keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Näillä palkoilla ei makseta / Lahden Kaupunginteatteri

Näillä palkoilla ei makseta (Ei makseta! Ei makseta!) / Lahden Kaupunginteatterin Juhani-näyttämö

Ensi-ilta 17.10. 2012, kesto noin 2h 15min väliaikoineen

Ohjaus Kimmo Kahra

Rooleissa : Ritva Sorvali, Jarkko Pajunen, Anna Vihanto, Jari-Pekka Rautiainen, Mikko Jurkka ja Aarre Reijula

Taustaa : Näillä palkoilla ei makseta - näytelmän on kirjoittanut italialainen Dario Fo, joka on tunnettu yhteiskuntakriittisistä ja satiirisista teksteistään. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1997. Tässä näytelmässä elinkustannusten jatkuvaan nousuun kyllästyneet naiset nousevat kapinaan ja kantavat kassikaupalla tavaraa ulos supermarketista maksamatta. Kotona tavarat tietysti pitää piilottaa pois aviomiesten katseiden alta ja siitä syntyy loppupeleissä sellainen soppa että alta pois. Naiset kehittävät sellaisen juonikuvion, että siitä on paha selviytyä kuivin jaloin. Poliisit tekevät tupatarkastuksia ja linnunsiemensoppaa keitellään...

Jari-Pekka Rautiainen, Jarkko Pajunen, Ritva Sorvali ja Anna Vihanto / kuva Tarmo Valmela

Plussaa : Aiheeltaan näytelmä oli hyvin ajankohtainen, hinnat senkun nousee ja kukaan ei tee mitään. Tuli katsottua vielä juuri kuntavaalien alla tämä, ja aihe pisti mietityttämään todella. Alku oli vähän junnaava, mutta väliaikaa kohti saatiin jo kunnon vauhti aikaiseksi ja jäikin sellainen kutkuttava tunne, että saas nähdä jatkuuko vauhti vielä väliajan jälkeenkin. Jatkuihan se, ja meno vaan yltyi! Minkälainen show saatiin yllätysraskaudesta aikaan ja millaisia selityksiä väki kehitti pahasta pinteestä päästäkseen. Naiset Ritva Sorvali ja Anna Vihanto olivat mainioita! Eniten pidin kuitenkin miesten toilailuista, Jarkko Pajunen ja Jari-Pekka Rautiainen säätivät puolisoina melkoisella meiningillä. Hauskaa oli nähdä J-P Rautiainen saman päivän aikana kahdessa tyystin erilaisessa roolissa! Shown meinasi kuitenkin varastaa Mikko Jurkka poliisien ja vaikka minkä rooleissa, tuntui että mies on joka paikassa ja putkahti milloin mistäkin. Jostain syystä en aina ole pitänyt hänen puhetyylistään (jotenkin tuo mieleen teatraaliset vanhat Suomi-leffat), mutta tässä se toimi kyllä. Ilmapallona maassa makaava poliisi oli huikea, ja hänen piilottamisensa vaatekaappiin. Liiasta kiroilustakaan en juuri ole perustanut, mutta tässä oli todettava että oikeaan paikkaan oikein napakasti lausuttu perkele toimii myös aina! Loppukohtauksesta pidin mielettömästi ja siitä miten ihmiset sulautuivat taustalla olevaan maalaukseen. Ajatuksia heräsi kyllä.

Anna Vihanto ja Ritva Sorvali / kuva Tarmo Valmela

Miinusta : Välillä nämä Dario Fo´t tarjoavat liikaakin tekstiä ja alussa tuntui siltä, että pelkäksi puheeksiko tämä nyt menikin, että lisää vauhtia ja pökköä pesään heti! Kuten jo aiemmin mainitsinkin, niin lähtihän se siitä sitten käyntiin kunnolla. Välilauleskeluista ja kaapistatrallatteluista en sitten kyllä tykännyt yhtään, ilman niitäkin olisin pärjännyt oikein hyvin.

Muuta : Varsin hupaisaa ajanvietettä oli tämä näin kaamosaikaan, ja toimii kyllä muinakin ajankohtina. Värimaailma oli kiva, sellainen räväkkä!

Tämä farssi saa Teatterikärpäseltä neljä tähteä ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).