tiistai 11. joulukuuta 2012

Haastattelussa Petja Lähde


Petja Lähteen tapasin elokuun loppupuolella Musiikkiteatteri Palatsin backstagella, Hetki lyö-musikaalin jälkimainingeissa.

Helsingissä 1976 syntynyt Petja on horoskooppimerkiltään härkä. ”Me asuttiin kyllä silloin Porissa, mutta kävin syntymässä Helsingissä. Hesassa asun myös tällä hetkellä”, Petja kertoo.

Harrastuksikseen hän sanoo lukemisen ja urheilun. Erityistaidoikseen Petja kertoo ammatillisessa mielessä laulun. ”Tai pitäiskö tähän vastata niin kuin Huttusen Tuukka aikoinaan...Kun sille lyötiin paperi eteen johon piti kirjoittaa erityistaitoja, niin hän laittoi lyhyesti ja ytimekkäästi ”karisma”, Petja nauraa.
Minkä taidon haluaisit osata? ”Haluaisin osata enemmän akrobatiaa ja tehdä kaksoisvoltin!”

Osaatko soittaa jotain instrumenttia? ”Osaan kyllä. Pianoa osaan soittaa hyvin, ja kitaraa, bassoa ja rumpuja välttävästi, sillai leirinuotiomaisesti. Kaikennäköisiä pieniä puhaltimia osaan myös soittaa.”

Onko suvussasi muita tämän alan ihmisiä? ”Ei ole. Tai ootas! Serkkupoika oli Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa Rahikainen! Hän ei ole mikään näyttelijä noin niinku muuten, mutta hänet bongattiin raviradalta siihen rooliin kun oli niin velmunnäköinen kaveri kuulemma”, nauraa Petja.

Mitä alan opintoja olet suorittanut ja milloin olet valmistunut? ”Pääsin TeaKiin ensiyrittämällä sisään ja valmistuin sieltä 2005. Sitä ennen olin tuolla Pop & Jazz – konservatoriossa, mutta en koskaan valmistunut sieltä. Lukion olen käynyt, mutta en oikeastaan muuta.”

Milloin kiinnostuit teatterista ja mikä tai kuka sai sinut hakeutumaan tälle alalle? ”Niitä henkilöitä on oikeastaan aika montakin. 2000-2001 tehtiin Aleksanterin teatteriin Lapualaisoopperaa (mukana oli mm. Siivosen Tatu ja Karvisen Jani), se proggis oli sellainen taidekoulujen yhteistyö. Jotenkin niillä teatterikoululaisilla oli se yhteishenki niin mieletön, ja mullei ollu koskaan Poppiksessa sellaista yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Siellä mä sain sitten sen kipinän, että nyt mä haen tuonne ja pääsin”, Petja muistelee.
”Koskaan nuorempana en näytellyt missään koulun näytelmissä tai juhlissa, sen sijaan jouduin kyllä aina soittamaan. Painotan sanaa jouduin. Aina sukujuhlissa ja koulun jutuissa soitin pianoa, mutta en mä oikein tykännyt siitä.”

Miksi olet näyttelijä tällä hetkellä ja jos et olisi, niin millä alalla mahdollisesti olisit? ”No niin, sitä voikin kuule kysyä! En mä tiedä, kai se kuitenkin on sellainen systeemi, että jos mä en näitä hommia tekisi niin jotain puuttuisi mun identiteetistäni. Kyllä tää tekee musta kokonaisen! Jos en olisi tällä alalla, olisin varmaankin joku urheilija. Pelaisin tennistä ammattilaisena, joo.”

Petja / kuva Teatterikärpänen

Ketkä ovat omia esikuviasi? ”Tom Waits on suurin idolini ja Gösta Sundqvist on toinen. Sit Ismo Alankoa arvostan todella paljon ja David Bowieta myös, niissä on jotain samaa mun mielestä. Molemmat uskaltaa uusiutua. Bowie pääsi ainakaan pinnalle Ziggy Stardust-hahmossa ja sit kun se oli kovimmassa sukseessa, niin sit se vaihtoi hahmoa taas. Sama Ismon kanssa. Ensin Hassisen Kone ja kolme levyä, suunnaton suosio. Sit Ismo laittaa sen poikki ja perustaa Siekkarit, ihan täysin erilaista ja sitten eka soololevy ”Kun Suomi putos puusta”. Tollasta mä arvostan tosi paljon. Sama juttu Tom Waitsin koko uran kanssa, se ei oo koskaan nuoleskellut ketään.”

