tiistai 5. huhtikuuta 2016

Esittelyssä Täpäräteatteri

Kevättuulet lennättävät Teatterikärpäsen tulevana perjantaina Lahteen katsomaan Täpäräteatterin improvisaatioesitystä. Heräsi sitten kysymys jos toinenkin itse kohteesta, eli mikä ihmeen Täpäräteatteri!? Tiedonjanoa sammuttamaan yhytettiin ryhmän perustajajäseniin kuuluva Miiko Toiviainen, joka intoontui vastailemaan varsin kattavasti ryhmän vaiheista. (Heikkis-Jamoa lainatakseni, 'näin käy kun ammattilaiset inspiroi'...)

 No niin Miiko. Mikä ihme on Täpäräteatteri, mistä se sai alkunsa ja niin edelleen? "Täpärä sai alkunsa kolme vuotta sitten Lahdesta, Mutelta eli AMK:n musiikkiteatterilinjalta. Halusin tehdä opinnäytetyöni draamallisesta teatteri-improvisaatiosta ja tutkia sitä, täytyykö impron ylipäänsä olla hauskaa (ja millä tavalla?). Me oltiin usein improttu porukalla koulun jälkeen, mutta opinnäytetyötä ja improviosituja musikaaleja lähti tutkimaan tietty ydinjengi, jolla oli antaa aiheelle aikaa ja intohimoa. Opparin valmistuttua päätettiin jatkaa treenaamista ja esiintymistä, ja ensimmäiseksi pidettiin tietty nimiriihi. Täpäräteatteri sai brainstormauksen jälkeen niin vahvan kannatuksen, etten enää edes muista mitä muita vaihtoehtoja pyöriteltiin."

 Ja siitä se idea sitten lähti... Entä mistä idea improvisoituihin musikaaleihin? "Kaikki lähti tosiaan opinnäytetyöstä, jossa tutkittiin improvisoitujen musikaalien kautta sitoutunutta näyttelijäntyötä ja improa, jonka ensisijainen pyrkimys ei ole hauskuuttaminen (vaikka nauraminen ei missään nimessä ole epäsuotavaa tai harvinaista meilläkään, päinvastoin). Tämänkaltainen tekeminen kiinnosti meitä kaikkia ja jäätiin auttamattomasti koukkuun!"

Vas. Petteri, Elina, Sami, Katariina, Miiko ja Ville (c) Petri Knuuttila 

 Onko ryhmän jäsenistö pysynyt alusta asti samana? "Kutakuinkin kyllä, vaikkakin muutama on muiden kiireiden takia joutunut tiputtautumaan porukasta pois, välillä joku on jättäytynyt vanhemmuuslomalle ja nyt vuoden sisään ollaan otettu remmiin kaksi uutta näyttelijää ja yksi uusi muusikko."

 Minkälaista oppia olette mahdollisesti saaneet improiluun? "Käytämme keikkavaroja mielellämme koulutuksiin. Marc Gassot kävi opettamassa meille mimiikkaa, Jussi Tuurnalta tilattiin musaworkshop, ja osa jengistä kävi Göteborgin kansainvälisillä improfestareilla työpajoissa (oman esiintymisemme ohella). Suunnitelmissa on vielä vaikka mitä, Suomessa on paljon huippuosaajia ja näissä koulutuksissa on mahdollista keskittyä spesifisti johonkin tiettyyn impron osa-alueeseen. Kaikki me olemme myös kouluttautuneita näyttelijöitä, eli perusta improilulle on kahmittu Muten ja Teakin opettajilta, kuten esim. Jouni Leikkoselta ja Tiina Pirhoselta."

 Oletteko Suomessa ainoa porukka, joka tekee tämänkaltaista improa, ja kuinkahan yleistä lienee maailmanlaajuisesti? "Tietääkseni olemme ainoa improvisoituihin musikaaleihin keskittyvä ammattilaisryhmä. Improa tosin tehdään Suomessa niin hirveästi, että epäilen onko tuokaan totta! Musaimproa tekevät kyllä muutkin, ja maailmanlaajuisesti musikaalejakin tehdään. Ensimmäisenä mieleen tulee "Showstoppers", joka esiintyy Lontoon West Endillä ja improvisoi musikaaleja elannokseen."

