keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Vorot & Maalarit / Eräs-teatteri

Kaikki vorot eivät tule varkaisiin & Maalareilla ei ole muistoja / Eräs-teatteri, Hämeenlinna

Ensi-ilta 10.11. 2012, kesto väliaikoineen noin 1h 50min

Käsikirjoitukset Dario Fo

Ohjaus Marja Räikkönen ja Pirjo Valokorpi

Rooleissa (Vorot) : Harri Laine, Ritva Leena Jokinen, Harri Jokinen, Riitta Hietanen, Pia Saarman, Kari Salmenoja ja Sauli Sipponen

Rooleissa (Maalarit) : Pirjo Valokorpi, Tapio Hurri, Kauko Räikkönen, Sauli Sipponen, Hannele Myllyntausta, Anne Parikka, Minna Sipponen ja Unto Parikka

Taustaa : Dario Fo´n kaksi lyhyttä farssia samalla lipulla ja huokeaan hintaan! Hauska idea sinänsä. Taattuun Fo´n tyyliin aikamoinen suhdesoppa keitetään molemmissa näytelmissä, omituisia käänteitä riittää ja asiat menevät entistä enemmän solmuun, mitä enemmän yrittää selittämällä päästä pälkähästä. Kaikki vorot eivät tule varkaisiin- näytelmässä tapahtumat sijoittuvat mukamas tyhjillään olevaan asuntoon, jonne on saapunut ammattivaras putsaamaan asuntoa arvotavaroista. Voron vaimo soittaa miehelleen töihin ja pian saapuu paikalle henkilö jos toinenkin, ensimmäisenä asunnon omistaja-mies rakastajattarensa kanssa. Kohta lukaali onkin täynnä vaimoja ja rakastajia ja kukaan ei tiedä kuka oli kenenkin seurassa.
Toinen näytelmä sijoittuu ilotalon salonkiin. Leskirouva on teettänyt miehestään vahanuken, sillä ei kestä yksinäisyyttä ja ikäväänsä. Paikalle saapuu pari maalaria, jotka onnistuvat sähläämään kaikenlaista ja paljastamaan kunnon yllätyksenkin.

Plussaa : "Voroissa" saatiin kunnon suhdekiemurat aikaan, ja esitys tuntui hykerryttävän yleisöä varsin mukavasti. Ohjauksellisesti näytelmä oli näistä kahdesta onnistuneempi, se kulki junan lailla eteen päin ja tarjosi sopivasti ylläreitä. Lavastus oli toimiva (kaappikello etenkin) ja musiikki vei mukavalla tavalla tapahtumat Italiaan. Anna-vaimo (Pia Saarman) oli justiinamaisen topakka ja lisäpisteitä aviomiehen (Harri Jokinen) upeasta peruukista. "Maalareissa" pidin alun tikapuuhommasta kovasti ja vahanuken käänteistä, kaikki viiksienmaalailut mukaanlukien. Lopussa kaikki olivat yhtä suurta perhettä...

Miinusta : Molemmissa oli vähän takeltelua niin äänitehosteiden (puhelin soi väärään aikaan) kuin repliikkienkin kanssa, "Maalareissa" tuntui olevan jotenkin pysähtyneitä hetkiä enemmän ja vaikutti vähän siltä, ettei hetkellisesti tiedetty/muistettu mitä seuraavaksi piti sanoa tai tehdä.

Muuta : Harvinaista herkkua tämä kuitenkin on, nimittäin saada tavallaan "kaksi kärpästä yhdellä iskulla". Eräs-teatteri on piristävä lisä Hämeenlinnan teatterielämään ja katsomo taitaa olla poikkeuksetta täynnä, ainakin joka kerta väkeä on ollut tungokseksi asti. Ja mikäs siinä, lisähoukuttimena myös aina yhtä makoisat väliaikatarjoilut. Itseleivotut makeat ja suolaiset löytävät aina tiensä parempii suihin, ja kahvilatoiminta ansaitsee kyllä ihan täydet pisteet joka kerta!

Teatterikärpäseltä "Voroille & Maalareille" kolme tähteä *** .

2 kommenttia:

  1. Eiliseen, lisänäytäntöjen viimeiseen, sain lopulta liput. Mukiinmenevät farssit ja Eräs-teatterin intiimi tunnelma toimivat taasen.. ja kyllä - maistui se väliaikapullakin:)

    VastaaPoista
  2. No hyvä kun ehdit katsomaan kuitenkin! Dario Fo on kyllä näppärä kirjoittaja ja kyllä, väliaikapullat on jo käsite sinänsä ! :)

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).