme myös mallia menuetin tanssimisesta, vaikka pikkuruisista tanssivista nukeista ei yksikään osannut oikeita kuvioita. Ihme touhua! Samalla tuli nähtyä vähän tekniikkaakin, eli mistä nousee jalka ja mistä narusta vetämällä käsi, mutta pelkkää kaaosta olisin itse saanut aikaiseksi jos olisin saanut nuket käsiini. Kyllä nukkien käsittely vaatii oman ammattitaitonsa, ja sitä kyllä Hannu Räisällä piisaa. Oli jälleen ihailtava taitavaa käsityötäkin - nukkien liikkuvat nivelet, Pinokkion kasvava nenä, Oskarin sydän pamppailemassa... Teatterin taikaa parhaimmillaan!

 Vauhdikasta menoa oli myös sirkuksessa, josta veikeä apina karkasi temppuilemaan ja nopsa tiikeri jahtasi Polli-papukaijaa. Norsu teki melkoisia temppuja ja sirkustirehtöörin vaimo taipuili asentoihin, jotka saivat kansan hämmästelemään. Olipas ennennäkemätöntä notkeutta kyllä havaittavissa, täytyy myöntää.

Herra Makkara ja Herra Potaatti 

 Voi että oli mainio esitys tämä Kulkurit! Hyvin informatiivinen ja samalla lennokas ja viihdyttävä, ja sopivan mittainen. Porukan pienimmätkin jaksoivat seurata paikoillaan kiitettävän hyvin. Taattua Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin laatua. Fanitan!

 "Tänään täällä, huomenna jossain muualla!" Kannattaa mennä katsomaan, jos kohdalle sattuu.

Ylin kuva (c) Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin Arkisto, muut kuvat Antti Kemppainen

(Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).