 Missä olette esiintyneet ja kuinka usein? "Kaikki ryhmän jäsenet opiskelevat alaa ja/tai työskentelevät musiikkiteatterin parissa. Esiintymisiä on aika vaikea järjestää jo ihan aikataulusyistäkin ja siksi keikkatiheyskin vaihtelee. Itse olemme järkänneet keikkoja varsinkin Lahden Pikkuteatterille, joka on ottanut meidät aina avosylin vastaan. Se onkin tavallaan kotiteatterimme. Helsingissä olemme pyörähtäneet muutamaan otteeseen, tälle keväälle buukattiin kaksi improiltaa Lahden Kaupunginteatterille ja toukokuussa on edessä Turku Impro Festival. Yksityistilaisuuksiinkin mennään kun pyydetään, niihin tehdään aina räätälöity paketti. Harvoille synttäreille sopii tunnin mittainen musikaali, joten setti on silloin viihteellisempi ja kevyempi."

 Kerro joku erikoinen esiintymistilanne. "No, Göteborgissa esiinnyimme englanniksi viime syksynä. Meitä ennen esiintyi hyvinkin moderni yhtye, jonka jäsenet olivat kyhänneet itse soittimensa esimerkiksi paketoimalla viulun kettinkiin ja puhkomalla rumpuun reikiä. Yleisö kuunteli sitä "teosta" hyvin hiljaisissa ja hämmentyneissä tunnelmissa pienen ikuisuuden, ja juttu valui vielä yliajalle niin ettei meidän osuutta ennen ehditty pitää minkäänlaista taukoa. Tuon jälkeen oli aika jäätävä fiilis hypätä lavalle. "And now for something completely different..." "

Vas. Miiko, Katariina, Ville ja Elina (c) Petri Knuuttila 

 Millaista palautetta olette yleisöltä saaneet? "Meidän saamassa palautteessa ihmetellään usein varsinkin musiikkia ja koko porukan laulutaitoa. Eräs kommentoi, että ajatteli olevansa muusikko kunnes näki meidän esityksen. Se oli todella imartelevaa. Moni tulee kysymään, että miten paljon ollaan sovittu etukäteen, ja ollaan kuultu sellaisiakin epäilyjä, että koko musikaali oli varmasti valmiiksi harjoiteltu ja sävelletty! Onneksi ehditään oppia ulkoa niinkin modernit lyriikat, mitä näihin musikaaleihin tuppaa usein syntymään..."

 Minkä nimisiä musikaaleja olette esittäneet, muistatko vielä? "Edellisen nimi oli 'Olenko minä perhonen vai ihminen?' 'Poltetut sillat' tehtiin treeneissä viimeksi, 'Pohjoisen porarit' joskus baarikeikalla. (toim.huom. Jälkimmäinen kuulostaa erityisen mielenkiintoiselta musikaalin aiheelta!) Yleisöltä ollaan usein pyydetty pelkät aloituspaikat yhteen tai kahteen ensimmäiseen kohtaukseen, tai jokin sana jonka pohjalta lähteä assosioimaan. Paljon on siis itse asiassa esitetty nimettömiä musikaaleja."

 Miten homma käytännössä siis toimii? Yleisökö päättää nimen ja tyylilajin, vai miten? "Lahdessa yleisö päättää musikaalin nimen ja valitsee myös aloituskohtauksen kolmesta eri vaihtoehdosta, jotka ensimmäisellä puoliajalla nähdään. Tyylilajeilla kikkailu on oma lukunsa, joka olisi kyllä hauska ottaa haltuun. Toistaiseksi ollaan menty määrittelemättömässä genressä, jossa keskiössä on näyttelijäntyö ja moniääniset laulut. Hauskaa on aina, se on ihana sivutuote impron spontaanisuudesta, ja meidän ryhmä pelaa paljon tilannekomiikalla."