Kuka olisi unelmiesi vastanäyttelijä ja kenen kanssa haluaisit laulaa dueton, jos saisit valita ihan kenet tahansa? ”No Ria Kataja tietysti (huom. Ria istui samassa huoneessa), mut jos saa valita ihan kenet vaan niin sitten De Niro. Tom Waitsin kanssa laulaisin, sillä on sellainen upea duetto ”Never talk to strangers”, jonka se laulaa Bette Midlerin kanssa. Se on hieno, tosin miehen ja naisen välinen, mutta...”

Onko sinulla jotain roolihaavetta? ”Haluaisin joskus tehdä sen ison miehen, Lennien, roolin näytelmästä Hiiriä ja ihmisiä. Ja musikaaleista Jesus Christ Superstarin Judas! Mä en ehkä tosin haluaisi tehdä sitä suomeksi, koska siinä pitäisi olla sen verran kova suomentaja. Se on niin funk ja rokkii ja rytmistä, et siitä putoo paljon pois jos se suomennetaan! Omimmillani mä kyllä oon sellaisissa pahiksen rooleissa...”

Mikä on parasta työssäsi ja entä miinuspuolet? ”Parasta on jatkuva uusiutuminen ja miinusta työajat.”

Missä eri teattereissa olet näytellyt? ”Helsingin Kaupunginteatterissa, Q-teatterissa pienellä ja isolla puolella, Ryhmäteatterissa, eri kesäteattereissa ja nyt tuolla Turun Kaupunginteatterin ja Linnateatterin yhteisproggiksessa. Helsingissä olin Teakista valmistuttuani neljä vuotta kiinnityksellä ja nyt olen freelancer, se on mulle selkeesti parempi vaihtoehto nyt. Toisaalta nyt on ollut vähän liikaakin töitä, freelancerina on vaikeaa sanoa ei. Välillä rupeaa vähän kapasiteetti loppumaan, tosin tällä hetkellä näyttää siltä että alkaa homma vähän rauhoittua ja voisi jossain vaiheessa vähän lepuuttaa.”

Podetko koskaan ramppikuumetta tai esiintymisjännitystä, ja onko sinulla jotain tiettyjä rituaaleja ennen näyttämölle astumista? ”Joo hyvässä määrin jännitän, se häviää aina kun pääsee lavalle. Se ei ilmene mitenkään sillai fyysisesti kropassa, vaan sellaisena tietynlaisena keskittymisenä. Ennen lavalle menoa mä käyn läpi tekstiä, ihan senkin takia että saan kielen ja suun kondikseen. Mulla on myös sellainen kummallinen oma rituaali, että mä taputan aina 5x5 sarjaa pöytään tai johonkin ennen jokaista esitystä. En tiä yhtään mitä tapahtuisi, jos jättäisin sen joskus tekemättä”, Petja pohtii.

Kerro jokin hauska sattumus! ”No yks tosi koominen sattui Helsingissä kun tehtiin sellaista näytelmää kuin Paavo 1,5. Siinä Saariluoman Jaska ja Saarisen Eero oli mun ”homovanhemmat”. Siinä oli sellainen kohtaus kun tää Paavo satuttaa sormensa ja tää toinen isä eli Jaska laittaa laastarin siihen sormeen. Siinä vedettiin sitten päiväesitys vähän väsyneemmässä kunnossa ja tietenkin kun Jaskaa kattoo ja se on sellainen kikkarahiuksinen, sillä oli silloin vielä pidemmät kikkurat. No ykskaks me revettiin ihan täysin! Siitä ei tullut loppua ollenkaan ja se meni ihan hysteeriseksi, 5min naurettiin vaan. Alkuun tietysti yleisökin nauraa sellaiselle mukana. Vaikka mitä koitettiin niin me ei saatu sitä naurua loppumaan, oltiin ihan kippurassa siellä ja alkoi jo tulla sellainen pakokauhu, että ei saakeli tää hepuli ei lopu! Alkoi jo aistia yleisössäkin sitä, että aikooko noi jatkaa kauankin tätä. Se oli loppupeleissä todella pelottavaa! Mun oli pakko lähteä lavalta vähäksi aikaa pois ja tulla sitten takaisin, ja Eero Saarinen odotti koko ajan vuoroaan kulisseissa ja tuli meitä sitten pelastamaan myös. Tää oli kyllä sellainen kokemus, että se alkoi hauskasti mutta hyvin pian kääntyi itseään vastaan”, Petja muistelee.

