maanantai 23. joulukuuta 2013

Saiturin joulu / Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri

Saiturin joulu / Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri , Keskustalon Joulupuoti

Ensi-ilta 29.11. 2013, kesto 30min (ei väliaikaa)

Ohjaus Hannu Räisä ja Antti Kemppainen

Dramatisointi Antti Kemppainen Charles Dickensin "A Christmas Carol"- tarinan pohjalta

Nuket, lavastus ja puvut Hannu Räisä, Antti Kemppainen ja Kristiina Lehtovaara

Näyttämöllä Hannu Räisä ja Antti Kemppainen

Taustaa : Charles Dickensin iätön klassikkotarina "Saiturin joulu" on kertomus ilkeämielisestä ja itarasta Ebenezer Scroogesta, joka vihaa joulua ja kaikkia kanssaeläjiään. Jouluaattoiltana hänen edesmenneen yhtiökumppaninsa Marleyn haamu kahleineen ilmestyy hänelle varoittamaan, että seuraavana yönä tasatunnein Scroogen luokse saapuu kolme joulun henkeä (menneen, nykyisen ja tulevan) ja henget näyttävät jotain, jonka avulla Scroogen on mahdollista vielä muuttaa elämänsä suuntaa. Onnistuvatko henget tehtävässään?

kuva Antti Kemppainen

Plussaa : Hämeenlinnan Keskustaloon ilmestyi loppuvuodesta Joulupuoti, ja suureksi riemukseni puotiin tupsahti myös pop up-nukketeatteri esittämään rakastamaani Saiturin joulua. Ehdin vasta viimeisiin näytöksiin katsomaan, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Seuruettani huvitti suuresti Hannu Räisän kehoitus harppoa katsomoon pitkin askelin, jotta matot eivät kuluisi ja penkilläkin tulisi istua vain puolittain. Väkeä ahtautui paikalle niin paljon, että kaikki eivät penkeille edes mahtuneet. Lavastus oli yksinkertainen ja siten nerokas, oma mielikuvitushan siinä lähti myös laukkaamaan. Puolen tunnin kesto oli juuri passeli, lapsetkin pysyivät hiiskumatta paikoillaan ja tarina kerrottiin ilman sen suurempaa ylimääräistä hölinää täytteeksi. Huumoriakin oli mukana - melkoista meininkiä oli kirjurin joulunvietossa ja emännällä vähän stressinpoikasta ilmassa, nykyisen joulun henki oli vauhdikas ja ketterä tyyppi ja lopuksi muuttunut mies Scrooge innoissaan istahti siskonpoikansa soppakattilan päällekin. Erityisesti tykkäsin tulevan joulun hengestä, kiehtova hahmo ja sopivasti jännittävä. Mainio versio Saiturin joulusta, mainiot nuket ja nukettajat, ja väki lähti hymyssäsuin puodista ulos!

kuva Antti Kemppainen

Miinusta : eipä moitittavaa, tämä oli hyvä juuri näin

Muuta : Toivon, että ensi vuonnakin tätä nukketeatteriversiota Hannu ja Antti saisivat jossain esittää. Monelta jäi tämä näkemättä, ja itse mielelläni katsoisin uudestaankin.

Saiturin joulun nukkeversiolle neljä tähteä **** ja plussat päälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).