maanantai 11. elokuuta 2014

HKT:n syyskauden avajaisissa 2014

Siinähän se kesätauko mennä hurahti ja teattereiden väki palailee pikkuhiljaa lomilta. Itselläni tosin alkoi tänään parin viikon kesäloma ja lomani alkajaisiksi suuntasin kohti Helsingin Kaupunginteatterin syyskauden avajaisia. Paikalla oli runsaasti median edustajia sekä ryhmämatkojen vetäjiä tutustumassa tulevaan ohjelmistoon, jossa on luvassa taas monenlaista.

 Tuttuun tapaan kokoonnuimme ensin suuren näyttämön puolelle, jossa kuulimme syyskauden uusista ensi-illoista ja näimme otteita "Miten menestyä vaivatta liike-elämässä"-musikaalista, joka avaa näytäntökauden elokuun loppupuolella. Esittelyjen jälkeen yleisölämpiössä oli tarjolla kakkukahvit (unohdin mennä jonoon kokonaan kun olin jatkuvasti suustani kiinni jossakin...) ja lisäksi oli mahdollisuus ottaa valokuvia ja haastatella tekijöitä.

 Itse esittelytilaisuuden avasi teatterinjohtaja Asko Sarkola toivottaen vieraat tervetulleeksi, jonka jälkeen näyttelijä Antti Timonen toimi juontajana. (Vuosi sitten taisin kirjoittaa samanlaisen lauseen myös...) Syksylle on luvassa peräti 26 eri tuotantoa, joista 10 uutta ensi-iltaa ja niistäkin puolet uusia kanta-esityksiä. Ihan aluksi "Miten menestyä vaivatta liike-elämässä"-musikaalista kertoili tarkemmin ohjaaja Markku Nenonen. Suomenkielisen kantaesityksensä vuonna 1971 saanut teos (pääosassa oli silloin eräskin nuori Vesa-Matti Loiri) on ohjaajan mukaan "kevyt, nokkela, hauska ja positiivisella tavalla vanhanaikainen". Pääroolissa on Antti Lang, ja näimme musikaalin avauskohtauksen. Nuorukainen etenee bisneselämän tikapuilla salamavauhdilla, opaskirjan avustuksella. Muissa rooleissa ovat mm. Iikka Forss, Esko Roine, Kaisa Mattila ja Anna Victoria Eriksson. Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 27.8.

 Syyskuun lopussa Suurella näyttämöllä nähdään mustan huumorin helmi "Ladykillers - Sarjahurmaajat". Vähemmän välkky rikolliskopla majoittuu hiukan höpsähtäneen rouvan vuokralaisiksi suunnittelemaan täydellistä rikosta. Rouva luulee porukkaa klassisen musiikin soittajiksi, ja "keikkaa pukkaa" monenlaista. Höpsönä rouvana nähdään ensivisiittinsä HKT:n lavalle tekevä Pirkko Mannola ja "soittajapoikina" hääräävät Asko Sarkola, Risto Kaskilahti, Rauno Ahonen, Mikko Kivinen ja Sauli Suonpää. (Sauli jatkaa siis bändihommissa Hämeenlinnan Kesäteatterin The Everlastin jälkeen, rummut ovat vaihtuneet viuluun...)

 Pienen näyttämön avaa 18.9. Tsehovin klassikko "Vanja-eno", jonka nimiroolissa on Santeri Kinnunen. "Nimiroolistani huolimatta kaikki näytelmän roolit ovat päärooleja", summasi Kinnunen ja Anna-Maija Tuokko komppasi vieressä, että kyseessä on henkilökohtainen unelmien täyttymys. Muissa rooleissa mm. Esko Salminen sekä Martti Suosalo. Ei hassumpi kattaus... (kiintoisaa Vanja-enoon liittyen on myös se, että Kansallisteatterissa ensi-iltansa saa samainen Vanja-eno päivää aikaisemmin!)