Kerro jokin hyvä muisto! ”Tehtiin Helsingissä näytelmää Missä kuljimme kerran ja yhtäkkiä mä tajuan lavalla, että nyt mä uskallan olla oman kokoinen! Olin ollut kolmatta vuotta ammatissa ja sit tajusin, että nyt mä luotan tähän mun hahmooni. Tuli sellainen iso fysiikkaan liittyvä ajatus jostain kuin salama, ja sen jälkeen mulla on ollut paljon helpompaa olla lavalla ja myös harjoitusvaiheessa. Mulla on aina ollut se ongelma, että mä olen näytellyt lähes aina lyhyiden ihmisten kanssa koulussa ja tälleen, ja mä olen tehnyt itteeni tosi paljon pienemmäksi. Hieno kokemus tajuta tommoinen!”

Kerrotko vähän tulevista rooleistasi? ”No Kakola jatkuu nyt syksyllä Turussa ja ens kesänä mennään varmaan tän Kirkan kanssa Ouluun."

Sinulta ilmestyi kesällä kirja ”Poika”, nyt on elämäsi tilaisuus mainostaa sitä hiukan! ” No sehän on tosi hyvä kirja! Lukekaa kaikki. Yllättävänkin hyvää palautetta olen siitä saanut ja arvostelutkin ovat olleet hyviä. Kalevan arvostelusta jopa hämmennyin!” (toim.huom.Kirja on road movie-henkinen tarina miehestä, joka nappaa kolmikuisen poikavauvansa mukaansa, taustalla väijyy menettämisen pelko. Suosittelen! Pieni suuri tarina vei mennessään ja kirjaa ei voinut laskea käsistään ennen viimeistä sivua...”Poika” kotiin vaikka tämän linkin kautta tilaamalla!)

Petja ja Poika / kuva Teatterikärpänen

Mottosi? ”Onhan niitä vuosien varrella ollut vaikka mitä, mutta yks menee näin : Kill your darlings, not your dreams!”

Mikä supersankari haluaisit olla ja miksi? ”Onko Tarzan supersankari? Jaa ei ole. Se halusin olla aina lapsena. No Batman sitten, se on sellainen yksinäinen synkkä mies. Yksinäisyys kiehtoo mua.”

Jos saisit viettää päivän naisena, mitä tekisit? ”Haluaisin synnyttää, ehdottomasti!”

Jos ihminen vetäytyisi talviunille, mitä ottaisit omaan talvipesääsi mukaan? ”Ottaisin jotain kvanttifysiikan kirjoja, jos haluaisin nukahtaa uudestaan. Jotain oikein vaikeeta ja pitkäpiimäistä luettavaa. Eväspuolelta ottaisin hyppyantiloopin sisäfilettä, tarvis olla sellaiset 50 hyppyantilooppia niin niistä saisi sitten riittävästi filettä. Ne olis mulla sitten valmiina fileinä pakkasessa, sytkärillä lämmittäisin niitä sillai et ne olisi aika medium. Juomapuolelta ottaisin vettä ja absinttia, sitä kunnon absinttia missä on sitä koiruohoakin mukana...”

Bernard Pivot´n kymmenen kysymystä :

Mistä sanasta pidät eniten? - Verbistä hengitä
Mistä sanasta pidät vähiten? - Palanpainikkeeksi! Mä VIHAAN sitä sanaa!
Mikä sytyttää sinut? - Innostuneisuus
Mikä sammuttaa intohimosi? - Tylsyys
Mikä on suosikkikirosanasi? -Perkele
Mitä ääntä rakastat? - Pienen tyttäreni nauru
Mitä ääntä inhoat? - Lasten itkua
Mitä muuta kuin omaa ammattiasi haluaisit kokeilla? - ?
Missä ammatissa et haluaisi olla? - Poliitikko
Jos Taivas on olemassa, mitä toivot Jumalan sanovan sinulle saapuessasi Taivaan porteille? - ”Palaa takaisin!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).