maanantai 27. elokuuta 2012

Hämeenlinnan teatterin syksy

Hämeenlinnan teatterissa nähdään syksyllä kolme uutta ensi-iltaa, joista yksi on kantaesitys. Lisäksi ohjelmistossa jatkaa kaksi "vanhaa" esitystä ja syksyllä luvassa myös lukuisia mehukkaita vierailuesityksiä.

Ensimmäisenä uusista näytelmistä nähdään Kaunotar ja Hirviö. Koko perheen satumusikaali saa ensi-iltansa torstaina 6.9. Satoja vuosia vanha ranskalainen kansansatu on kiehtonut sukupolvia toisensa jälkeen opettavaisella tarinallaan, liikuttavilla käänteillään ja onnellisella lopullaan. Sirkku Peltolan käsikirjoittama sovitus puhaltaa rakastettuun klassikkoon tuoreutta ja huumoria, mutta säilyttää silti sen mystiikan ja ikiaikaisen lumovoiman. Reija Isosuon ohjaama Kaunotar ja Hirviö on hauska, yllätyksellinen ja visuaalisesti näyttävä tulkinta ihanasta sadusta, joka on täynnä värikkäitä hahmoja ja kauan sitten kadonneen maailman taianomaista hehkua. (viime viikolla esityksestä pidettiin yleisölle avoimet harjoitukset ja kyllä täytyy todellakin sanoa, että luvassa on sadun lumovoimaa ja todella hulvattomia hahmoja, upeita lavasteita ja pukuja. Ja se Hirviö on kyllä näkemisen arvoinen!)

Samalla viikolla ensi-iltansa myös saa (lauantaina 8.9.) italialaisen Claudio Magris´n kirjaan perustuva Ymmärrättehän-monologi, jossa monologin puhuja on elänyt runoilijan vaimona, hoitanut kotiaskareet ja toiminut miehensä muusana, innoituksen lähteenä. Muistot hulvahtavat naisen mieleen vanhainkodissa ja tunteet syttyvät uudelleen. Monologin esittää Liisa Peltonen ja esityksen ohjauksesta vastaa Hannu Matti Tyhtilä.

Kantaesityksenä nähdään uusi kotimainen komedia Perheistä parhain, joka saa ensi-iltansa torstaina 18.10. Perheistä parhain on asennekomedia, joka tarkastelee tätä päivää kahden erilaisen perheen kautta ja jättää iloisesti ottamatta kantaa siihen, mikä on normaalia tai sopivaa itse kullekin. Näytelmän käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Pentti Järvinen ja näytelmässä vierailee Heikki Nousiainen.

Ohjelmistossa jatkavat yleisön ja kriitikoiden ylistämä musiikkinäytelmä Seitsemännen portaan enkeli sekä Birgitta Putkosen esittämä Luolanainen-monologi. Seitsemännen portaan enkeli palaa ohjelmistoon 26.9. ja Luolanainen 25.10.

Vierailuesitykset aloittaa Rakkauden haussa su 16.9. Kaj Chydeniuksen säveltämiä lauluja Larin-Kyöstin runoihin. Estradilla nähdään Kaj Chydenius ja Tatu Siivonen. Su 30.9. päänäyttämöllä nähdään Kalevala. Kaikki mitä aina olet halunnut tietää kansalliseepoksesta mutta et ole koskaan uskaltanut kysyä... Lavalla Esko Roine, Tom Lindholm ja Mikko Kivinen. Su 7.10. nähdään Kairan kulkijat, Kai Lehtisen ja Heikki Rantasen yhdessä valmistama esitys, joka kumpuaa Lauri Viidan ja Veikko Huovisen teksteistä yhdistettynä tämän päivän arkirealismiin. Musiikki täydentää esitystä kitaralla säestettynä. Su 14.10. nähdään Juha Tapio ja Ohikiitävää. Rakastettu laulauntekijä lavalla yksin kitaransa kanssa, esittäen tärkeimmät laulut vuosien varrelta ja tarinat niiden takaa. Ke 14.11. nähdään Stella Polariksen improvisoitu näytelmä, su 18.11. Jukka Puotilan 35-vuotisjuhlakiertue Varastetut äänet, jossa suosikkihahmojen kautta käydään läpi Suomen lähihistorian viimeiset 35 vuotta alkaen vuodesta 1977. Sokerina pohjalla nähdään pe 30.11. Erkki Saarelan Mysteerio Buffo, Nobel-kirjailija Dario Fo´n neljästä riemukkaasta tarinasta koottu esitys. Erkki Saarela kiertää esityksellä syksyllä juhlistaakseen 40v-taiteilijajuhlaansa.

Hyvältä näyttää siis Hämeenlinnan syksy! Uudet ensi-illat täytyy kaikki käydä katsomassa, Seitsemännen portaan enkeli pitää nähdä vielä ainakin kerran ja vierailuista liput on varattu useampaankin, mutta eniten odotan Mysteerio Buffoa ja Stella Polariksen improvisoitua näytelmää.

Esittelytekstit napattu Hämeenlinnan teatterin nettisivuilta sekä lehditötiedotteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).