torstai 29. elokuuta 2013

Hotelli Paradiso / Helsingin Kaupunginteatteri

Hotelli Paradiso / Helsingin Kaupunginteatterin Suuri näyttämö

Ensi-ilta 22.8. 2013, kesto 2h 30min väliaikoineen

Ohjaus Neil Hardwick

Rooleissa : Santeri Kinnunen, Tiina Lymi, Iikka Forss, Sanna-June Hyde, Antti Lang, Nelly Hristova, Jari Pehkonen, Risto Kaskilahti, Sauli Suonpää, Matti Olavi Ranin, Kari Mattila, Rauno Ahonen, Katiana Chatta, Tuomas Korkia-aho, Arttu Saarela, Petri Palo, Unna Lauranto, Valma Sipilä, Coco Eräkangas, Milla Peltonen / Rosa Herpiö, Asta Friman, Aino Huttunen, Aino Isometsä

Taustaa : Suomessa harvemmin esitetyn ranskalaisen Georges Feydeaun farssi "Hotelli Paradiso" kertoo siitä, mitä tapahtuu kun miehensä kylmyyteen tympääntynyt vaimo Marcelle Paillardin (Sanna-June Hyde) saa luvan ottaa itselleen rakastajan. Arkkitehti Paillardinin (Iikka Forss) hyvä ystävä rakennusmestari Pinglet (Santeri Kinnunen) päättää auttaa kaunista rouvaa hädässä ja tarjoutuu ystävänpalveluksena salaiseksi seuraksi. Kohtaamispaikaksi valikoituu sattuman kautta syrjäinen ja hieman kyseenalaisessa maineessa oleva Hotelli Paradiso. Kuten näissä farsseissa usein käy, kaikki ei mene ihan putkeen ja hotelliin tuppaa samaan aikaan tuttuakin tutumpaa väkeä ja soppa on valmis.

Iikka Forss ja Santeri Kinnunen / kuva Charlotte Estman-Wennström, HKT

Plussaa : Pingletien (Santeri Kinnunen ja Tiina Lymi) kotona tapahtuvat alkuasetelmat tapahtuivat hyvinkin tyypillisissä lavasteissa, mutta kun siirryttiin hotellin puolelle niin ajattelin wau! Siirtymä tapahtui hienosti ja kaikki palaset loksahtivat saumattomasti paikoilleen, välillä sitä vaan ihmettelee lavastuksen magiikkaa. Hotelli oli hienosti toteutettu valaistuksineen kaikkineen, siitä suuri plussa Katariina Kirjavaiselle työryhmineen. Roolihahmoista Santeri Kinnusen Pinglet oli alkupuoliskolla erityisesti mieleeni, herkullisia eleitä ja äänenkäyttöä, ja miten hillitystä herrasmiehestä kuoriutuikin shampanjan voimalla sitten kuumaverinen rakastaja. Yritystä oli ainakin! Tuntui siltä, että muut vähän pidättelivät itseään alussa ja vauhti kiihtyikin sitten loppua kohti. Iikka Forss toi useammankin kerran mieleeni mestarillisen John Cleesen, raivostuessaan etenkin ja muutenkin kehonkäytössään. Tykkään ja paljon! Hotellin henkilökunta oli sangen erikoista, toisaalla talossa kauan työskennellyt, hiukan pelottavakin Bastien (Risto Kaskilahti) ja sitten uusi tulokas Boulot (Sauli Suonpää), jonka tuolitemppu oli vertaansa vailla. Olin huomaavinani muiden näyttelijöiden kasvoilla pienen häivähdyksen yllätysrepliikin toimivuudesta pariin kertaan, Bastienilla taisi välillä olla ihan omat jutut ... Tiina Lymi irrotteli loppupuolella oikein huolella, reissussa rähjääntynyt rouva Pinglet oli aivan hillitön sikaarinsa kanssa. Herra Mathieu (Jari Pehkonen) ja huonolla säällä aktivoituva änkytys jaksoi naurattaa tiettyyn pisteeseen asti, mutta vähän liian pitkitetty oli se kohtaus kyllä. Tytärparven yllätysvisiitti oli mainio, siitä olisi tosin saanut vieläkin enemmän irti. Pidin myös kovasti Victoire-sisäkön (Nelly Hristova) meiningistä, pirteää ja reipasta toimintaa! Parhaimmillaan tämä(kin) farssi oli kohtauksissa, joissa kohelletaan ja tullaan ja mennään yllätyksellisesti ovista. Niin ja puvut olivat ihastuttavia, Sanna-June Hydellä etenkin!

Sauli Suonpää ja Risto Kaskilahti / kuva Charlotte Estman-Wennström, HKT

Miinusta : Aluksi tuntui, ettei homma lähde käyntiin lainkaan. Liikaa alustusta ja liian vähän vauhtia. Minua jopa haukotutti useammankin kerran. En oikein tykännyt filosofian opiskelija Maximesta ja ihmettelin muutamaa roolihahmoa muutenkin. Estradien Ernest naisineen oli aivan turha visiitti lavalle eikä tuonut mitään lisäarvoa esityksen kulkuun. Enemmän olisin toivonut menoa ja meininkiä, henkilökuntakin ravasi portaissa edestakaisin koko ajan ja siihen väliin olisi voinut vaikka jotain ylläreitä kikkailla, uskon että Ristolta ja Saulilta moinen onnistuisi kyllä, kunhan jäsenet pysyvät ehjinä. Luulen, että esityskertojen kasvaessa jotain saattaa lisää tullakin. Aaveistakin olisi saanut enemmän irti, ja vähän odotinkin niihin liittyen jotain kunnon kliimaksia. Mathieun yllättävissä tilanteissa alkava änkytys ei ollut pitkittyessään ja uusiessaan enää kovin hauskaa.

Muuta : "Ihan ookoo" farssi, mutta ei tarjonnut oikeastaan mitään uutta tällä rintamalla. Jäi vähän mietityttämään se, että aika lailla sama porukka kohkasi "Yksi mies,kaksi pomoa"-komediassakin. Onko tämä nyt se virallinen HKT:n farssiporukka? Ilmeisesti. Osaavaa sakkia kyllä, mutta tuli jotenkin toiston makua suuhun ja siksi jäi vähän sellainen olo, että eiköhän tämä ole jo nähty.

Huh huh! Olipahan yö ja olipahan farssia taas kylliksi. Toimii kyllä omassa lajityypissään ja etenkin ehkä niille, jotka eivät ole samankaltaista menoa paljoa nähneet. Kolme tähteä ***.

Sanna-June Hyde, Santeri Kinnunen ja Sauli Suonpää

4 kommenttia:

 1. Hieno arvio/analyysi, olisi pitänyt lukea ennen valintaa. Samaan päädyimme mekin. Sääli sinänsä, sillä kaikki puitteet olivat kunnossa. Seuraanpa sinua jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hienoa! Esitys ei siis elokuun jälkeen ole ilmeisesti muuttunut yhtään...?

   Poista
 2. Ensimmäinen kerta eläissäni, kun lähdin teatterista pois kesken kaiken, väliajalla!!! En vain jaksanut. Huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppua kohti vauhti kiihtyi kyllä... Itse olen lähtenyt kerran kesken kaiken pois, silloinkin oli kyseessä HKT:n esitys ja Viivi ja Wagner Teneriffalla..

   Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).