maanantai 15. kesäkuuta 2015

Hockey Night / Emma Teatteri ja Turun Kaupunginteatteri

Hockey Night / Emma Teatteri ja Turun Kaupunginteatteri

Ensi-ilta 28.5. 2015, kesto noin 2h (väliaikoineen)

Esitykset Emma Teatterissa Naantalin Muumimaailmassa

Käsikirjoitus Satu Rasila ja Miska Kaukonen

Ohjaus Mikko Kouki

Rooleissa : Miska Kaukonen, Tom Petäjä, Linda Wiklund ja Antero Mertaranta (ja lisäksi Arttu Aarnio, Maria Peltoniemi ja Ilkka Stolt)

Lätkäkomedioita ei ole liiemmin nähty näillä leveysasteilla. Toki valitettavan tuoreessa muistissa on Hämeenlinnan Kaupunginteatterin taannoinen lätkämusikaalikomedia (kyllä vaan...) "Erkkaa lapaan", esitys nauttii kulttimainetta edelleen tietyissä piireissä eikä siitä sen enempää. En ole mikään jääkiekon ylin ystävä (joskus olen ollut, olihan minulla HPK:n kausikortti muinoin ja vieraspeleissä tuli ravattua ihan Turussakin asti), mutta ajatus lätkäaiheisesta komediasta, jossa on mukana itse Antero Mertaranta, tuntui sen verran eeppiseltä ja absurdilta idealta, että olihan sitä lähdettävä ihmettelemään Naantalin suuntaan.

Paitsioilta menossa (c) Otto-Ville Väätäinen

 Viimekerralla yhdyssiltaa pitkin saareen marssiessamme vastaan tuli epäilyttävännäköinen kapinen kettu, tällä kertaa ei mitään outoja luontokappaleita reissussa nähty. Paitsi Tom Petäjä, mutta se oli odotettavissakin eikä siten tullut yllätyksenä. Yleisön joukossa näytti olevan muutama Suomen pelipaitoihin sonnustautunut katsoja ja seuralaistani harmitti, ettei älynnyt ottaa omaa pelipaitaa (tai paperista kypärää) mukaansa. Kävelytyyleistä ja takapuolista päätellen saattoi joukossa olla myös muutama jääkiekkoilijakin.

 No, itse esitykseen oli sitten ympätty kaikki mahdolliset ja mahdottomat lätkäaiheiset kliseet ja vitsit Hansonin veljeksistä jatkuvasti rillaavaan Jutiin. Myönnettävä on, että muutaman kerran olin tukehtua nauruun. Alkupuolella käytiin Mertarannan käsitemuseossa, jossa oli esillä Mertsin laukomia kuuluisia sutkauksia ja tietenkin nähtiin sekä Mikael Granlundin että Pasi Nurmisen ilmaveivi. Ja se, miten ruotsalainen puolustus käy kebabkioskilla. Lavalle saadaan itse Mertarantakin ja nähdään pieni kimara, miten kävisi jos pelaajat oikeasti tekisivät niin kuin selostaja sanoo. Kiekko pistettiin reppuun, karvattiin, Sundin yrittää iskeä ja siellä lepää ylämummo. Mitä näitä nyt on!

Katsokaa mitä kaveri tekee (c) Otto-Ville Väätäinen

 Parivaljakko Kaukonen/Petäjä on aikamoisessa vedossa ja hahmogalleriaa riittää, onneksi mukana on oikeatakin naiskauneutta Linda Wiklundin toimesta, eikä aina näitä sänkikasvoisia ja karvasäärisiä miehiä. Hillittömimmän naurukohtauksen sain surullisenkuuluisan lehdistötilaisuuden aikana, jossa Tom M. Petäjä (täytyi hetki miettiä, että mikä sen alkuperäisen urheilupomon nimi olikaan) oli tankeroenglannilla teripel sori vähän kaikesta ja korosti sitä, että väliajalla on sekä olutta bier että siideriä saider tarjolla. Myös Ajankohtaisen kakkosen Paitsioilta sekä Silminnäkijän Markon tarina osuivat ja upposivat (etenkin Silminnäkijän juontaja oli melkoinen hahmo). Ja jotta Antero pääsisi selostamaan enemmänkin, oli mukana Draculaa selostuksen kera ja ilman.

