tiistai 16. kesäkuuta 2015

Valheet ja viettelijät / Ryhmäteatteri, Suomenlinna

Valheet ja viettelijät - erään rakkauden muotokuva / Ryhmäteatteri, Suomenlinna

Ensi-ilta 15.6. 2015, kesto noin 2h 40min (väliaikoineen)

Alkuperäisteos Pierre Choderlos de Laclos

Ohjaus ja dramatisointi Juha Kukkonen

Rooleissa : Minna Suuronen, Antti Virmavirta, Eeva-Maija Haukinen, Tarja Heinula, Johannes Hiltunen, Karoliina Kauhanen, Paavo Kinnunen, Saija Lentonen, Justus Pienmunne, Juha Pulli, Sonja Salminen ja Laura Sorvali

 Tänä vuonna ei Hyvän Omantunnon Linnakkeessa esitetäkään mitään kokoperheen seikkailuspektaakkelia (paitsi että esitetäänpäs, heinäkuussa samoissa lavasteissa nähdään Timo Parvelan käsikirjoittama 'Keinulauta' RyhmisNuorten vetämänä), vaan aikuisempaan makuun suunnattua aistillista menoa ja vehkeilyä Ranskan aateliston malliin. De Laclos´n alkuperäisteos 'Les Liaisons dangereuses' (vuodelta 1782) on innoittanut väkeä monenlaiseen versiointiin ja herättänyt myös tutkijoiden mielenkiinnon.

 Tarinan keskiössä ovat markiisitar de Merteuil (Minna Suuronen) sekä kreivi de Valmont (Antti Virmavirta), jotka pistävät kirjeenvaihdollaan ja siihen liittyvällä juonittelulla nuorien ja viattomien ihmisten orastavat rakkauskuviot sekaisin. Varsinaisia pelureita ovat kyllä, mutta eipä siinä menossa ja lopputuloksessa voittajaakaan paljoa hymyilytä.

Minna Suuronen (c) Ilkka Saastamoinen

 Ensi-iltayleisö oli jälleen varustautunut asianmukaisesti lämpimin takein ja hanskoin, ja ihanaa että vilttejä oli edelleen katsomon penkeillä, sillä aika kylmää kyytiä saimme juhannusviikosta huolimatta. Ah, Suomen kesä! Apocalyptican raivokkain sävelin lähdettiin liikkeelle, mielessäni käväisi heti astetta rajumpi Cirque du Soleil´n show. Ei lainkaan hassumpi aloitus, ja Janne Siltavuoren suunnittelema massiivinen joka suuntaan avautuva peililavastus teki myös suuren vaikutuksen näyttävyydessään.

 Vaikutuksen tekivät myös loisteliaat puvut (suunnittelijana Niina Pasanen), maskeeraus (Riikka Virtanen) sekä peruukkimestari Ari Haapaniemen luomukset. Naiset ja etenkin Minna Suuronen kantoivat pukunsa ja hiuslaitteensa asiaankuuluvalla ryhdikkyydellä, tyylillä ja varmuudella. Muutenkin koko hänen olemuksensa oli juuri passeli markiisittaren katkeroituneen ja kylmäkiskoisen roolin läpiviemiseksi. Pidin kovasti myös suloisen ruusunnupun Cécile de Volangen (Sonja Salminen) ujonkömpelöstä viattomuudesta kiroiluineen kaikkineen sekä nuoren kosiskelijan (Paavo Kinnunen) innokkuudesta.

Sonja Salminen ja Antti Virmavirta (c) Ilkka Saastamoinen

 Ristiriitaisia ajatuksia aiheutti sen sijaan kreivi de Valmont. Liehuvakutrinen kreivi toi mieleeni parhaat päivänsä nähneen rokkikukko-naistenmiehen. Miehen kääntyessä ensi kertaa yleisöön päin ajattelin mielessäni "Waude!", mutta viimeistään väliajalla seurueeni kanssa käyty intensiivinen keskustelu mm. Colin Firthistä samassa roolissa vei aatokseni ihan toiseen suuntaan ja väliajan jälkeen en saanut päästäni pois ajatusta siitä, että lavalla heiluu vähintään Bret Michaels Rokkarille morsian-ohjelmasta tai kalpeakasvoinen Iggy Pop, ja parhaat päivät on todellakin nähty. Herra ikään kuin näytösluontoisesti vielä kerran näyttää kaikille viettelytekniikkansa salat ja kaikki konstit naisteniskemiseen. Katsomoon palatessamme bloggaajakollegani Katri onnistui myös pelästyttämään minut pahanpäiväisesti lymyilemällä nurkan takana muurien kätköissä ja sekin sotki pasmani! Kotimatkalla visioimme vielä ensi kesän näytelmäksi 'Veren vangit' ja roolitimme Antti Virmavirran vampyyri Lestatiksi. Samoja lavasteitakin voisi käyttää, paitsi että peilit pois ja silleen... Vampyyriaiheinen eroottishenkinen aikuisten kauhupläjäys olisi kyllä aika tervetullut...hmmm.

Kreivi de Valmont (c) Ilkka Saastamoinen

 Asiaan ja tiivistelmään. Ryhmäteatterin 'Valheet ja viettelijät' on varsin näyttävä, visuaalisesti ja etenkin musiikilliselta äänimaailmaltaan päräyttävän rohkea veto. Nimissä ja vedätyksissä menin välillä totaalisen sekaisin, kun en ollut varma kenestä kulloinkin puhutaan. Roolihahmoista etenkin Minna Suuronen teki vaikutuksen ylväydellään, vastapeluri sen sijaan aiheutti vähän tahatontakin komiikkaa. Oliko muuten tarkoituskin esittää Valmont vähän koomisessa valossa? Mene ja tiedä. Lisäksi odotin ehkä vielä moraalittomampaa ja 'härskimpää' (sanan varsinaisessa merkityksessäkin, mutta myös röyhkeyttä) menoa. Ehdottomasti näkemisen arvoinen juttu kuitenkin jälleen, ja hienoa että Ryhmäteatteri jatkaa tasaisenvarmaa laatuaan ja muista poikkeavaa ohjelmistopolitiikkaansa. Hyvän Omantunnon Linnakkeessa on lisäksi ihan oma tunnelmansa, oli kylmä tahi ei, ja lauttamatka on ihan oma seikkailunsa.

(näin esityksen kutsuvieraana)

Tanssijoita (c) Ilkka Saastamoinen

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiinnostavalta! Meillä on liput vasta heinäkuulle. Tämä on myös minulle ensimmäinen kerta, kun näen Suomenlinnassa jotain muuta kuin koko perheen teatteria, joten jännittävää myös siinä mielessä. Avoimin odotuksin siis lautalla sinne matkaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi ettet päässyt enskariin, olisit saanut Nessien :)

   Poista
 2. eihän me Virmavirtaa Lestatiksi enää uumoiltu vaan Eero Ahoa! Tai en kyllä muista enää tarkkaan, sen verran levottomat kotimatkajutut meillä taisi jo olla. Kotona vasta ennen yhtä, joten yöunet jäi muutamaan tuntiin.

  VastaaPoista
 3. Hih, tuo vampyyrireferenssi taisi minullakin mielessä vilahtaa näytöksen aikana eilen. Varsinkin kun siellä niitä peilejäkin oli ja ne jostain syystä aina vievät ajatukseni verenhimoisiin otuksiin - sitä paitsi, tanssiesityksissä oli aivan selviä viitteitä verenimijöihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hyvä että muillakin tuli vampyyrijutut mieleen ;)

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).