tiistai 13. marraskuuta 2012

Pressiä ja enskaria ja haastista pukkasi

Muutama viikko sitten järjestettiin kaikille kiinnostuneille avoin luentotilaisuus, jossa Hämeenlinnan teatterin johtaja Heikki Paavilainen kertoi teatterin historiasta ja nykytilasta. Tilaisuus oli hyvin rento ja Heikki ei järjestänyt mitään kalvosulkeisia, vaan jutteli ja tarinoi kaikenlaista vastaillen myös yleisön esittämiin kysymyksiin. Väkeä olisi saanut olla paikalla enemmän, mutta kyllä tämä silti oli hyvin antoisa tilaisuus. Kiintoisia olivat myös jonkun yleisön edustajan paikalle tuomat vanhat valokuvat teatterin näytelmistä! Ne laitettiin kiertämään ja yleisö sai tutustua niihin itsenäisesti omaan tahtiinsa. Minäkin sain osani, sillä Heikki esitteli yllättäen minut ja kertoi, että pidän netissä blogia ja olen nähnyt valtavasti esityksiä myös Hämeenlinnan teatterissa. Sain kertoa mm. muutamista suosikkinäytelmistäni. Lopuksi sai esittää ohjelmistoon omia toiveitaan. Minun ykköstoiveeni on ja pysyy ; kunpa joku joskus tekisi Uspenskin absurdista lastenkirjasta "Takuumiehet" teatteriversion! Nyt on pieniä toiveita ilmassa sen näkemisestä joskus...

Tämän syyskauden aikana olen saanut kutsut Hämeenlinnan teatterin ensi-iltoihin ja parisen viikkoa sitten olin ensimmäistä kertaa pressin ominaisuudessa Tampereen Työväen Teatterin TTT-klubilla ensi-illassa. Se oli hyvin jännittävä kokemus kaikin puolin, sillä olihan paikalla kaupungin kulttuuriväkeä hyvinkin monipuolisesti. Teatterikärpänen suorittikin monipuolisesti erinäisiä "bongauksia" lempparinäyttelijöistään yleisön joukossa."Ihan kusessa" oli siis tuon esityksen nimi, ja siinähän Lari Halme pisti itsensä totaalisesti likoon. Esityksen arvosteluni löytyy täältä blogistani tämän linkin takaa.

Viime viikolla olin sitten elämäni ensimmäisessä pressitilaisuudessa! Tampereen Teatteri järjesti Kulttuurikahvila Kivessä yhdistetyn brunssin ja lehdistötilaisuuden, jossa esiteltiin talvikauden neljä uutta ensi-iltaa. Tilaisuus vähän jännitti minua ennalta, sillä kuvittelin että homman päätteeksi tapahtuva kysymysten esittäminen tekijöille tapahtuu niin, että kukin vuorollaan viittaa, esittelee itsensä ja kysyy kysymyksensä. Totuus olikin sitten ihan toinen... Homman päätteeksi lehdistön edustajat valokuvaajineen jalkautuivat ohjaajien ja näyttelijöiden luo ja esittivät siinä kysymyksiään. Hyvä tietää seuraavaa kertaa varten! Sain minäkin sentään jotain aikaiseksi, esittäydyin parille ihailemalleni näyttelijälle ja sovittiin alustavasti haastattelusta blogiini keväälle. Kivaa! Olisi ollut mahdollista jutella myös esim. Taneli Mäkelän ja Ilkka Heiskasen kanssa, mutta ujous voitti tällä kertaa. No, silti oli hauskaa istua samassa pöydässä Heikki Kinnusen ja Tuija Ernamon kanssa ja vähän jutskaillakin.

Tampereen Teatterissa luvassa siis lähiaikoina vielä neljä ensi-iltaa. 29.11. enskarinsa saa uusi sovitus Miika Nousiaisen suositusta Vadelmavenepakolaisesta. Ohjaajana toimii Pentti Kotkaniemi ja "kansallisuustransvestiitti" Mikko Virtasen roolissa vierailee yksi suosikeistani, Miska Kaukonen. Miska ja kumppanit esittivät pätkän eräästä kohtauksesta ja erittäin lupaavalta vaikuttaa. Naurutakuu!
Joulukuun 7. päivä ensi-iltansa saa Saiturin joulu, josta kaavaillaan jokavuotista perinnettä teatteriin. Hienoa! Näin viime vuonna Kansallisteatterin version juuri joulun alla ja se jos mikä toi kunnon joulufiiliksen. Tommi Auvinen ohjaa Tampereen Saiturin ja pääroolissa vierailee Ilkka Heiskanen, joka veljensä Karin kanssa taitaa nyt sitten olla "Suomen viralliset Saiturit". Näytelmästä esitettiin myös pieni pätkä, Ilkka oli hyvin herkullinen saitana Scroogena!
Tammikuun 31. päivä saa Frenckell-näyttämöllä ensi-iltansa Yasmina Rezan kirjoittama suurmenestys Taide. Tommi Auvinen toimii ohjaajana myös tässä ja näytelmän kolmikkoa esittävät Taneli Mäkelä, Esa Latva-Äijö ja Ville Majamaa.
Teatteritalo täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja juhlanäytelmänä nähdään itse Hamlet, jonka ohjaa Mikko Viherjuuri ja toteuttaa samalla pitkäaikaisen unelmansa. Hän aikoo pistää niin näyttelijänsä kuin katsojatkin ajattelemaan, ja Hamletin nimiroolissa nähdään Tomi Alatalo. Ensi-illassa Hamlet on 21.2. Todella kiintoisa talvikausi siis luvassa.

Sokerina pohjalla minua sitten haastateltiin viime viikolla paikallislehteen ja aiheena nimenomaan tämä "teatterikärpäisyyteni" ja harrastukseni yleensäkin. Haastis jännitti tietenkin pikkuisen ennakkoon, vaikka tuttu mies haastattelemassa kävikin. Mukava kokemus se kuitenkin sitten oli ja valokuvatkin olivat harvinaisen onnistuneita. Kiinnostuneet voivat lukaista valmiin jutun tämän linkin alta.

Muistakaahan myös, että Facebookista löytyy blogilleni omat sivut myös ja ihan "Teatterikärpäsen puraisuja"-nimellä. Sinne tulee linkkejä blogini juttuihin ja satunnaisesti muutakin teatteriasiaa ja teattereiden omia linkityksiä. Käykäähän tykkäämässä sivusta mikäli olette Facebookissa !:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).