perjantai 9. marraskuuta 2012

Kreivitär Mariza / Tampereen Työväen Teatteri

Kreivitär Mariza / Tampereen Työväen Teatterin Suuri näyttämö

Ensi-ilta 31.10. 2012, kesto noin 2h 40min väliaikoineen

Ohjaus Markku Nenonen

Rooleissa : Kristiina Hakovirta, Pentti Hietanen/Jyrki Anttila, Jari Leppänen/Jouni Kokora, Helena Rängman/Johanna Lesonen, Heini Dahlroos, Tuukka Huttunen, Ilmari Saarelainen, Maija-Liisa Majanlahti ja Jukka Wennström

Taustaa : Emmerich Kálmánin Kreivitär Mariza on yksi maailman rakastetuimmista opereteista. Rikas ja naimaton kreivitär saa hätistellä kilpakosijoita kintereiltään jatkuvasti ja hämäykseksi laittaa lehteen ilmoituksen, jossa on mennyt kihloihin kuvitteellisen paroni Zsupánin kanssa. Kun paroni sitten oikeasti ilmestyykin oven taakse, on soppa valmis. Kreivitär rakastuu tilanhoitajaansa, joka todellisuudessa onkin köyhtynyt kreivi. Tämän sisko taas ilmestyy paikalle ja kreivitär luulee häntä tilanhoitajan rakastajattareksi ja sydänsurujahan siitä syntyy...

Kristiina Hakovirta ja Pentti Hietanen / kuva Jonne Renvall
Plussaa : Verhon noustua hämmennyin kun orkesteri oli etualalla ja koko ajan näkyvillä, ja varsinainen lava oli normaalia korkeammalla. Istuin itse ylempänä joten tämä ei juuri haitannut alkuhämmennyksen jälkeen, mutta miltä mahtoi tuntua eturivissä istuneista? Orkesterin unohti ihan täysin, välillä tuli silmäiltyä viulisteja ja patarumpuja, kun yksi näyttelijöistä uhkasi pudota sinne... Alku oli jotenkin sekava, minulta meni täysin ohi miksi Tassilo (tässä Pentti Hietanen) oli tilanhoitajana juuri siellä ja miksi hän oli köyhtynyt. Komeasti Hietanen kyllä laulaa ja olen hänestä kyllä aiemmin pitänyt, mutta miten hän ei jotenkin minua "sytyttänyt" nyt? Kreivitär Mariza (Kristiina Hakovirta) oli upea, näyttävä nainen ja kaunis ääni oli hänelläkin. Huumoripuolta tarjosivat ruhtinas Populescu (Jari Leppänen), hän rauhoitteli itse itseään koko ajan jos joku muu ei sitä ehtinyt tekemään, sekä operettipuolelle aluevaltauksen tehnyt Tuukka Huttunen paroni Zsupánin roolissa. Zhupán oli kaunis ja älykäs omien sanojensa mukaan, joskin pikkuisen yksinkertaiselta hän vaikutti.. Ilmari Saarelainen palvelija Tschekkona oli mainio, etenkin humalaista esittäessään yleisö hykerteli kauttaaltaan. Vaatteista pidin kovasti, etenkin kreivittären ylväs uhkeus pääsi puvuissa oikeuksiinsa. Lavastus oli vähän vaisu ja halju, kristallikruunut olivat toki näyttäviä mutta muuten ei ollut mikään loistelias. Tämä ei ollut minulle mitenkään tuttu operetti aiemmin, joten kappaleetkin olivat minulle vieraita. Orkesterista pidin kovasti ja etenkin viuluista. Komeasti kyllä laulettiin, ei siinä mitään.

Jari Leppänen, Kristiina Hakovirta ja Tuukka Huttunen / kuva Janne Renvall
Miinusta : Pääparin ensikohtaaminen ei ollut minusta mitenkään tajuntaaräjäyttävä kokemus, siinä ei kipinöinyt. Olin monessakin kohtaa että hohhoijaa ja huomasin vilkuilevani kelloa, joka on hyvin hyvin harvinaista. Juoni oli aavistuksen sekava, tilanhoitaja saa potkut ja pian on taas takaisin tiluksilla. Välillä tuli outoja taukojakin, ihan kuin olisi mietitty että mitäs seuraavaksi piti sanoa. Ylhäältä katsottuna näytti välillä myös siltä, että etenkin Hietanen katseli laulaessaan orkesteria? Ihmettelin myös Maija-Liisa Majanlahden pientä roolia, häntä olisi katsellut kauemminkin.

Muuta : Olen henkeen ja vereen teatteri-ihminen, mutta tulipa todistettua se etten ole operetti-ihminen. Ensimmäinen operettikokemukseni oli tämä ja vähään aikaan ei moinen kyllä houkuttele, ellei rooleissa ole sitten jotain toista uutta aluevaltausta kokeilevaa... Tuukka Huttunen oli oikeastaan syy miksi tämän halusin nähdä, ja hän ei pettänyt tälläkään kertaa. Sain siis sen mitä lähdin hakemaankin!? Kokonaisuus ei sen sijaan minua koskettanut juurikaan, vaikka kappaleet kauniita olivatkin. Muu yleisö sen sijaan tuntui kovastikin nauttivan ja se heille suotakoon.

Marizalle kolme tähteä vainen ***

2 kommenttia:

  1. Operetit ovat tosiaan aika mielipiteitä jakavia. En tiedä, oliko Työviksen Mariza paras mahdollinen esittely genreen, mutta joka tapauksessa kannattaa mahd. seuraavaa operettia katsomaan mennessä asennoitua valmiiksi niin, että luvassa on äkillisiä juonenkäänteitä ja höttöä eikä kovin paljon logiikkaa. ;)

    Tuukka Huttunen oli tosiaan loistava! Jos tämä oli miehen ensimmäinen operettirooli niin sitä ei kyllä olisi uskonut, sen verran hyvin hän veti lavalla.

    Opereteissa on tietyt hahmotyypit ja roolit, ja tuo Majanlahden "Kolmannessa näytöksessä paikalle ilmestyvä vanha sukulaisrouva X, jota esittää legendaarinen näyttelijätär joka ei enää pysty laulamaan koko esityksen aikaa mutta jonka kaikki haluavat nähdä" on niistä yksi. Siitä siis pieni rooli.

    VastaaPoista
  2. Haa,kiitos lisätiedoista Laura! Ehkä jossain vaiheessa teen uuden visiitin operettipuolelle, mutta en kyllä vähään aikaan. Tuukan uraa olen seurannut jo monen vuoden ajan, ja tämä oli kyllä miehen eka operettirooli. Se vain osoitti, miten lahjakas mies hän onkaan :)

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).