 Marraskuussa Pienellä näyttämöllä nähdään "Einsteinin rikos", joka onkin varsin tuore näytelmä, sillä se on saanut ensi-iltansa Pariisissa kuluvan vuoden tammikuussa. Näytelmän on suomentanut Timo Torikka, ja sen ohjaa Kari Heiskanen. Ohjaaja ei työkiireidensä vuoksi paikalle päässyt, mutta nimiroolin tässäkin näyttelevä Santeri Kinnunen kertoi ohjaajan terveiset. Näytelmässä pohditaan tieteen moraalia ja sitä, pitäisikö meidän syyttää vai kiittää Einsteinia.

 Näiden lisäksi saimme Lilla Teaternin kuulumiset (sinne tulossa mm. Espanjassa Vuoden näytelmäksi valittu "Kredit", joka kertoo miehestä, joka menee hakemaan pankista lainaa ja sitten alkaa tapahtua. Rooleissa ovat Pekka Strang ja Sampo Sarkola), hurmaava Jemina käväisi kertomassa Helsinki Dance Companyn tulevasta ohjelmistosta (josko nyt vihdoinkin onnistuisin näkemään Jeminan monta elämää?) ja Arena-näyttämön "Otetaas toiset!"-komedian työryhmä kävi konttailemassa ja katkokävelemässä lavan poikki. Studio Pasilassa on luvassa "Pikavoitto", jota tähdittävät Mari Perankoski ja Miina Turunen. Komedian on kirjoittanut Marie Jones, joka tunnetaan mm. Kiviä taskussa-näytelmästä.

 Esko Roine juhlii pyöreitä "Mielensäpahoittaja ja poika"-vierailulla kuuden näytöksen verran Arena-näyttämöllä. Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun Aimo Räsänen loisti esittelystä poissaolollaan...

 Ohjelmistossa jatkavat mm. Tarzan, Järki ja tunteet (pieniä miehistönvaihdoksia havaittavissa...sellaisia, että pitäisi varmaan käydä katsomassa kolmaskin kerta!), Vielä ehtii ja Huijarin muistiinpanot.

 Tarkempia tietoja ohjelmistosta, esitysaikoja ym. Kaupunginteatterin nettisivuilta, jonne pääset tästä.

 Kuten mainitsin, esittelyjen jälkeen lämpiössä saattoi kuvata väkeä. Minä bongailin "vanhoja tuttuja" ja muutaman uudenkin juttukaverin löysin. Ohessa hiukan kuvasatoa :

Eppu Salminen on mukana Otetaas toiset!-komediassa

Timo Torikka on suomentanut Einsteinin rikoksen.

Anna-Maija Tuokko nähdään Vanja-enossa.

Anna-Maija ja Santeri

Kaisa Mattila ja Tuukka Raitala musikaalitähtinä. 

Pekka Strang på svenska Lillanissa.

Antti Lang ja Esko Roine

4 kommenttia:

 1. Jee, kiva merkintä ja oli kivaa taas törmätä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukavaa nähdä kyllä, ja siinä sitä otettiin valokuvia vierekkäin ;)

   Poista
 2. Kyllä harmitti kun en päässyt mutta onneksi blogeista pääsee tunnelmoimaan! :) Musikaali vähän kiinnostelee, samoin tuo Järki ja tunteet pitäisi muistaa käydä katsomassa. Vanja-enoon on jo liput, tosin tuohon Kansallisteatterin esitykseen kun ne keväällä tarjouksesta ostin. Kiintoisaa kyllä, että näytelmää esitetään molemmissa "isoissa" samaan aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on Kansallisen Vanja-enoon varaus, HKT:n version haluan ehdottomasti myös nähdä jossain vaiheessa. Itsehän huumaannuin Järki ja tunteet-näytelmästä ja etenkin eversti Brandonista siihen malliin, että kävin kevätkaudella katsomassa näytelmän kaksikin kertaa. Juuri everstin rooli on nyt uudelleenmiehitetty, ja olen menossa katsomaan kolmannenkin kerran koska roolin tekee nyt suosikkini Sampo Sarkola. :)

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).