 Mukana on siis myös muusikko, eikö näin? "Kyllä vaan, Sami Hult ja Jukka Nylund ovat pianistimme, ja Mikael Saarenkin kanssa on tehty keikkaa. Kaikki kolme ovat paitsi huippumuusikkoja, myös näyttelijöitä ja laulajia, ja esiintyvät itse musikaaleissa eri puolilla Suomea. On mieletön lahja ryhmälle, kun muusikko pystyy näkemään kaiken myös näyttelijän näkökulmasta ja tekemään tarjouksia sen mukaisesti."

 Ketä ydinporukkaan kuuluu tällä hetkellä? "Näyttelijät Petteri Hautala, Anni Kajos, Sipriina Kauranen, Petri Knuuttila, Katariina Lantto, Inka Maijala, Ville Mäkinen, Elina Ruti ja Miiko Toiviainen eli minä, sekä muusikot Sami Hult ja Jukka Nylund."

 Missä muualla täpäräläisiä voi bongailla esiintymästä? "Huh huh, nyt tulee pitkä lista... Anni on kesällä Lahden Uuden Kesäteatterin 'Mökkinaapureissa' ja syksyllä Lahden Kaupunginteatterin 'Housut pois'-musikaalissa. Sipriina vierailee 'Vetten vilinää'-esityksellään Super teatterissa Lahdessa toukokuussa, Petri taas on nyt keväällä mukana Super teatterin 'Don Quijotessa'. Katariina esittää itse kirjoittamansa musiikkiteatteriesityksen 'Ainon vuoro' Kapsäkissä 14.-15.5. , syksyllä on vuorossa Svenska Teaternin 'Skattkammarön'. Elinalla on musikaalikonsertti 16.4. Lahden konserttitalon Felix Krohn-salissa. Sami toimii 'Spring Awakeningin' kapellimestarina kesällä Porvoossa ja syksyllä hän esiintyy Tampereen Työväen Teatterin 'Cabaret'-musikaalissa. Ville ja minä olemme molemmat Turun kesäteatterissa Vartiovuorella, missä tehdään 'Vaahteranmäen Eemeli'. Syksyllä Villen voi nähdä Heikki Sarmannon oratoriossa sekä Tampereen Teatterin 'Sugarissa', ja minulla on tänä keväänä vielä jäljellä reilut kymmenen 'Vampyyrien tanssia' Helsingin Kaupunginteatterissa. Varmaan jotain unohtuikin mainita. Ollaan näemmä aika hyvin pesiydytty eri teattereihin..."

 Perjantaina Lahdessa, missä seuraavaksi? "Turku Impro Festival! Esiinnymme huipputyyppien kanssa torstaina 5.5. iltaesityksessä, josta meille on varattu puolen tunnin slotti. Lippuja sinne voi jo varailla tästä linkistä."

 Onko teillä omia nettisivuja tai vastaavia, ja voiko teidät tilata esiintymään juhliin tms.? "Kyllä meidät voi tilata, taparateatteri (at) gmail.com vastaa kyselyihin, ja meillä on myös omat Facebook-sivut."

 Mitä vielä haluaisit sanoa, terveisiä tai muuta? "Tulkaa katsomaan meitä! Minusta improvisaatioteatterissa on ihaninta ja maagisinta se, että esiintyjät ja yleisö ovat ikään kuin samalla viivalla - kukaan ei tiedä miten käy ja kaikkia jännittää tarinan kehittyminen yhtä paljon. Siksi impro tuntuu heräävän henkiin vasta yleisön kanssa , kun on ikään kuin pelikentän molemmat päädyt mukana. Vastaavaan ei pääse käsiksi missään valmiiksi kirjoitetussa teatterissa."

Hymypoika Miiko :) 

Suurkiitos Miikolle! Perjantaina siis Lahteen, Teatterikärpänen raportoi myöhemmin, miten kävi. Lisäinfoa lipuista  tästä linkistä.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hulvattomalta! Pitää pistää nimi mieleen ja tykkäillä facebookissa josko pääsisi tätäkin porukkaa jossain välissä katselemaan. :) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Itsellenikin varsin uusi tuttavuus tämä.

      Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).