torstai 15. marraskuuta 2012

RENT / Aleksanterin teatteri

RENT / Aleksanterin teatteri, Helsinki

Ensi-ilta 19.10. 2012 , kesto noin 2h 35min väliaikoineen

Ohjaus Marco Bjurström

Koreografia Mindy Lindblom

Kapellimestari Antti Vauramo

Rooleissa : Ilona Chevakova, Saana Liikanen, Natalil Lintala, Mira Luoti, Sonja Pajunoja, Sanna Parviainen, Saga Sarkola, Raine Heiskanen, Ilari Hämäläinen, Panu Kangas, Matti Leino, Heikki Mäkäräinen, Mikko Nuopponen, Peter Pihlström ja Osku Ärilä

Taustaa : Rent- musikaali on Jonathan Larsonin luoma teos, josta tuli suuri hitti New Yorkissa 1996. Tarinan pohjana on Puccinin La Bohème-ooppera, joka kertoo pariisilaisista taiteilijoista. Tässä tarina on sijoitettu New Yorkin East Villageen, jossa näytelmän henkilöt roikkuvat vallitsevien yhteiskuntarakenteiden reunamilla etsien omaa tulevaisuuttaan ja paikkaansa. Kahdeksasta päähenkilöstä neljä sairastaa AIDSia, vuokrat on maksamatta ja ihmissuhteet haasteellisia, mutta siitäkin huolimatta Rent on tarina rakkaudesta ja toivosta. Rentin kolmesta pääparista yksi on naispari, yksi miespari ja yksi perinteinen heteropari. Tämä on ensimmäinen Helsinkiin tehtävä ammattilaisversio tästä legendaarisesta rock-musikaalista!

kuva Lasse Lindqvist
Plussaa : Heti alkuun on tunnustettava, ettei minulla ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta tästä musikaalista, eli en ollut nähnyt missään koskaan mitään versiota, en elokuvaa tms. Laulutkin olivat ihan vieraita, eli menin katsomaan jälleen avoimin mielin vailla minkäänlaisia ennakko-odotuksia siitä, millainen Rentin "pitäisi olla". Tukka meinasikin lähteä päästä kun ensimmäinen kunnon rokkibiisi pamahti käyntiin ja Roger (Raine Heiskanen) lähti laulamaan. Huikea karisma miehellä ja tyyli, pidin oikein kovasti koko miehen suorituksesta tässä musikaalissa. Ihan uusi tuttavuus koko Raine, mutta jostainhan se on aloitettava, ollut mukana näemmä vaikka missä... Toinen miespuolinen suosikkini oli Heikki Mäkäräinen Mark Cohenin roolissa, vihdoinkin pääsin kuulemaan ja näkemään häntä oikein kunnolla. Jesh, Heikki laulaa selkeästi ja puhtaasti, oikeastaan aika täydellinen musikaaliääni hänellä kyllä. Tykkäsin ja tykkään! Laulullisesti homma toimi kyllä muillakin ja musiikkihan oli ihan mahtavaa. Yhtään kappaletta ei sen sijaan jäänyt mieleeni, ehkäpä siksi että musikaali ja musiikki ei ollut aiemmin tuttua!? Naisista pidin eniten Sanna Parviaisen esittämästä Maureenista, hänellä oli kunnon meininkiä ja heittäytymistä ja punaiset kutrit leiskuen hän pisti menemään. Mira Luoti strippari-Miminä oli positiivinen yllätys, vaikkakin jatkuva ketkuttelu ja kiemurtelu telineissä alkoi puuduttamaan. Vähempikin olisi riittänyt. Peter Pihlström Angelina oli sangen näyttävä tapaus, tosin oliko hänen tarkoituskin olla niin yliampuva ulkonäöllisesti? Ilmeisesti, tosin lopun herkässä ja kauniisti toteutetussa lähtökohtauksessa oli yliampuvuus kaukana ja minulla kyyneleet silmissä. Musikaalin läpi minulla pyöri ja jäi viimeisenä mieleen ajatus, joka käsiohjelmassakin mainitaan ohjaaja Bjurstömin toimesta "Jokainen meistä syntyy, elää ja kuolee yhden kysymyksen kanssa : Kelpaanks mä? Arvokkainta mitä voimme toisillemme vastata on : Kelpaat ja juuri sellaisena kuin olet". Kaikki etsivät hyväksyntää jollain tapaa, ja rakkautta. Jäi myös mieleen se, että valtavalla intohimolla ja energialla tämäkin musikaali tehtiin ja tässä maassa on paaaaljon lahjakkuutta, jota ei voi muuta kuin ihailla!

Tom ja Angel / kuva Lasse Lindqvist
Miinusta : Vaikka tosiaan menin paikalle ilman suuria ennakko-odotuksia, olin silti pikkiriikkisen pettynyt. En nimittäin kokenut mitään valtavaa tunnekuohua tai sellaista, että tämä pitää ehdottomasti nähdä uudestaan. Joukkokohtaukset olivat aavistuksen sekavia ja varsinaista sekametelisoppaa välillä, en pidä siitä että en saa sanoista selvää! Se kuulemma kuului asiaan ja tämän musikaalin luonteeseen, mutta henkilölle jolle se ei ole tuttua, se ei ole mitään muuta kuin sekavaa ja sellainen laskee pisteitä kyllä. Näyttäviä tanssikohtauksiakin odotin, mutta nekin jäivät aika vaisuiksi.

Muuta : Kaunis tarina, laulajat ja musiikki sitten nostivat pisteitä ja uskallankin suositella tätä kaikille. Huvitti se kohu minkä musikaali sai aikaan jo päiviä ennen ensi-iltaa, "roiseja kohtauksia ja K-18 - materiaalia". Hah! Omat ennakkoluulot vaan romukoppaan ja nauttimaan näistä lahjakkaista esiintyjistä. Rent sai nimittäin lisänäytöksiä keväälle ja se nähdään Aleksanterin teatterissa 27.2. - 16.3. 2013 välisenä aikana. Jos nyt syksyllä jäi näkemättä, niin keväällä sitten!

Teatterikärpäseltä Rentille neljä tähteä ****

5 kommenttia:

 1. ...JUU...jo tän sun arvostelun perusteella tartteekin ihan tosissaan ajatella sitä kevään näytöstä...vaikuttaa kiinnostavalta... :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä Talle ja kiitos! :)

  VastaaPoista
 3. Juu ilman muuta keväällä sitten paikanpäälle katsomaan Leila ja Fiftari-porukka!!
  Ja Heikille iso kiitos :)

  VastaaPoista
 4. Rentin musiikki on ehkä tosiaan sellaista, joka ei niin jää päähän ainakaan minulle. Paitsi ne muutama biisi, joista ei sitten pääse eroon niin millään. ;D Tuntuu, että Rent on suunnattu vähän nuoremmalle yleisölle ja ettei se useimmille ole ihan yhtä järisyttävä kokemus enää teini-iän jälkeen, mutta pitäisi minunkin joskus tutustua ihan lavallakin. Olen itse nähnyt vain elokuvana. Hauskaa silti että viihdyit ja että Bjurström tekee tällaisia pienempiäkin produktioita Helsinkiin!

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).