Tsiörliiderit pukkarissa (c) Otto-Ville Väätäinen

 Kaikki kohtaukset eivät ihan jaksaneet kuitenkaan kantaa eikä tämä mitään elämää suurempaa kesäteatterielämystä tarjonnut, en sitä kyllä odottanutkaan. Sen sijaan odotin jonkinsorttista improvisointia ja tilanteessa elämistä Mertarannan osuudesta, mutta käsikirjoitetulta kaikki ainakin vaikutti. Melkoinen moottoriturpa herra kuitenkin on, sitä ei voi kieltää.

 "Kiss cam" oli hauska lisämauste, nähtiinhän kuvissa myös nukkukamera ja kriitikkokin sai oman osuutensa. Lopuksi nähtiin sitten kattava kooste jääkiekon tuomista hienoista hetkistä. Oma suosikkini, eli Jukka Tammi laulamassa 'Den glider in' munasuojat päässä sieltä kuitenkin puuttui.

(näin esityksen pressilipulla)

8 kommenttia:

 1. Mitäs jos ei tiedä jääkiekosta juuri mitään? Istuuko siellä sitten yksi ihminen, joka nauraa tekonaurua muiden vanavedessä ?
  t. Kati K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole huoleti, mitään ei tarvitse ennalta tietää sillä kattava oppitunti lajin "hienouksiin" tulee kyllä tämän myötä. Ja tämän jälkeen tiedät ainakin mikä on paitsio...

   Poista
 2. Notta semmoinen show! Tämä Hockey Night ei itseäni henkilökohtaisesti kiinnosta oikeastaan ollenkaan, lätkä ei ole lajini edes teatterilavalla, mutta onneksi sinä käyt katsomassa ja kerrot mistä on kyse. :) Ihan hauskaltahan tämä vaikuttaa, toivottavasti saa sopivasti yleisöä, kohderyhmää nyt varmaan ainakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nämä Teatteri Emmassa nähdyt jutut on kyllä ihan oma lukunsa...

   Poista
  2. Muakaan ei kiinnosta lätkä niin tippaakaan, mutta koko konsepti vaikuttaa sen verran absurdilta että tarttis melkein käydä katsomassa. Ihan vain vaikka Mertarannan vuoksi. Ainakin Tallen tekstin perusteella saattaisin jopa tajuta ison osan huumorista.

   Poista
  3. Ei tarvitse todellakaan ymmärtää lätkästä mitään, toki kaikki kliseet naurattaa vielä enemmän kun sieltä jotain tunnistaa. Hahmogalleriassa pistetään kyllä parasta, joten ihan senkin takia kannattaa tehdä koukkaus mukavuusalueen ulkopuolelle. Kerrankos sitä ;)

   Poista
 3. Kiitos arvostelusta! Itsekään en ole mikään lätkäfani, mutta kyllä tämä on aika kiinnostava konsepti! Oliko näyttelijöillä taas tuttuun tapaan useita eri rooleja jokaisella? Mielestäni se on ollut joka vuosi Emma-teatterin lavalla osa hauskuutta, kun aina jännittää, että ehtivätkö näyttelijät vaihtaa vaatteensa ja palata lavalle ajoissa :D Millaisia rooleja Wiklundin Linda teki ja mitä pidit hänestä esiintyjänä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, roolit vaihtuivat aikamoisessa tahdissa tässäkin. Linda oli monenmoisessa roolissa, niin pelaajana kuin junnupelaajan äitinä ja cheerleaderinakin. Pidän kyllä Lindasta kovasti, aiemmin olen nähnyt hänet Tampereen Teatterin Vadelmavenepakolaisessa (jossa oli myös Kaukosen Miska) sekä Kansallisteatterin Pohjalla-näytelmässä.

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).