torstai 30. elokuuta 2012

Jesus Christ Superstar - in Concert / Sibeliustalo

Jesus Christ Superstar - in Concert / Sibeliustalo, Lahti  22.8. 2012

Sinfonia Lahti

Kapellimestari Jaakko Kuusisto

Solistit Hannu Lepola (Jeesus), Sami Hintsanen (Juudas), Juha Kotilainen (Kaifas), Sam Huber (Herodes), Anssi Valikainen (Pilatus), Saara Aalto (Maria Magdalena)

LAMK Musiikki-ja draamainstituutti

Dominante-kuoro

Ohjaus Marietta Tevajärvi

Kesto 2h, sisältäen väliajan

Esityskieli englanti, tekstitetty suomeksi

Taustaa : Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen moninkertaisesti palkittu rock-ooppera on vahva tulkinta Jeesuksen piinaviikosta. Minun täytyy tunnustaa tyhmyyteni tässä asiassa : ennen tätä konserttia en ollut koskaan nähnyt tai kuullut minkäänlaista versiota kyseisestä musikaalista, tiesin kyllä mistä koko hommassa on kyse, mutten tiennyt kappaleista mitään enkä liion siitä, millä tavalla ne kuuluisi tulkita. Ainut kosketukseni Jesus Christ Superstariin on ollut äskettäin YouTubesta löytämäni suomenkielinen pätkä Lappeenrannan muutaman vuoden takaisesta produktiosta, tokihan sieltä olisi muutakin löytynyt mutten halunnut kuunnella ennakkoon mitään! Toisaalta tämä oli hyvä juttu, sillä ei yhtään tiennyt mitä odottaa. Toisaalta taas olisi hyvä ollut ehkä joskus edes kuulla jonkinlaisia versioita kappaleista tai edes pätkiä, mutta hyvä näin...

Plussaa : Sinfonia Lahti! Huh!! Musiikki kun jyrähti voimakkaana käyntiin, olin heti sulaa vahaa. Viulut etenkin tekivät loppupuolella suuren vaikutuksen, kerrassaan upeaa kuultavaa. Itse kappaleethan olivat kauttaaltaan mahtavia ja mahtipontisia ja jäivät mieleeni soimaan pitkäksi aikaa, en enää yhtään ihmettele, miksi musikaalilla on kulttimaine. Muutama kappale oli ylitse muiden, Getsemane etenkin. Hannu Lepola oli Jeesuksena huippu, olemuksestaan pidin kovasti ja hän vakuutti laulutaidoillaan kyllä mennen tullen. Varsinainen yllätys oli Pilatus/Anssi Valikainen, mies pääsi revittelemään parissa soolossaan kunnolla ja esittelemään laulajankykyjään, nappisuoritus! Muutkin lauloivat toki hyvin, musiikkiteatterilaisten joukossakin oli erittäin hyviä suorituksia! Mitä vielä onkaan luvassa, kun nämä nuoret kyvyt päästetään kunnolla irti. Hauskat tanssikuviot oli Herodeksella (Sami Huber), vaikkakaan muuten en kyseisestä henkilöstä ole koskaan oikein digannut. Tulee liikaa mieleen Katto Kassinen...

Miinusta : Paikkani ei ollut paras mahdollinen, sillä kuvittelin ostaneeni jonnekin kuudennelle penkkiriville paikan (eli hiukan kauemmas sentään), todellisuudessa olinkin liki eturivissä ja musiikki pauhasi siihen välillä liiankin voimakkaana jyräten kaiken muun alleen, ja lisäksi kiinnitin solisteissa vähän liiankin kanssa huomiotani toisarvoisiin juttuihin kun olin niin lähellä... Vaatetus nimittäin ihmetytti, osittain rooliasu ja omat vaatteet, punaisista tennareista Hintsasen avainketjuihin. Luin sitten myöhemmin jostain, että tämä kuuluu asiaan. Omissa vaatteissaan ovat kuulemma muissakin konserttiversioissa. Asia selvä, silloin se vain jotenkin hämmensi. Hmm, sitten asiaa Sami Hintsasesta. Myönnetään se, että mies on kovan luokan laulaja ja ääntä kyllä löytyy, mutta muuten jotenkin on alkanut kyllästyttää kyseinen herra. Tuntuu olevan joka paikassa ja vähän liiankin kanssa! Saara Aaltokin lauloi erittäin kauniisti, mutta en saa hänestäkään otetta sitten mitenkään. Ei tule sellaista wow-efektiä hänestä kyllä eikä kosketa millään tasolla, en tiedä mistä se johtuu. Liian nukkemainen? Johtuen ehkä paikastani, en kuullut kuoron laulua kunnolla kuin muutamassa kohtaa, kauempaa olisi kokonaisuus ehkä kuulostanut toisenlaiselta. Suomenkieliset tekstitkin meni hiukan ohi paikastani johtuen (huomasin ne vasta puolivälissä...), mutta eipä niitä juuri tullut edes seurattua.

Muuta : musiikki ja biisit olivat aivan mahtavia, kyllä tästä sellainen fiilis lopulta jäi, että jossain vaiheessa olisi kyllä nähtävä oikein kunnon musikaaliversio Jesus Christ Superstarista. Sellainen "kutina" jäi ja parista soolosta ihokarvat nousi kyllä pystyyn, niin upeaa kuultavaa oli.

Konserttiversiolle neljä tähteä ****, Jeesukselle ja Pilatukselle ja Sinfonia Lahdelle viisi *****

2 kommenttia:

 1. Sinfonia Lahti on mahtava! Oli varmaan upea esitys. Voiskohan sille Hintsaselle antaa pienen vinkin, että "päivittäis" itsensä, kyllästyttää meitä muitakin jo. Oletko ajatellut haastatella kyseistä tyyppiä, siinähän olis saumaa...

  Mahtava blogi sulla, sana hallussa ja rohkeutta sanoa mitä ajattelet (vertaus Katto Kassiseen sai mut melkein repeileen). Kiva lukea tekstejäsi!

  Tuuli

  VastaaPoista
 2. Hahaa,kiitos :) Katto Kassinen tuli juu ekana mieleen Samista!
  En ole ajatellut haastatella Hintsatsa, en tiedä mahtaisiko edes suostua...

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).